Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

11 μύθοι για την Ινδία

… ή αλλιώς, όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε πριν πάτε ένα ταξίδι στην Ινδία. Η αλήθεια για μερικούς από τους «μύθους» που κυκλοφορούν για μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου
Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση, είναι φυσικό να είναι μια χώρα μεγάλων αντιθέσεων, όπου η δημιουργία «μύθων» δεν αποτελεί αξιοπερίεργο γεγονός.
Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών, ενώ σήμερα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.
Αν σας γοητεύει αυτή η εικόνα και ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι σε αυτή την τεράστια χώρα με την έντονη κουλτούρα, καλό θα είναι να μάθετε την αλήθεια για μερικούς από τους «μύθους» που κυκλοφορούν γι’ αυτήν…
1. Αν δείτε μόνο ένα πράγμα, τότε δείτε το Taj Mahal
Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε το Σάχη Jahan και τη σύζυγό του Mumtaz (για την οποία έφτιαξε αυτό το μαυσωλείο), υπάρχουν δεκάδες τοποθεσίες και αξιοθέατα στην Ινδία, που σίγουρα θα σας μαγέψουν. Αν σας αρέσει η Mughal αρχιτεκτονική, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα ταξίδι στην Agra για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό κτήριο, διαφορετικά, επισκεφτείτε την πόλη Udaipur (αλλιώς πόλη των λιμνών), με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τη Ranakpur, στη δυτική Ινδία ή ακόμη τη Munnar.
2.Θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε παζάρι, εκτός αν πάτε σε κάποιο δημόσιο κατάστημα
Το πρώτο πρόβλημα με αυτού του «μύθου» είναι ότι θα πρέπει να καθορίσουμε τι είναι πραγματικά δημόσιο κατάστημα, εάν υπάρχουν δηλαδή τέτοια καταστήματα.
Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, ίσως δεν χρειάζεται να κάνετε παζάρι με τις τιμές, ιδιαίτερα αν υπάρχουν καταγραμμένες τιμές. Σε τουριστικές περιοχές και σε υπαίθριες αγορές πάντως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να δοκιμάσετε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες.
3. Μπορείτε να έχετε μια καλή εμπειρία γιόγκα οπουδήποτε στην Ινδία
Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό, μη στηρίζεστε στο μέρος που ταξιδεύετε για να κάνετε ακριβώς το στυλ της γιόγκα που έχετε συνηθίσει ή αυτό που εσείς θεωρείται γιόγκα.
Η γιογκική πρακτική είναι διαδεδομένη και ποικίλα. Αν βρεθείτε σε ένα δωμάτιο με έναν ηλικιωμένο να σας δείχνει ασκήσεις των δακτύλων και διαλογισμού για μια ώρα, ίσως χρειαστεί να δείξετε «ευελιξία».
4. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την περιοχή Rajasthan
Όπως και με το «μύθο» no1, υπάρχει κάτι για όλους στην Ινδία. Αν σας αρέσουν οι λίμνες, τα παλάτια και το πικάντικό φαγητό, σίγουρα η περιοχή Rajasthan είναι για εσάς. Αν πάλι αναζητάτε μια μεγαλούπολη, άγρια ζούγκλα ή χιονισμένες κορυφές, ίσως πρέπει να προτιμήσετε άλλες περιοχές, ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο.
5. Τα περισσότερα εστιατόρια θα προσαρμόσουν την ποσότητα των μπαχαρικών στο φαγητό σας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
Αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά, μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείτε το ταξίδι σας στην Ινδία. Μπορείτε βέβαια να ζητήσετε να σας σερβίρουν πιο ελαφριά φαγητά, αλλά αν δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να «ελαφρύνετε» το φαγητό σας με dahi (τύπος γιαουρτιού) και αρκετό τσάι.
6. Οι γυναίκες πρέπει να φορούν μόνο παντελόνια ή μακριές φούστες
Το σεμνό ντύσιμο και με σεβασμό στις παραδόσεις και τις συνήθειες, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε κάθε χώρα. Αν και τα «καυτά» σορτσάκια θα ήταν εξαιρετικά ακατάλληλα λίγο πολύ παντού, εκτός από τη Goa, αυτό δε σημαίνει ότι θα δείτε γυναίκες με μακριές φούστες και σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Mumbai. Πάντως καλό είναι να αποφύγετε να προκαλείτε με το ντύσιμό σας φορώντας σορτς, κοντές φούστες ή αφήνοντας τους ώμους σας ακάλυπτους.
7. Είναι πιο «ασφαλές» να αγοράζετε τρόφιμα από το δρόμο αν είναι φτιαγμένα από γυναίκες
Αν βρείτε γυναίκα που να πουλά φαγητό στο δρόμο στην Ινδία, πείτε το και σε μας. Μπορεί ή ασφάλεια και η καθαριότητα ορισμένων φαγητών από υπαίθρια καταστήματα να είναι αμφίβολη, αλλά το ίδιο μπορεί να ισχύει και σε φανταχτερά εστιατόρια. Ακόμη και οι ντόπιοι ανησυχούν για την ποιότητα του φαγητού. Προτιμήστε λοιπόν μέρη με πολύ κόσμο και… ουρές, για να είστε σίγουροι για τη φαγητό που θα φάτε.
8. Αν δε γνωρίζετε τις τοπικές συνήθειες στην τουαλέτα, απλά ρωτήστε
Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή μόνο εάν θέλετε να έχετε την πιο δύσκολη συνομιλία του ταξιδιού σας. Αν κάνετε μια στάση ή παραμένετε για λίγο σε κάποιο μέρος και δε γνωρίζετε πολλά για τις τουαλέτες και τις σχετικές τοπικές συνήθειες, καλύτερα να παρατηρήσετε τους γύρω σας, παρά να ρωτήσετε.
9. Οι ντόπιοι είναι φιλικοί –ίσως να σας καλέσουν και σε μια οικογενειακή γιορτή στο σπίτι τους
Οι Ινδοί δεν τρελαίνονται με το να καλούν ξένους σε οικογενειακές εκδηλώσεις τους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν είναι φιλικοί.
10. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο Ambassador, για να έχετε αυτονομία και να μην ταλαιπωρηθείτε
Μη νοικιάσετε αυτοκίνητο στην Ινδία, εκτός αν έχετε ήδη μεγάλη εμπειρία με τις οδικές συνήθειες εκεί. Και ακόμα και τότε, ένα Ambassador, όσο γοητευτικό κι αν ακούγεται, δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.
11. Το τρένο είναι το καλύτερο μέσο για να δείτε την Ινδία
Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν σίγουρα πολλοί άλλοι τρόποι για να δείτε αυτή τη χώρα: Δίκυκλα, αυτοκίνητα, ελικόπτερα, πλοία, αεροπλάνα ... είναι στη διάθεσή σας. Τα τρένα μπορεί να είναι αρκετά βολικά, μέχρι να σας ενοχλήσει κάποιος, να περιμένετε ώρα σε λίστα αναμονής, ή να βιώσετε μεγάλες καθυστερήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια