Επιστρέφω σε 5 λεπτά: Η συμβολική «εκδίκηση των ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη

Μια συμβολική «εκδίκηση» πήραν σήμερα τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) που ζουν στη Θεσσαλονίκη και κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια, με μια δράση που πραγματοποίησαν στη λεωφόρο Νίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Οπως είχαν… υποσχεθεί, στη λεωφόρο Νίκης στάθμευσαν 20 αναπηρικά αμαξίδια, τα οποία μπλόκαραν το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. Πάνω τους είχαν ένα -γνωστό, δυστυχώς, σε πολλούς- σημείωμα που έγραφε: «Επιστρέφω σε 5 λεπτά».

Ρομποτικό σύστημα θα «τσακώνει» όσους παρκάρουν αυθαίρετα σε θέσεις ΑμεΑ
Παράλληλα με τη δράση έγινε η παρουσίαση ενός ρομποτικού συστήματος προστασίας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, ονόματι WeDoCare, το οποίο δημιούργησαν μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν πλησιάζει αυτοκίνητο και ελέγχει με μαγνητικό αναγνώστη αν το όχημα διαθέτει άδεια στάθμευσης ΑμεΑ. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημά του, προειδοποιείται με ανάλογο ηλεκτρονικό μήνυμα και αν δεν το απομακρύνει εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ειδοποιείται η τροχαία για να επιδώσει άμεσα κλήση.
Δημήτρης Αντωνίου: Το σημείωμα «επιστρέφω σε 5 λεπτά» ειρωνεύεται τα ΑμεΑ
«Ψυχή» της δράσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη είναι ο 28χρονος συγγραφέας-ακτιβιστής Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος λόγω τροχαίου κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο τα τελευταία 13 χρόνια. Αρωγούς, όπως λέει, είχε τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και την εταιρεία αναπηρικών αμαξιδίων και ειδών αποκατάστασης Wheel.
«Οταν κάποιος παρκάρει σε μια θέση στάθμευσης για ΑμεΑ αφήνοντας ένα σημείωμα "επιστρέφω σε πέντε λεπτά" ουσιαστικά αποτρέπει το ΑμεΑ να παρκάρει. Και όχι μόνο το αποτρέπει, αλλά το ειρωνεύεται κιόλας, γιατί νιώθει ότι δεν κάνει μια σοβαρή παράβαση επειδή έχει αφήσει σημείωμα και έχει πεταχτεί κάπου» ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Αντωνίου.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουμε προσπαθήσει με διάφορους τρόπους, έχουμε κολλήσει τα αυτοκόλλητα "είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω", καλούμε την τροχαία, προσπαθούμε να τους περιμένουμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Τώρα προχωράμε σε μία παραπάνω κίνηση, στην ουσία αντιστρέφουμε τους ρόλους, παρκάρουμε εμείς τα αμαξίδια αφήνοντας ένα σημείωμα "επιστρέφω σε πέντε λεπτά" και τους δείχνουμε πώς θα ήταν εάν βρίσκονταν οι ίδιοι στη θέση μας».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δημήτρη Αντωνίου «όταν κάποιος παρκάρει το αυτοκίνητό του “για πέντε λεπτά” δεν είναι ποτέ για πέντε λεπτά. Ελπίζουμε οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ασεβείς πράξεις να ευαισθητοποιηθούν, να καταλάβουν πόσο δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια» σημείωσε καταλήγοντας.

Το σύστημα WeDoCare
Ο καθηγητής πληροφορικής στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, Νίκος Αυγουλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ρομποτικό σύστημα προστασίας θέσεων ΑμεΑ WedoCare, ανέφερε ότι το δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, στο πλαίσιο του μαθήματος σε ένα διάστημα δύο μηνών.
«Πρόκειται μία ρομποτική κατασκευή και την προγραμματίσαμε ώστε να προστατεύει τις θέσεις πάρκινγκ για τα ΑμεΑ. Με τους ειδικούς αισθητήρες που διαθέτει αντιλαμβάνεται όταν ένα όχημα πλησιάζει. Εάν υπάρχει αναγνωριστικό σήμα για ΑμεΑ το αντιλαμβάνεται, αν δεν υπάρχει τότε στέλνει σήμα στα κεντρικά της Τροχαίας ώστε να κινηθεί άμεσα κάποιο όχημα της Τροχαίας στον τόπο της παράβασης και να επιδώσει κλήση,να απομακρύνει το όχημα κλπ. Το σήμα των ΑμεΑ έχει ένα μαγνητικό αναγνωριστικό, το οποίο αναγνωρίζει και διαβάζει ο μαγνητικός αναγνώστης που έχει το σύστημα. Όταν κάποιος παρκάρει σε θέση ΑμεΑ δεν χρειάζεται να περιμένει το άτομο με αναπηρία, ούτε να καλέσει κάποιος την Τροχαία, γιατί την ειδοποιεί το σύστημα» εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

Related Posts