Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παύλος Βρέλλης 1923-2010 γλύπτης

Γέννηση: 25 Μαρτίου 1923, Ιωάννινα
Απεβίωσε: 23 Ιουλίου 2010
Ο Κολοκοτρώνης, οι δάσκαλοι του γένους και ο Κων/νος Κανάρης, μπορούν να συνεχίσουν να "ψιθυρίζουν" τα μυστικά τους στις επόμενες γενιές, αφού οι μικρότεροι θα έχουν για πάντα τη δυνατότητα να περπατήσουν ανάμεσά τους στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα.
Ο σπάνιος αυτός καλλιτέχνης, γνωστός για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό "έφυγε" στις 24 Ιουλίου σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας πίσω του πλούσια κληρονομιά
Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 25 Μαρτίου του 1923.
Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία ενώ το 1949 ξεκίνησε να φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου και έλαβε πρακτικό και θεωρητικό πτυχίο.
Εργάστηκε ως γλύπτης και συντηρητής στο Μουσείο Ακρόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Από το 1958 υπηρέτησε ως καθηγητής τεχνικών στα Γιάννενα και το 1971 αποσπάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να διδάξει Ιστορία της Τέχνης.
Ο Παύλος Βρέλλης, που ίδρυσε το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στην Ελλάδα, έλεγε πάντα ότι ήταν απλώς ένας υμνητής της ελληνικής ψυχής.
Δουλεύοντας αδιάκοπα ως αρχιτέκτονας, χτίστης, ζωγράφος, ενδυματολόγος αλλά ακόμα και ιστορικός ερευνητής, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μουσείο που εξιστορεί με μοναδικό τρόπο 2.500 χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας.
Και γιατί αφιέρωσε 38 χρόνια από τη ζωή του σε αυτόν τον σκοπό "...σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας..." όπως ανέφερε ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του "Παύλος Βρέλλης - Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας - Κέρινα Ομοιώματα"
Στο Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή Μπιζάνι, λίγο έξω από τα Ιωάννινα, φιλοξενούνται 36 γλυπτικές συνθέσεις και 150 κέρινα ομοιώματα ηρώων αλλά και μεγάλων πολιτικών ανδρών. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περπατήσει τους διαδρόμους του πέτρινου κτιρίου, όπου στεγάζεται το έργο του καλλιτέχνη.
Παρά το γεγονός ότι το Νέο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας ολοκληρώθηκε το 1995, ορισμένοι από τους περιοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής γνώριζαν ήδη το ταλέντο του Παύλου Βρέλλη, αφού είχαν ήδη απολαύσει τα έργα του σε ένα μικρό μουσείο που είχε δημιουργήσει από το 1972 στο χωριό Μουζακαίοι.
Την ίδια χρονιά ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης παρουσίασε μια προσωπική του έκθεση στο Λονδίνο με θέματα "Αναμνήσεις από την Τανάγρα" και "Κινητική Γλυπτική".
Η έκθεση αυτή ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της καριέρας του Βρέλλη, αφού μετά από αυτήν ακολούθησαν πολλές εκθέσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Ο καλλιτέχνης δεν περιορίστηκε μόνο στη γλυπτική με κερί...δημιουργούσε με οποιοδήποτε υλικό έπεφτε στα χέρια του, όπως για παράδειγμα πέτρα και μάρμαρο.
Ελένη Βέργου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια