Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Chris Haney 1950-2010, δημιουργός του Trivial Pursuit

(9 Αυγούστου 1950 - 31 Μαΐου 2010)
Ο δημιουργός του δημοφιλούς παγκοσμίως επιτραπέζιου παιχνιδιού "Trivial Pursuit" ο CHRIS HONEY έφυγε από τη ζωή στα 59 του μετά από μακρά μάχη με την ασθένειά του.
Ήταν καναδός δημοσιογράφος και συν-δημιουργός του επιτραπέζιου παιχνιδιού Trivial Pursuit με τον Scott Abbott .
Ο Haney δούλευε στο Montreal Gazette ως συντάκτης φωτογραφιών και συναντήθηκε με τον Abbott τον Δεκέμβριο του 1975, αφού είχε ανατεθεί να υποστηρίξει την κάλυψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 που πραγματοποιήθηκαν στο Μόντρεαλ.
Οι δύο ανέπτυξαν το παιχνίδι στις 15 Δεκεμβρίου 1979, μετά από ένα παιχνίδι του Scrabble που τους πήρε να σκεφτούν ιδέες για μια νέα εναλλακτική λύση, με τον Haney να έρχεται με την ιδέα για ένα παιχνίδι trivia σε έναν γύρο μπύρας.
Μέσα σε μια ώρα, ο Haney και ο Scott είχαν χαρτογραφήσει το παιχνίδι με τα έξι στρογγυλά του κυκλικά και πολλαπλές κατηγορίες σε μερικά φύλλα χαρτιού.
Παρουσιάζοντας ως δημοσιογράφοι, παρακολούθησαν μια έκθεση παιχνιδιών στο Μόντρεαλ και επέστρεψαν με ανεκτίμητες πληροφορίες που είχαν αποκτήσει από εμπειρογνώμονες των παιχνιδιών που παρακολούθησαν την παράσταση.
Ο Haney ελπίζει ότι το παιχνίδι θα του επιτρέψει να κερδίσει αρκετά επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη.
Μετά την προσθήκη του αδελφού του Haney και ενός φίλου στην ομάδα ανάπτυξης τους, η ομάδα χρειαζόταν επενδυτές και συγκέντρωσαν 40.000 δολάρια από 32 άτομα.
Haney μίλησε τη μητέρα του από την επένδυση στο παιχνίδι από το φόβο ότι θα της αναγκάσει να χάσει την επένδυσή της.
Ο Haney ταξίδεψε στην Ισπανία, όπου πέρασε αρκετές μέρες αναπτύσσοντας τα trivia που πρέπει να συμπεριληφθούν στο παιχνίδι.
Το παιχνίδι Trivial Pursuit που ανέπτυξαν είχε εμπορικό σήμα στις 10 Νοεμβρίου 1981 και 1.100 αντίτυπα του παιχνιδιού απελευθερώθηκαν αργότερα εκείνο το μήνα προς πώληση από τους λιανοπωλητές για $ 15.
Η εταιρεία που σχημάτισαν για να εμπορευθεί το παιχνίδι, Horn Abbot, έχασε χρήματα σε κάθε ένα από αυτά τα αρχικά σύνολα, τα οποία κοστίζουν 75 δολάρια το καθένα για την κατασκευή των πωλήσεων του παιχνιδιού άρχισε σιγά-σιγά και Abbott και Haney δεν έλαβε κανένα ενδιαφέρον από τους αγοραστές σε εμπορικές εκθέσεις στον Καναδά και τις ΗΠΑ
Το παιχνίδι άρχισε να αναπτύσσει τις πωλήσεις από στόμα σε στόμα και εξερράγη από το 1984, φτάνοντας πωλήσεις ύψους 800 εκατομμυρίων $ .
Οι Selchow και Righter αδειούσαν τα δικαιώματα για το παιχνίδι το 1988.
Τα δικαιώματα στο παιχνίδι αγοράστηκαν από το Hasbro το 2008 για 80 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μόνο το 1984 πωλήθηκαν 20 εκατομμύρια αντίτυπα του παιχνιδιού και, μέχρι τον θάνατό του, οι παγκόσμιες πωλήσεις του παιχνιδιού είχαν φτάσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε 26 χώρες και σε 17 γλώσσες, με σωρευτικές πωλήσεις που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη δημιουργία του.
Haney πέθανε στο Τορόντο σε ηλικία 59 ετών στις 31 Μαΐου 2010, μετά από μια μακρά ασθένεια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια