Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρώτες βοήθειες για δηλητηριάσεις στα ζώα συντροφιάς

Από φόλες δεν κινδυνεύουν μόνο τα αδέσποτα αλλά και τα σκυλιά που έχουν σπίτι, εκτός κι αν είναι εκπαιδευμένα να μην τρώνε τίποτα από ξένα άτομα άρακ και ό τι βρουν στο δρόμο.
Επειδή η έγκαιρη δράση μπορεί να σώσει το δηλητηριασμένο ζώο, η κτηνίατρος Αμαλία Δόικα εξηγεί τι πρέπει να κάνετε.
Τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα μετά την κατανάλωση φόλας περιλαμβάνουν τρέμουλο, αστάθεια και σιελόρροια (έντονη παραγωγή σάλιου), ενώ μετά ακολουθούν εμετοί, διάρροια και σπασμοί.
Όσο πιο γρήγορα επέμβετε τόσο το καλύτερο γιατί όταν αρχίζουν οι σπασμοί το ζώο δεν είναι σε θέση να καταπιεί και είναι πιθανό το εμετικό φάρμακο που θα του δώσετε αντί για το λάρυγγα να πάει στον πνεύμονα και να προκαλέσει θανατηφόρα εισροφητική βρογχοπνευμονία.
Αφού επικοινωνήσετε με γιατρό, χορηγήσετε στο ζώο εμετικό σιρόπι για παιδιά.
Μη χρησιμοποιείτε αυτοσχέδια εμετικά σκευάσματα με νερό, αλάτι, ξίδι ή λάδι γιατί αν καταλήξουν στον πνεύμονα θα προκαλέσουν βρογχοπνευμονία (ειδικά το λάδι δεν αποβάλλεται με τίποτα).
Αν βγάζετε το δικό σας σκύλο βόλτα, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένεση ατροπίνης αλλά μην την κάνετε χωρίς να συμβουλευτείτε κτηνίατρο.
Αν το σκυλί εμφανίσει τρέμουλο, ή σπασμούς εξαιτίας επιληπτικής κρίσης ή καρδιακού επεισοδίου και όχι φόλας, η ατροπίνη θα το σκοτώσει.
Αλεξία Σβώλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια