Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλή στοματική υγιεινή αποτρέπει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό

Η κακή στοματική υγιεινή έχει και στο παρελθόν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, τα άτομα που υποβάλλονται σε οδοντιατρικό καθαρισμό έχουν 24% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα και 13% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους δεν έχουν κάνει ποτέ καθαρισμό της οδοντοστοιχίας τους.

Οι Ταϊβανέζοι ερευνητές εξηγούν ότι ο καθαρισμός των δοντιών από επαγγελματία στοματικής υγείας μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συντελέσει σε καρδιακά νοσήματα.

«Η προστασία του οργανισμού από τα καρδιακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν εμφανέστερη στα άτομα που έκαναν καθαρισμό τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο», εξηγεί ο Δρ Ζου-Γι Τζεν που παρουσίασε στα ευρήματα της μελέτης.

Στην μελέτη είχαν συμπεριληφθεί περισσότερα από 100.000 άτομα, που είχαν εισαχθεί σε βάση δεδομένων του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος της Ταϊβάν το 2007.

Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η μελέτη δεν εξέτασε παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συντελέσουν στις προαναφερόμενες καταστάσεις όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Πάντως η μεγαλύτερη συχνότητα του επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού συντελούσε αναμφισβήτητα στη μείωση του καρδιακού κινδύνου. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια