Νηστίσιμα μπισκότα

Με λίγα υλικά και αρκετό μεράκι, γίνονται τα πιο νόστιμα μπισκοτάκια που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου.
Κατάλληλα για όλες τις εποχές και για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις ηλικίες και για τις ημέρες των νηστειών.
Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ.
Μπισκότα ...( ΙΣΤΟΡΙΚΑ )...ΕΔΩ
Συνταγές για μπισκότα κι ΕΔΩ
Νηστίσιμα σοκολατένια μπισκότα
Υλικά: (Για περίπου 20 μπισκοτάκια)
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
2 βανίλιες
Μία κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 μαύρη σοκολάτα υγείας χωρίς βούτυρο
Μία κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
100 γραμμάρια καρύδια
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Θα χρειαστείς ένα μεγάλο μπολ, λαδόκολλα και ένα μεγάλο ταψάκι.
Αρχίζουμε με τη μαύρη σοκολάτα. Κόβουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα και τη βάζουμε να λιώσει για 1 λεπτό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη συνταγή μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πρόσθεσε στο μείγμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και τέλος το κακάο. Αν δεν θες, μην βάλεις κονιάκ, δεν είναι αναγκαίο.
Ανακάτεψε τα υλικά όλα μαζί και τέλος ρίξε τη λιωμένη σοκολάτα και τα καρύδια αφού τα σπάσεις. Αφού γίνουν ένα μείγμα όλα μαζί, άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με τα χέρια σου ή με ένα κουτάλι.
Η ζύμη θα είναι έτοιμη μόλις γίνει μαλακή και μπορεί να απλώνεται ομοιόμορφα στο ταψί. Άσε τη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Στη συνέχεια πάρε ένα ταψάκι της επιλογής σου και άπλωσε πάνω του ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πλάσε μπαλάκια από τη ζύμη με τα χέρια σου ή με ένα κουτάλι και άπλωσε τα στο ταψί. Ψήσε τα μπισκοτάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.

Extra tips:
Αν δεν τα θέλεις τόσο νηστίσιμα, μπορείς να βάλεις σταγόνες σοκολάτας αντί για μαύρη σοκολάτα.
Επίσης, αντί για ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, πρόσθεσε βούτυρο αν δεν σε νοιάζει να είναι νηστίσιμα.
Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις νηστίσιμα μπισκοτάκια με άρωμα λεμόνι.
Αν δεν σου αρέσουν τα καρύδια, μπορείς να μην τα προσθέσεις ή να επιλέξεις κάποιο άλλο ξηρό καρπό.
Δεν είναι αναγκαίο να προσθέσεις κακάο αν δεν το επιθυμείς.
Στόλισε τα μπισκότα με ζάχαρη άχνη, κάποιο σιρόπι που σου αρέσει, μαρμελάδα αλλά και τρούφα. Μπορείς να κάνεις τους συνδυασμούς που θέλεις. Βάλε φαντασία και φτιάξε τα μπισκοτάκια των ονείρων σου.
Νηστίσιμα μπισκότα με γεύση λεμόνι
Υλικά: (Για 20 περίπου κομμάτια)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν-πάουντερ
2-3 γαρύφαλλα
1 στίκ κανέλα

Εκτέλεση
Θα χρειαστείς μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σου.
Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα σιρόπι με άρωμα λεμόνι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό μαζί με τη μία κούπα ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό του λεμονιού, τη κανέλα και το γαρύφαλλο. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την άλλη κούπα ζάχαρης μαζί με το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε και το μπέικιν-πάουντερ και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το σιρόπι μας που έχει κρυώσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι.
Με ένα κουτάλι ή με το μίξερ, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη μας και τη κόβουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε με ντεκουπάζ ή με κάποιο ποτήρι ή κουτάλι. Σε ένα ταψάκι, βάζουμε λαδόκολλα και τα απλώνουμε πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα νηστίσιμα μπισκοτάκια με γεύση λεμόνι, είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

Extra tips:Μπορείς αντί για ξύσμα λεμονιού, να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό, για να γίνουν πιο πορτοκαλένια και γλυκά.
Αν θέλεις να γίνουν πιο σοκολατένια, απλά πρόσθεσε κομματάκια μαύρης σοκολάτας μέσα στο μείγμα μας.
Για να τα διακοσμήσεις πιο όμορφα, απλά ανέμειξε λίγο γάλα με λίγο ζάχαρη άχνη και άπλωσε το πάνω από τα μπισκότα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μία παχύρευστη κρέμα που θα δώσει μία έξτρα νοστιμιά στα μπισκότα μας.
Αν δεν τα θέλεις τόσο νηστίσιμα, μπορείς να προσθέσεις 2 αυγά, όπως και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
Δοκίμασε τα μαζί με κάποιο φυτικό γάλα και πίστεψε με, θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια.
Νηστίσιμα μπισκότα ολικής
Υλικά για περίπου 20 μπισκότα:
Ένα κιλό αλεύρι ολικής
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
2 βανίλιες
Μισή κούπα καρύδια σπασμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τα πορτοκάλια. Σε ένα μεγάλο μπολ, στύψε τα πορτοκάλια καλά για να βγάλουν όλους τους χυμούς τους και πρόσθεσε και το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε μέσα στον χυμό, τη ζάχαρη που έχεις επιλέξει και ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάλε μέσα και το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια. Πρόσθεσε και τη κανέλα και τις βανίλιες και τέλος ρίξε σιγά σιγά μέσα το αλεύρι.
Σπάσε καλά τα καρύδια, ρίξε τα στο τέλος και πλάσε καλά τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σου. Φτιάξε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τοποθέτησε τα σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα το ένα λίγο πιο μακριά από το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Ψήσε τα μπισκοτάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα νηστίσιμα μπισκότα ολικής, είναι έτοιμα να τα απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας.

Extra tips:
Μπορείς να προσθέσεις και άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής σου, όπως σταφίδες, αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα αλλά και ότι άλλο υλικό επιθυμείς.
Αν δεν έχεις στη κατοχή σου, κάποια ζάχαρη καρύδας ή κάποια καστανή ζάχαρη, απλά πρόσθεσε κρυσταλλική ζάχαρη. Τα μπισκότα μας θα έχουν την ίδια νοστιμιά.
Η κανέλα είναι προαιρετική και αν δεν σου αρέσει, μην τη προσθέσεις.
Εκτός από ξύσμα πορτοκαλιού, έχεις την επιλογή να βάλεις και ξύσμα λεμονιού.
Νηστίσιμα μπισκότα κανέλας
Υλικά:
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (βάλτε και λίγο από τον πολτό)
1/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
2 βανίλιες
1 κ.τ.γ baking powder
1 κ.τ.γ σόδα
300 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.τ.γ κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Βάλτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα να προθερμανθεί.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ, τη ζάχαρη με το σπορέλαιο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε το χυμό με τη σόδα. Μόλις αφρίσει ρίξτε το χυμό μέσα στο λάδι με τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέστε τις βανίλιες, το baking, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού (και τον πολτό) και λίγο-λίγο το αλεύρι ώστε καθώς ζυμώνετε να έχετε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χεριά σας.
Ανοίξτε τη ζύμη σας σε φύλλο με πάχος 1 εκ. και φτιάξτε σχήματα με κουπάτ ή με ένα ποτήρι.
Βάλτε τα επάνω σε λαδόκολλα και ψήστε για 10 λεπτά.
Νηστίσιμα μπισκότα βρώμης
Υλικά: 50-60 μπισκότα
0,75 κούπα ελαιόλαδο
0,5 κούπα χυμό ανάμεικτο (πορτοκάλι-μήλο-ροδάκινο)
0,5 κούπα μέλι
0,5 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού εσάνς βανίλιας
3 κούπες βρώμη
1,5 κούπα αλεύρι άσπρο
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα 4 πρώτα υλικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (3-4 λεπτά).
Νηστίσιμα και υγιεινά μπισκότα βρώμης
Προσθέτουμε στο μείγμα αυτό τα υπόλοιπα υλικά, (τα οποία πρώτα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Στρώνουμε σε δυο μεγάλα ταψιά αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε με ένα βρεγμένο κουταλάκι μικρές κουταλιές από το μείγμα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους (υπολογείστε ότι θα χωρέσουν 25-30 μπισκότα σε κάθε ταψί).
Με τη ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε ελαφρα την επιφάνειά τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και ψήνουμε 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σε κουτί μπισκότων.



Related Posts