Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΣΙΡΟΝ Ποντιακό

.

Το σιρόν είναι ένα κλασικό πιάτο της ποντιακής κουζίνας.

Για την ακρίβεια, το σιρόν είναι ένα ελαφρύ, προψημένο ζυμαρικό τυλιγμένο σε μικρό ρολάκι το οποίο τρώγεται και όπως είναι, σαν πατατάκι. Χωρίς βράσιμο και με λίγο ζεστό νερό, ξαναβρίσκει τη μαλακή υφή ενός ζυμαρικού και με μια γρήγορη, ωμή σάλτσα μεταμορφώνεται σε ένα παραδεισένιο πιάτο, που όποτε το σερβίρω στα γιορτινά μου τραπέζια, δεν μένει ούτε ψίχουλο. Οι πόντιοι αυτή τη σάλτσα την φτιάχνουν με το πασκιτάν, το δικό τους στραγγιστό γιαούρτι, που δεν είναι εύκολο να το βρεις στα σούπερ-μάρκετ. Εγώ το φτιάχνω με φρέσκο τυρί κρέμα Arla, που έχει μια γλυκόξινη νοστιμιά και την απόλυτη βελούδινη υφή που χρειάζεται αυτό το πιάτο. Στο γιορτινό τραπέζι, το σιρόν, που γίνεται πανεύκολα και γρήγορα, ό,τι δηλαδή ονειρεύεται η οικοδέσποινα που έχει χίλια-μύρια στο κεφάλι της αυτές τις μέρες, μπορεί να αντικαταστήσει στο πρώτο πιάτο την παραδοσιακή πίτα. Το μυστικό της νοστιμιάς του, το άρωμα από αληθινό βούτυρο που πέφτει στο τέλος, ανάμεικτο με σκορδάκι και το πικάντικο της πάπρικας.
Υλικά για 5-6 άτομα
1 συσκευασία σιρόν (για ένα μέτριο πυρέξ)
2 συσκευασίες φρέσκο τυρί κρέμα Arla
200 γρ. μαλακιά φέτα πολτοποιημένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
λίγη γλυκιά ή καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
αλάτι
Εκτέλεση
Προσεχτικά στήνουμε στο πυρέξ τα σιρόν το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτή είναι όλη κι όλη η δυσκολία στην προετοιμασία του σιρόν.
Βράζουμε 3-4 ποτήρια νερό.
Προσεχτικά, περιχύνουμε με νερό το σιρόν, μέχρι το νερό να φτάσει λίγο πιο κάτω από το μισό του ύψους τους. Τα σκεπάζουμε γρήγορα με μεμβράνη κουζίνας. Αν βάλουμε περισσότερο νερό, θα μαλακώσουν υπερβολικά. Με την ποσότητα που σας δίνω, θα βγουν al dente.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το τυρί κρέμα, τη φέτα και 1 ποτήρι από το ζεστό νερό. Αλατίζουμε. Με το σύρμα διαλύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ωραία, λεία κρέμα.
Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό, μέχρι να μαραθεί το σκόρδο. Προσοχή, μην το κάνετε σε δυνατή φωτιά, γιατί δεν θέλουμε να καεί το βούτυρο και να πικρίσει το σκόρδο.
Μέχρι να γίνουν όλ’αυτά, το σιρόν έχει μαλακώσει. Αφαιρούμε την μεμβράνη, περιχύνουμε ομοιόμορφα το σιρόν με την κρέμα και στη συνέχεια με το σκορδοβούτυρο. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή το μπούκοβο, προαιρετικά ψιλοκόβουμε και λίγο μαϊντανό για τη δροσιά και σερβίρουμε αμέσως!

Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 10-15 λεπτά.
Το σιρόν θα το βρείτε σε παντοπωλεία με τοπικά προϊόντα και σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ και όπου αλλού στη γειτονιά σας υπάρχει μπακάλικο με ποντιακά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια