Ρύζι μπασμάτι με κοτόπουλο, φλούδες πορτοκαλιού, αμύγδαλο και ρόδι

Συστατικά
6 Μερίδες
Αλάτι
1 κ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
30 αμύγδαλα ασπρισμένα
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα στικ από φλούδες πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από κοτόπουλο
2 κουταλιές σούπας σταφίδες Κορίνθου
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
πιπέρι
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
700 γρ. πολύ μικρές μπουκιές κοτόπουλου από μπούτι, χωρίς το δέρμα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό (για το κοτόπουλο)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη καστανή (για το κοτόπουλο)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι σε άφθονο νερό για 2 με 3 λεπτά ώστε να ξεπικρίσουν.
Πετάμε το νερό, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για μισή ώρα.
Μουσκεύουμε το μπασμάτι σε αλατισμένο κρύο νερό για μισή ώρα.
Έπειτα ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε το μπασμάτι.
Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά συνήθως θα μας πάρει 10 με 12 λεπτά περίπου.
Στο διάστημα αυτό καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο ώστε να ροδίσουν.
Ζεσταίνουμε τη μιάμιση κουταλιά βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάζουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι.
Σοτάρουμε για 2 λεπτά και έπειτα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και όλα τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα μαζί με τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά ακόμα.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το αγελαδινό βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε για 5 με 6 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για τουλάχιστον 10 με 12 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και να ψηθεί το κοτόπουλο.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι.
Παίρνουμε μια φόρμα ρυζιού ή ένα μπολ σαλάτας με κοίλο πάτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε μπολ, καλό είναι να το ντύσουμε στον πάτο και τα τοιχώματα με μεμβράνη, ώστε να ξεφορμαριστεί εύκολα.
Πασπαλίζουμε με τα μισά καβουρδισμένα αμύγδαλα και με λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια, μαζί με λίγες μπουκίτσες κοτόπουλο.
Βάζουμε μια γενναία στρώση ρύζι τουλάχιστον 4-5 εκ. πάχος.
Πασπαλίζουμε με το μίγμα από τις σταφίδες και τις φλούδες πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και το καραμελώμενο κρεμμύδι μαζί με το κοτόπουλο.
Σκεπάζουμε με το ρύζι και πιέζουμε ελαφρά για να ξεφορμάρουμε μετά από 5 με 6 λεπτά σε μια μεγάλη πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και πορτοκαλόφλουδες και σερβίρουμε αμέσως.
Μυρσίνη Λαμπράκη

Related Posts