Αλκο-κλειδαριές για Ολλανδούς

«Φυσήξτε για να γυρίσετε τη μίζα»
Υποχρεωτικές οι «αλκο-κλειδαριές» για Ολλανδούς που έχουν πιαστεί να οδηγούν μεθυσμένοι
Άμστερνταμ
Συσκευές αλκοτέστ που μπλοκάρουν τις μηχανές οχημάτων εάν ο οδηγός έχει πιει θα πρέπει να εγκαθιστούν οι οδηγοί στην Ολλανδία που έχουν ήδη πιαστεί να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, από φέτος οι οδηγοί που πιάνονται να οδηγούν ενώ το αλκοόλ στον οργανισμό τους υπερβαίνει το 1,3 mg/dl (το εξαπλάσιο του κατώτατου ορίου για 0,2 mg/dl) θα πρέπει να εγκαθιστούν τις συσκευές στα οχήματά τους για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Η «αλκο-κλειδαριά» λειτουργεί ως εξής: Ο οδηγός πρέπει πρώτα να φυσήξει στη συσκευή μέτρησης για να ξεκλειδώσει τη μηχανή, διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνει σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εάν η ένδειξη είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, η μίζα «παγώνει» και το όχημα δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Ο μηχανισμός θα μένει αρχικά για δύο χρόνια στο όχημα, και εάν ο οδηγός «υποτροπιάσει» δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί για τα επόμενα έξι -στη χειρότερη περίπτωση, ο οδηγός θα χάνει και το δίπλωμα οδήγησης, σημειώνει το Reuters.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, «εγκαίρως» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια των οποίων παραδοσιακά διαπιστώνονται οι περισσότερες τέτοιες παραβάσεις. 

Related Posts