Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Universal Children's Day / Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Universal Children's Day, 20 November

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υπογράφηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Σε αυτή τη σύμβαση συμμετείχαν 191 κράτη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σομαλία.
Ας πούμε, λοιπόν, στα παιδιά μας για την σημαντικότητα της ημέρας αυτής.
Προτού υπογραφεί αυτή η σύμβαση, τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζονταν ίσα. Η φτώχεια, το οικονομικό χάος, η έλλειψη παιδείας, η εκμετάλλευση, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχε σαν αποτέλεσμα τις σοβαρές ασθένειες, τους ακρωτηριασμούς και
τους θανάτους των παιδιών, επικρατούσε έντονα.
Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, λοιπόν, αποφάσισε πως αυτή η κατάσταση έπρεπε να σταματήσει… Έτσι, υπογράψανε την σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ώστε από εκεί και πέρα, όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι ίσα και να έχουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς οικονομικές και φυλετικές διακρίσεις.

Δραστηριότητες για την ημέρα αυτή:
1. Βάλτε τα παιδιά να σχηματίσουν τις παλάμες τους πάνω σε Α4 χαρτί. Ύστερα κόφτε τις παλάμες και ενώστε τις σα να κρατιούνται.
2. Με δαχτυλομπογιές ή τέμπερα, ζωγραφίστε την επιφάνεια της παλάμης των παιδιών, ύστερα βάλτε τα παιδιά να ενώσουν τις παλάμες τους και τέλος σε λευκό Α4 χαρτί, να αποτυπώσουν την δίχρωμη παλάμη τους.
3. Σε χαρτί μέτρου, ζωγραφίστε μια υδρόγειο σφαίρα με μερικά παιδιά να είναι πιασμένα γύρω από αυτήν και γεμίστε το με χρώμα.
4. Κόφτε στρογγυλά χαρτονάκια με διάμετρο 10 εκατοστά ή όσο ἐνας οπτικός δίσκος (cd) και φτιάχτε κονκάρδες για την ημέρα αυτή. Στην κονκάρδα μπορείτε να γράψετε ένα σύνθημα, να αποτυπώσετε την παλάμη σας ή να ζωγραφίσετε κάτι σχετικό με την μέρα αυτή.
5. Σε χαρτί μέτρου, βάλτε κάθε παιδί να ζωγραφίσει ένα παιδάκι-ανθρωπάκι, που θα κρατάει το προηγούμενο από το χεράκι του. Στο τέλος, με μεγάλα γράμματα γράφτε “Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών”, που μπορεί η δασκάλα να έχει γράψει σε χαρτί και να το αντιγράφουν τα παιδιά βλέποντάς το.
6. Όλα μαζί τα παιδιά σε μεγάλο χαρτονι ή χαρτί μέτρου μπορείτε να κάνετε αποτυπώματα παλάμης σε διάφορα χρώματα και μόλις στεγνώσουν να φτιάξετε χαμογελαστά προσωπάκια πάνω στην παλάμη.
  

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια