Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρασί - Οίνος

Το ιδανικότερο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε θα πρέπει να είναι λεπτό και διαφανές, ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Να είναι σε σχήμα τουλίπας, ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του.
Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Επίσης το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.

Το κρασί έχει και την ώρα του. Όπως δεν μπορεί να καταναλωθεί για πρωινό, έτσι και η κάθε ώρα μέσα στην ημέρα έχει το κρασί της. Δεν είναι ευχάριστο να πίνουμε κόκκινα κρασιά και βαριά κρασιά μεσημέρι ή δροσερά και παγωμένα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά.
Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά.
Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά.
Τα πιο τανικά κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης, συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά.
Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύουν το επιδόρπιο.
Τα τοπικά πιάτα είναι καλό να συνδυάζονται με αντίστοιχα τοπικά κρασιά.

Αν σε ένα τραπέζι έχουμε ίδια είδη κρασιών, πίνουμε πρώτα τα ελαφρά και μαλακά λευκά, μετά τα πιο βαριά, όπως τα βαρελάτα και αυτά με υψηλές οξύτητες.
Πριν το σερβίρισμα του κρασιού, μυρίζουμε το φελλό και δοκιμάζουμε λίγο από το κρασί σε ένα ξεχωριστό ποτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν περίεργες και δυσάρεστες οσμές.
Όσο πίνουμε, διατηρούμε το κρασί σε σαμπανιέρα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, το κρασί ζεσταίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
"Το σύμπαν"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια