Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσο πληγώνει την καρδιά σας μια απόρριψη;

Έχετε ποτέ σκεφτεί πως η έκφραση «μου σπαράζεις την καρδιά» ή «ράγισε η καρδιά μου» μπορεί να σημαίνει αυτό που περιγράφει… στην κυριολεξία;

Κι όμως, επιστήμονες ανακάλυψαν πως η παραπάνω θεωρία βασίζεται στην πραγματικότητα αφού κάθε συναισθηματική απογοήτευση ή απόρριψη έχει επιπτώσεις στον καρδιακό μας ρυθμό.
Σύμφωνα μάλιστα με νέα μελέτη, τα αρνητικά συναισθήματα που δέχεται κάποιος μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση της καρδιακής συχνότητας για μια στιγμή ή και περισσότερο κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν επηρεάζονται μόνον οι ψυχολογικοί αλλά και οι σωματικοί παράγοντες.
Η έρευνα τονίζει πως το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η κυκλοφορία και η πέψη, εμπλέκεται επίσης και όταν οι άνθρωποι έχουν αρνητικά συναισθήματα κυρίως για λόγους που αφορούν στην κοινωνική απόρριψη.
Για του λόγου το αληθές, οι ειδικοί αφού στρατολόγησαν μια ομάδα 27 εθελοντών - 18 γυναίκες και 9 άνδρες – και ζήτησαν να τους στείλουν μια φωτογραφία του εαυτού τους που κατόπιν έδειξαν σε μαθητές πανεπιστημίου για να αποφανθούν αν τους άρεσε αυτό που έβλεπαν.
Αργότερα, ο κάθε εθελοντής κλήθηκε να μαντέψει εάν άρεσε στον αντίστοιχο σπουδαστή. Εκεί ακριβώς, επισημαίνουν λοιπόν οι ερευνητές, η καρδιακή συχνότητα κάθε εθελοντή έπεσε εν αναμονή της γνωμοδότησης του ατόμου από αυτά ενώ ο ρυθμός της καρδιάς επηρεάστηκε και όταν τους αποκάλυψαν την γνώμη του άλλου ατόμου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως τα ποσοστά της επιβράδυνσης αυτού του ρυθμού αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στα άτομα που περίμεναν μια διαφορετική (προς το καλύτερο) αξιολόγηση.
Κατόπιν αυτού, οι υπεύθυνοι σημειώνουν, πως «επειδή οι άνθρωποι προσδοκούν και έχουν σημαντικά κίνητρα για την κοινωνική αποδοχή είναι αυτομάτως και εξαιρετικά ευαίσθητοι στην κοινωνική απόρριψη.
Γεγονός που μπορεί να επιφέρει ποικιλία ψυχικών διαταραχών. Εκείνο όμως που επίσης διαπιστώσαμε είναι ότι η καρδιακή αντίδραση σε απρόσμενες περιπτώσεις κοινωνικής απόρριψης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τις αλλαγές της καρδιακής συχνότητας που συνδέονται με την αναμενόμενη κοινωνική απόρριψη».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια