Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Φλερτάρουν" με το πρόωρο έμφραγμα οι καπνιστές

Εάν κάποιος καπνίζει, έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα από ότι κάποιος που δεν καπνίζει.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για έμφραγμα ή στηθάγχη (δηλαδή πόνο στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και θεωρείται πρόδρομο σύμπτωμα του εμφράγματος).
9-13 χρόνια νωρίτερα το έμφραγμα για τους καπνιστές
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πλήρως απαισιόδοξα για τους καπνιστές: Σύμφωνα με αυτή, οι άνδρες μη καπνιστές ήταν 64 ετών κατά μέσο όρο τη στιγμή του εμφράγματος, ενώ οι καπνιστές 55, δηλαδή εννέα έτη πιο νέοι. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες ηλικίες ήταν 70 ετών για τις μη καπνίστριες και 57 για τις καπνίστριες (ακόμα μεγαλύτερη διαφορά της τάξης των 13 ετών).
"Ποτέ δεν είναι αργά"
O καρδιολόγος Γκρεγκ Φονάροου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες τόνισε ότι "Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς τη συνήθεια του καπνίσματος, ...ακόμα και μετά από λίγες μέρες διακοπής του τσιγάρου, υπάρχει μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος. Αν μάλιστα περάσουν ένα με δύο χρόνια που έχει πια κανείς σταματήσει το κάπνισμα, τότε ο μεγαλύτερος πρόσθετος κίνδυνος για έμφραγμα έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει λοιπόν άμεσο όφελος και αυτό αυξάνει, όσο περνάει ο χρόνος".
Να σημειωθεί ότι η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες καπνίστριες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι άντρες καπνιστές, καθώς οι πρώτες εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο έμφραγμα ή να εμφανίσουν άλλα καρδιολογικά προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες μετά το πρώτο έμφραγμα ή την αρχική στηθάγχη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια