Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μικρές οικονομικέ​ς ειδήσεις

* Μικρός λογαριασμός ρεύματος.
Σημαντική είναι η εξοικονόμηση που μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος από τη σωστή χρήση του θερμοσίφωνα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συστήνεται να μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 50 βαθμούς C. Ανάψτε τον θερμοσίφωνα όσο και όταν τον χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
Εφόσον επιθυμείτε η εξοικονόμηση να αφορά και τους λογαριασμούς του νερού προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Με αυτό τον τρόπο ξοδεύετε περίπου τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Μην αφήνετε τις βρύσες να στάζουν και το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
Προτιμήστε ένα ηλικιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει το 70% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

* Ηλιακή ενέργεια για θέρμανση.
Καθώς ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, αξίζει να έχετε υπόψη σας ορισμένες συμβουλές για τη θέρμανση των χώρων του σπιτιού. Αξιοποιήστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριό σας.
Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει από τα νότια παράθυρα. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια.
Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε τον θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα. Επίσης, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

* Ζεστασιά από το φυσικό φως.
Για τον οικονομικότερο φωτισμό του σπιτιού, αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές στον χώρο. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή του φωτός χωρίς ανάγκη ρεύματος.
Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα. Προτιμάτε τα ανοιχτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο. Φροντίστε να μη μείνουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια όταν δεν είναι απαραίτητο. Προτιμήστε έναν χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

* Κλείνετε τις συσκευές από τον διακόπτη.
Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κλπ, όταν δεν τα χρειάζεστε. Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από τον διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ερευνών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάται σε παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% - 15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια