Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί οι δεινόσαυροι ήταν επιθετικοί και εριστικοί!

"Η αλήθεια είναι οτι οι δεινόσαυροι δεν φημίζονταν για την καλή τους διάθεση.
Τώρα, οι επιστήμονες ίσως βρήκαν μια από τις αιτίες της κακοκεφιάς τους:
Ταλαιπωρούνταν κι αυτοί από...ψείρες."
Μια μελέτη του DNA της ψείρας συμπέρανε ότι τα συγκεκριμένα έντομα εξελίχτηκαν αρκετά πριν από 65 εκατ. χρόνια (όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι), συνεπώς συνυπήρξαν για αρκετό χρονικό διάστημα με τους τελευταίους.
Με δεδομένο πόσο εξαπλωμένες είναι σήμερα
οι ψείρες στα πουλιά (εξελικτικούς απογόνους των δεινοσαύρων) και σε κάπως μικρότερο βαθμό στα θηλαστικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανότατα οι ψείρες ζούσαν και πάνω στους δεινόσαυρους. Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό ότι ουσιαστικά τα πουλιά κληρονόμησαν τις ψείρες από τους φτερωτούς δεινόσαυρους.
Οι επιστήμονες, μέσω της γενετικής ανάλυσης, δημιούργησαν ένα εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» της ψείρας, το οποίο -με βάση τις αλλαγές του DNA του εντόμου στο πέρασμα του χρόνου- βοηθά να εξαχθούν συμπεράσματα παράλληλα και για την εξέλιξη των ζώων με τα οποία συμβιώνει διαχρονικά.
Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι μέχρι να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι από προσώπου γης πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια, ζούσαν λίγα μόνο είδη πουλιών και θηλαστικών, τα οποία άρχισαν να αναπτύσσονται γοργά και να γεννούν νέα είδη μόνο όταν απαλλάχτηκαν από τις γιγάντιες σαύρες. Όμως η νέα γενετική έρευνα πάνω στις ψείρες δείχνει ότι τα πουλιά και τα θηλαστικά είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό ήδη πολύ πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι.
pathfinder

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια