Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πυρετός (και όχι μόνο το σαββατόβραδο!)

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, αλλά σύμπτωμα και, μολονότι συνήθως τον βλέπουμε σαν κάτι ανησυχητικό, είναι καλός για το σώμα. 

Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τους ιούς και τα μικρόβια, γι αυτό δεν πρέπει να βιάζεστε να τον "ρίξετε".
Τουλάχιστον όχι αν δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, οπότε είναι προτιμότερο να τον αφήσετε να κάνει τον κύκλο του και να πέσει μόνος του. Αντίθετα, ανησυχητικός είναι ο υψηλός επίμονος πυρετός (πάνω από 39), ο οποίος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ακαμψία στον αυχένα και ενόχληση από το φως.
Εκεί πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, για να αποκλειστεί η περίπτωση σοβαρότερων καταστάσεων, όπως η μηνιγγίτιδα ή η πνευμονία.

Μερικά φυσικά μέσα αντιμετώπισης του "απλού" πυρετού:
* Πίνετε πολύ νερό, που βοηθά να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
* Γεμίστε την μπανιέρα με δροσερό (ή ελαφρώς χλιαρό) νερό και μπείτε μέσα για 5 λεπτά. Αν δεν το αντέχετε, βρέξτε επανειλημμένως τα χέρια και τα πόδια σας με ένα πανάκι βουτηγμένο σε κρύο νερό με ξίδι.
* Μπορείτε επίσης να αναμείξετε τέσσερα φλιτζάνια ξίδι με δύο φλιτζάνια νερό, να βρέξετε δυο πανιά, να τα στύψετε και να τυλίξτε γύρω από τις γάμπες και τις πατούσες σας.
* Τυλίξτε με ζεστά σκεπάσματα και μείνετε μέχρι να ιδρώσετε πάρα πολύ. Μην ξεσκεπαστείτε, όσο κι αν ζεσταθείτε. Στο μεταξύ πίνετε νερό. Η εφίδρωση όχι μόνο θα ρίξει τον πυρετό, αλλά και θα βοηθήσει να αποβληθούν οι τοξίνες.
* Βρέξτε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες και φορέστε τες. Βάλτε από πάνω μάλλινες στεγνές κάλτσες και μείνετε με αυτές όλη τη νύχτα.
* Διαλύστε μια κουταλιά του γλυκού κρόκο (ζαφορά) σε 30 ml βραστό νερό. Πίνετε ένα κουταλάκι ανά ώρα, μέχρι να πέσει ο πυρετός.
* Καθαρίστε μια πατάτα, κόψτε τη σε φέτες και βάλτε τες σαν κατάπλασμα στο μέτωπο και στο στήθος σας.
* Λιώστε δυο σκελίδες σκόρδο και ανακατέψτε τες με δύο κουταλιές λάδι. Μοιράσετε τον πολτό σε δυο κομματάκια γάζα και τοποθετήστε τες στα πέλματά σας. Τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τες τουλάχιστον για μια ώρα - και ει δυνατόν, όλη τη νύχτα.
* Πιείτε ρόφημα από μέντα ή βασιλικό, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
* Οι εντριβές με αιθέρια έλαια τειόδεντρου, περγαμόντου, χαμομηλιού και μέλισσας βοηθούν να πέσει ο πυρετός.
* Μην τρώτε στερεά τροφή στο διάστημα που έχετε πυρετό. Προτιμήστε σούπες και χυμούς.
* Αποφύγετε τις αλλαγές θερμοκρασίας στο περιβάλλον (μην πηγαίνετε απότομα από ένα ζεστό σε ένα πιο κρύο δωμάτιο και, εννοείται, ούτε έξω)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια