Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φημισμένα Καρναβάλια

* Νέα Ορλεάνη
"Γαλλική" απόβαση...
Το περίφημο Καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης ξεκινά από τα έθιμα του γαλλικού Mardi Gras που έφεραν στο τέλος του 17ου αιώνα στον αμερικανικό Νότο οι αδελφοί Le Moyne, απεσταλμένοι του Λουδοβίκου 14ου, για να διεκδικήσουν τη γαλλική περιοχή της Λουιζιάνα (σήμερα καταλαμβάνει τις Πολιτείες Αλαμπάμα, Μισισίπι και Λουιζιάνα).
Η εκστρατεία κατέληξε με την ίδρυση της Μομπίλ, πρωτεύουσας της γαλλικής Λουιζιάνα, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μπιλόξι και ακολούθως στη Νέα Ορλεάνη.
Οι κάτοικοι ξεκίνησαν το 1720 να γιορτάζουν το Mardi Gras με μότο "αφήστε τη χαρά να ξεχυθεί".
* Βενετία
Πρωταγωνιστούν οι ....μάσκες!
Οι περίφημες μάσκες (maschere) είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του βενετσιάνικου Καρναβαλιού. Όλες τις μέρες του χρόνου ο επισκέπτης μπορεί να βρει στη Βενετία μάσκες για όλα τα βαλάντια, από φθηνές έως πανάκριβες, πραγματικά κομψοτεχνήματα.
Επίσης, περίτεχνες είναι και οι στολές που οι Βενετσιάνοι φορούν κατά παράδοση τόσο στους δημόσιους χορούς όσο και στους ιδιωτικούς.
Τα στοιχεία για το Καρναβάλι της Βενετίας καταγράφουν ως χρονικό σημείο έναρξης του το 1268.
Σύμφωνα με την παράδοση μάσκες φορούσαν οι Βενετσιάνοι από τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου στις 26 Δεκεμβρίου, μέχρι το τέλος του Καρναβαλιού, πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.
Όταν η πόλη έγινε το 1797 μέρος του βασιλείου της Λομβαρδίας - Βένετο κάτω από αυστριακή κυριαρχία, οι μάσκες και το Καρναβάλι απαγορεύθηκαν και το έθιμο αναβίωσε μετά τον πόλεμο.
* Ρίο ντε Τζανέιρο
Σάμπα μέχρι τελικής πτώσεως
Η Λατινική Αμερική φημίζεται για την καρναβαλική της παράδοση, τα έθιμα και τους χορούς.
Σε όλες τις χώρες της κεντρικής, νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής - με κυρίαρχο το Καρναβάλι της Κούβας και της πληγωμένης Αϊτής - οι άνθρωποι εκφράζουν το ζωηρό ταμπεραμέντο τους και την αγάπη τους για τα τραγούδια και το χορό μέσα από λαμπρές καρναβαλικές γιορτές.
Ωστόσο, ξακουστό στα πέρατα της γης είναι το Καρναβάλι του Ρίο, παρά το γεγονός ότι σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας , όπως το Σάο Πάουλο, γίνονται παρόμοιες εκδηλώσεις.
Το Καρναβάλι του Ρίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σόου στον πλανήτη, καθώς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση τους εμπλέκονται όλες οι σχολές σάμπας της πόλης.
Η έναρξη του Καρναβαλιού τοποθετείται στο 1723 και άρχισε να παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα από το 1930 και μετά. Οι Σχολές Σάμπας (Sambodromo) είναι μεγάλες κοινότητες με χιλιάδες μέλη που προετοιμάζουν όλο το χρόνο το μουσικοχορευτικό θέμα που θα παρουσιάσουν στη μεγάλη παρέλαση. Στο Ρίο υπάρχουν περίπου 200 σχολές που συνεργάζονται με τις μουσικές μπάντες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια