Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς διαλέγουμε λαχανικά

Η δημιουργία ενός νόστιμου και υγιεινού γεύματος ξεκινάει από την επιλογή των προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα από τη σωστή επιλογή των προϊόντων-υλικών.
Αυτή έγκειται στην αναγνώριση των προϊόντων.
Η υφή, το άρωμα, το χρώμα, το μέγεθος αλλά και η εποχή τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώρισή τους:
Έτσι, πηγαίνοντας στον μανάβη να αγοράσουμε λαχανικά, πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία που κάνουν την επιλογή των λαχανικών εφαρμοσμένη σε μια υγιεινή και βιολογικά κατάλληλη διατροφή.

Ντομάτες
Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι πως οι ντομάτες αποτελούν ένα καλοκαιρινό λαχανικό. Το χειμώνα η καλλιέργεια τους γίνεται στα θερμοκήπια. Η επιλογή τους έχει να κάνει με την χρήση για την οποία τις προορίζουμε. Σκληρές ντομάτες για σαλάτα, πολύ ώριμες και μαλακές για σάλτσα. Οι ντομάτες μικρότερου μεγέθους είναι συνήθως πιο εύγεστες. Όταν οι ντομάτες δεν έχουν σπόρια και στο εσωτερικό τους μπορεί να υπάρχουν μικρά κενά αυτό σημαίνει πως η καλλιέργεια τους δεν στηρίχθηκε σε βιολογικές διαδικασίες. Το χρώμα τους πρέπει να είναι ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια τους. Σημαντικό είναι να δοκιμάζουμε, να ελέγχουμε και να επιλέγουμε παραγωγό.

Πατάτες
Οι πατάτες που επιλέγουμε  πρέπει να είναι σκληρές χωρίς γδαρσίματα, πληγές και σκασίματα στην επιφάνειά τους. Οι κούφιες πατάτες ή οι σκούρες στο εσωτερικό τους δεν είναι καλό σημάδι. Αν οι πατάτες είναι ζαρωμένες σημαίνει πως έχει περάσει καιρός από το μάζεμά τους. Οι φύτρες ή οι ρίζες υποδηλώνουν την φύλαξη τους σε σκοτεινό μέρος σε ακατάλληλες συνθήκες. Επιλέγουμε πατάτες με ζωηρό χρώμα και όχι πράσινες καθώς οι τελευταίες περιέχουν ποσότητες μιας τοξικής ουσίας που προέρχεται από τον ίδιο τον καρπό.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Υπάρχουν διαφόρων ειδών μανιτάρια, αυτά που τρώγονται αλλά και εκείνα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δοκιμάσουμε ποτέ. Γι’ αυτό όταν δεν είναι καλλιέργειας αλλά είναι «άγρια», έχουν δηλαδή μαζευτεί από το δάσος για παράδειγμα, οφείλουμε να ξέρουμε πώς να τα αναγνωρίζουμε. Τα μανιτάρια πρέπει να είναι σφιχτά, να μην έχουν καθόλου υγρασία, χωρίς κηλίδες και δίχως σκισίματα.

Αγγούρια
Το έντονο πράσινο χρώμα στα αγγούρια υποδηλώνει καλό προϊόν. Το μέγεθος τους δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπάρχουν διάφορες ποικιλίες. Το άρωμα τους πρέπει να δίνει την αίσθηση φρέσκου λαχανικού. Καλό είναι να αποφεύγουμε εκείνα που είναι πολύ χοντρά.

Μαρούλια
Τα φύλλα των μαρουλιών υποδηλώνουν πολλά. Το έντονο πράσινο χρώμα τους και σχετική σκληρότητά τους είναι θετικά σημάδια για την επιλογή τους. Η λεία επιφάνεια των φύλλων που δεν έχει τρυπίτσες είναι δείγμα πως δεν έχουν περάσει μαμούνια στο λαχανικό.

Καρότα
Τα καρότα που βάζουμε στο καλάθι μας πρέπει να έχουν ιδιαίτερα έντονο πορτοκαλί χρώμα. Όσα έχουν εξογκώματα θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Το πολύ μεγάλο μέγεθος τους να μην μας ενθουσιάζει. Επιλέγουμε εκείνα που είναι κανονικού ή και μικρού μεγέθους αλλά είναι σφιχτά.

Κρεμμύδια
Τα ξερά κρεμμύδια που επιλέγουμε φροντίζουμε να είναι σκληρά. Η μαλακότητα είναι σημάδι σαπίσματος. Τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν έντονα πράσινα και μαλακά φύλλα. Και στις δύο περιπτώσεις το άρωμα παίζει σπουδαίο ρόλο.

Προσοχή: Τα λαχανικά που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουν τόσο έντονο χρώμα όσο αναφέρεται παραπάνω. Ωστόσο το άρωμα είναι σημαντικός παράγοντας αναγνώρισής τους. Η θαμπή όψη που μπορεί να έχουν ορισμένες φορές οφείλεται στην φυσική τους προέλευση. Εκείνο που οφείλουμε εμείς να προσέχουμε είναι: Τα λαχανικά που διαλέγουμε να έχουν πιστοποίηση βιολογικής προέλευσης. Να ζητάμε να την βλέπουμε ακόμα και αν μας το εγγυάται ο μανάβης μας.
flowmagazine

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια