Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι γιατροί στην Σκωτία συνταγογραφούν ΦΥΣΗ

Το αρχιπέλαγος του Shetland στην Σκωτία είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στα βόρεια της χώρας, ανάμεσα από την Νορβηγία και τα Νησιά Φερόε. Εκεί, από τις 5 Οκτωβρίου, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Συνταγογραφούν λοιπόν... φύση.

Ναι, καλά διαβάσατε.
Είναι το πρώτο τέτοιου είδους πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει σκοπό να μειώσει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και να καλυτερέψει συγχρόνως την διάθεση σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη, καρδιά ή ψυχικές ασθένειες.

Υπάρχει ένα ολόκληρος κατάλογος με συνταγές... φύσης που εμπεριέχουν ευχάριστες κυρίως προτάσεις για ένα ετήσιο πρόγραμμα.
Τον Φεβρουάριο κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο ανεμούριο ώστε να μάθει να «εκτιμά την ταχύτητα του ανέμου».
Τον Μάρτιο, μπορείς να πάρεις υλικά από μια παραλία και να παράξεις τέχνη κάθε είδους ή να «δανειστείς έναν σκύλο και να τον πας μια βόλτα».
Τον Απρίλιο μπορείς να «ακουμπήσεις την θάλασσα» και τον Μάιο να «’θάψεις’ το πρόσωπο σου στο γρασίδι».
Τον Ιούλιο μπορείς να πάρεις δυο διαφορετικά είδη χόρτου και να τα κοιτάς.
Τον Σεπτέμβριο, μπορείς να βοηθήσεις στον καθαρισμό της παραλίας και να μαγειρέψεις στο ύπαιθρο.
Τον Νοέμβριο να «μιλήσεις με ένα πόνυ» και τον Δεκέμβριο να ταΐσεις τα πουλιά έξω από το σπίτι σου. Κι αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις.
Τα στοιχεία για τα οφέλη που έχει η φύση σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες είναι πολλά. Αν περνάς 90 λεπτά από την μέρα σου σε ένα δάσος, μπορεί να υπάρξει μια μείωση στην δραστηριότητα του κομματιού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Όταν κάποιος περνά χρόνο στην φύση, μειώνεται η πίεση, το άγχος και η επιθετικότητα, ενώ το ανοσοποιητικό σου θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε και ανακαλύπτονται καθημερινά.

Οι περισσότεροι θα νομίζουν πως αν ο γιατρός τους γράψει μια συνταγή για να περάσουν περισσότερο χρόνο στην φύση, δεν θα αισθανθούν καλύτερα. Αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο εναρμονισμός με την φύση θα σε ηρεμήσει και θα δημιουργήσει διαφορετικές αναμνήσεις, που στην καθημερινότητα περιορίζονται αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια