Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ζύμη πατ α ΣΟΥ - CHOUX Pâte à Choux

.
Η ζύμη Πατ α Σου (Pâte à Choux στα Γαλλικά) είναι μια ελαφριά ζύμη της Γαλλικής κουζίνας που γίνεται με τέσσερα βασικά υλικά: Νερό, βούτυρο, αλεύρι και αυγά.
Όταν ψήνονται δημιουργείται ατμός μέσα που τα βοηθάει να φουσκώνου για να τα γεμίσουμε με γλυκιά η αλμυρή γέμιση.
Με αυτή τη βασική γέμιση μπορούμε να φτιάξουμε προφιτερόλ, εκλαίρ, κρόκενμπους (croquembouches), μπενιέ (beignets), κουζέρ (gougères), τσούρος (churro) sκλπ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος από το αλεύρι, π.χ. 30 – 50 γραμμάρια για αυτή τη συνταγή, με την ίδια ποσότητα κοσκινισμένο κακάο, για να φτιάξουμε σοκολατένια ζύμη για Σου.
Μπορούμε να τους δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει χρησιμοποιόντας μια σακούλα κορνέ ή εάν δεν έχουμε βάζουμε κουταλιές του ιδίου μεγέθους ή ακόμη να τα ψήσουμε σε φορμάκια για μάφινς.
Πριν ξεκινήσουμε να τα φτιάχνουμε ξεκινάμε με το ζύγισμα των αυγών. Το βάρος που σας δίνω είναι χωρίς το κέλυφος. Στη συνέχεια θα χρειαστούμε την ίδια ποσότητα νερό και τη μισή ποσότητα βουτύρου και αλευριού.
Όταν φτιάξουμε τη ζύμη στην κατσαρόλα και μαζευτεί και γίνει μια μπάλα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν ρίξουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη ψηθούν.
Εάν δεν έχετε μίξερ η ζύμη μπορεί να γίνει στο χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι και δυνατό ανακάτεμα. Με το μίξερ η διαδικασία είναι απλώς πιο εύκολη.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 3ο λεπτά
Γίνονται: περίπου 15 ανάλογα με το μέγεθος

Υλικά:
240 ml νερό
120 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
12ο γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
4 αυγά (60 γρ. το καθένα)

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε δυνατά με τον αυγοδάρτη ή ένα ξύλινο κουτάλι συνεχώς μέχρι να μαζευτεί η ζύμη και να γίνει μια μπάλα.
Βάζουμε το γάντζο ή το φτερό στο μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπωλ του μίξερ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Αφού κρυώσει λίγο, σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, μέχρι να ενσωματωθεί το καθένα και μετά ρίχνουμε το επόμενο.
Με ένα κουτάλι ή χρησιμοποιώντας κορνέ (χωρίς μύτη) σχηματίζουμε το κάθε σου. Αφήνουμε μεταξύ του καθενός ένα κενό περίπου 3 εκατοστών γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180oC και ψήνουμε περίπου για άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Κάνουμε μια σχισμή στο πλάι για να βγει ο ατμός από μέσα και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τα γεμίζουμε όπως μας αρέσει.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια