Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έντεκα τρόποι για να τα καταστρέψουμε

Φυσικά το μόνο που δεν θέλει ένας γονιός, είναι να καταστέψει τα παιδιά του.
Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μερικές αλήθειες που κάποιοι γονείς κάνουν πράξη ακούσια, λόγω άγνοιας, οι οποίες οδηγούν τα παιδιά στην πλήρη αποδιοργάνωση και κάποιες φορές στη πλήρη καταστροφή.

1. Αθέτηση υποσχέσεων που τους έχετε δώσει :
Μετά από λίγο καιρό θα μάθουν να μη βασίζονται σε εσάς και να μη δίνουν σημασία σε ότι υπόσχεστε. Στη πραγματικότητα αυτή σας η συμπεριφορά τα διδάσκει πως δεν έχουν θέση στη λίστα με τις προτεραιότητές σας.

2.Το να είστε μη διαθέσιμος συναισθηματικά.
Πολλά παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια όπου δεν υπάρχει πραγματικό συναισθηματικό δέσιμο με τον ένα ή και με τους δύο γονείς. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει πολύ συχνά μεταξύ αγοριών και των πατεράδων τους. Οι πατεράδες φαίνεται να πιστεύουν λανθασμένα πως τα αγόρια χρειάζονται να ξέρουν μόνο πώς να παίζουν ποδόσφαιρο ή πώς να γίνουν καλοί ψαράδες. Χρήσιμο? Ναι, αλλά όχι αρκετά. Τα αγόρια και τα κορίτσια χρειάζονται συναισθηματικό δέσιμο και με τους δύο γονείς. Τα παιδιά που δεν έχουν συναισθηματικούς δεσμούς συνήθως μεγαλώνουν μόνα τους συναισθηματικά, κάτι το οποίο δεν τα προετοιμάζει αργότερα στην ενήλικη ζωή τους στο να δημιουργήσουν οικογένεια και να γίνουν σωστοί γονείς.

3. Το να μη διδάσκετε στα παιδιά σας ήθος και αρχές.
Κάποιοι γονείς κάνουν ελάχιστα ή δεν διδάσκουν καθόλου τα παιδιά τους για τη ζωή και τις εμπειρίες της. Η αποτυχία διδαχής μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην απόλυτη έλλειψη αρχών , ήθους και ορίων.

4. Το να μη δείχνετε στα παιδιά πως πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό οδηγεί αργότερα σε έναν ενήλικα ο οποίος θα είναι ανώριμος, ασυνεπής και ευθυνόφοβος.

5. Αδιαφορείτε σε ασεβείς συμπεριφορές προς εσάς ή τρίτους.
Γελάτε ενώ ένα παιδί αντιμιλά στη μητέρα του. Σιωπείτε ή αδιαφορείτε την ώρα που ένα παιδί κοροϊδεύει τον πατέρα του. Με την ανοχή σας και την αδιαφορία σας, επιτρέπετε να αντιμιλά και να δείχνει ασέβεια στο γονέα και κατ΄επέκταση αργότερα σε μεγαλύτερους.

6. Το να μπερδεύετε τα παιδιά σας μέσω του χιούμορ σας.
Για παράδειγμα, να γελάτε στα πρόστυχα σχόλια ενώ παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση ή μία ταινία στον κινηματογράφο. Σε έναν αγώνα να κάνετε πονηρές παραινέσεις σε έναν φίλο για μια όμορφη κοπέλα που βρίσκεται δίπλα. Αργότερα θα αναρωτιέστε γιατί η κόρη σας δεν σας ακούει καθώς προσπαθείτε να την πείσετε για τον τρόπο που πρέπει να αναδεικνύει τον εαυτό της όταν ένα αγόρι της αρέσει.

7. Αδιαφορείτε για την οικογένειά σας για χάρη τρίτου προσώπου.
Έτσι αφήνετε τα παιδιά σας να νιώσουν συναισθηματική εγκατάλειψη, ακόμη και χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία πως είσαταν δυστυχισμένος/η για πολύ καιρό και τώρα βρήκατε κάποιον που σας κάνει ευτυχισμένο. Εντωμεταξύ αυτά μένουν να επιβιώνουν μέσα από το ναυάγιο της δικής τους οικογένειας.

8. Αδιαφορείτε για το ρόλο σας ως γονέας πριν ακόμη τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι, πριν ακόμη ανεξαρτητοποιηθούν. Με ποιό τρόπο? Αφήνοντάς τα να κάνουν ότι θέλουν.

9. Ενδιαφέρεστε περισσότερο το να είστε "άνετος" γονιός από το να είστε βοηθός, συμπαραστάτης και ώριμος.
Δείξτε περισσότερο ενδιαφέρον στο τι σκέφτονται τα παιδιά σας για εσάς από το να είστε απλά ένας "καθώς πρέπει" γονιός.

10. Το να μη τους μαθαίνετε την υπευθυνότητα.
Συνεχίστε να κάνετε για εκείνα όσα θα μπορούσαν να κάνουν μόνα τους, συμπεριφέροντάς τους σαν να ήταν μωρά. Έτσι δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι ανεξάρτητα, θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαρτώμενα από εσάς και θα παραμείνουν ανώριμα από αρκετό διάστημα έως και πάντα.

11. Αγοράζοντάς τους οτιδήποτε ζητήσουν.
Γιατί θα έπρεπε να περιμένουν να δουλέψουν? Αν εσείς έχετε τα χρήματα και εκείνα ζητούν, τότε προσφέρετέ τους οτιδήποτε θελήσουν. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργήσετε έναν νέο τεμπέλη, ανώριμο και αδιάφορο άνθρωπο τον οποίο θα προσθέσετε εσείς με τον τρόπο σας στο σύνολο των υπολοίπων.

Μη ξεχνάμε πως οι γονείς είναι τα ζωντανά παραδείγματα για τα παιδιά. Η δική τους συμπεριφορά δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Γι'αυτό και πρέπει να είναι όσο πιο υγιής γίνεται.
Υπάρχουν άλλες "αλήθειες" που πρέπει να αποφεύγουμε? Αν ναι, ποιές είναι αυτές τις οποίες θα θέλατε να προσθέσετε στις παραπάνω? 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια