Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Στη Βραζιλία ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια
Για πρώτη φορά στην Ιστορία γεννήθηκε υγιές μωρό χάρη στη μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια. Την ιατρική επιτυχία που αυξάνει τις ελπίδες των γυναικών οι οποίες πάσχουν από στειρότητα να γίνουν βιολογικές μητέρες φέρνει στο φως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
Το μωρό, ένα κοριτσάκι 2,550 κιλών, γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017 στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Επτά μήνες αργότερα, σύμφωνα με την έρευνα, συνέχιζε να είναι υγιέστατο, ζυγίζοντας 7,2 κιλά, ενώ τρεφόταν ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα, η οποία επίσης χαίρει άκρας υγείας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περίπου 10 μεταμοσχεύσεις μήτρας από νεκρή δότρια που έγιναν κατά το παρελθόν στις ΗΠΑ, στην Τσεχία και την Τουρκία είχαν αποτύχει, ενώ από ζωντανή δότρια καταγράφηκαν 40 μεταμοσχεύσεις μήτρας, από τις οποίες οι 11 οδήγησαν στη γέννηση παιδιών.
Η πορεία της 34χρονης πλέον γυναίκας στη Βραζιλία, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να γεννήσει το βιολογικό παιδί της, μόνο εύκολη δεν ήταν. Η γυναίκα γεννήθηκε χωρίς μήτρα, καθώς έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser και σχεδόν έχασε τις ελπίδες της, μια και δεν μπορούσε να βρει μόσχευμα από ζωντανή δότρια. Ολα άλλαξαν τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς βρέθηκε συμβατό μόσχευμα, όταν πέθανε από εγκεφαλικό μια 45χρονη, η οποία, εκτός της μήτρας της, δώρισε σε συνανθρώπους της την καρδιά, τους πνεύμονες και τους νεφρούς της.
Η χειρουργική επέμβαση για τη μεταμόσχευση της μήτρας στην 32χρονη τότε γυναίκα διήρκεσε 10 ώρες και 30 λεπτά και ακολουθήθηκε από ανοσοκατασταλτική θεραπεία, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Πέντε μήνες αργότερα η γυναίκα είχε για πρώτη φορά στη ζωή της έμμηνο ρύση, ενώ έπειτα από άλλους δυο μήνες έμεινε έγκυος με τεχνητή γονιμοποίηση.
Το παιδί γεννήθηκε με καισαρική τομή, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρέθηκε η μεταμοσχευμένη μήτρα ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά, και η μητέρα και το παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια