Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο αδυνατίζει!

Κι όμως… ο ύπνος το Σαββατοκύριακο αδυνατίζει! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αφού μελέτησαν 5.159 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως όσα παιδιά ξυπνούσαν σχετικά νωρίς τις δύο ημέρες που δεν είχαν σχολείο, εμφάνιζαν την τάση να είναι πιο υπέρβαρα απ’ ότι όσα απολάμβαναν τον ύπνο έως αργά…

Βέβαια όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι επιστήμονες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καλός ύπνος επηρεάζει το αίσθημα του κορεσμού της πείνας.
Η χρόνια έλλειψη ύπνου, η οποία συμβάλει στην ελλειμματική προσοχή και μειώνει τα αντανακλαστικά, δεν αναπληρώνεται ούτε με ένα… Σαββατοκύριακο υπνοθεραπείας, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

«Ο ανεπαρκής ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει τη λειτουργικότητα ενός ατόμου και η επίδραση αυτή είναι αθροιστική για κάθε επιπλέον ώρα που παραμένει ξύπνιο, ιδιαίτερα νύχτα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης δρ Ντάνιελ Κοέν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 8 ώρες νυχτερινού ύπνου προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί σωστά σώμα και εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως οξεία έλλειψη ύπνου ορίζεται η έλλειψη ύπνου για περισσότερες από 24 συνεχόμενες ώρες, ενώ από χρόνια έλλειψη ύπνου θεωρείται ότι πάσχουν τα άτομα των οποίων ο νυχτερινός ύπνος διαρκεί συνήθως περίπου 4-7 ώρες.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν την επίδραση της έλλειψης ύπνου στην ικανότητα λειτουργίας εννέα εθελοντών, βρήκαν ότι, ενώ η οξεία έλλειψη ύπνου μπορούσε στην πλειονότητα των περιπτώσεων να αναπληρωθεί με μία μόνο νύχτα 10άωρου ύπνου, η απόδοση των ατόμων με χρόνια έλλειψη ύπνου φαινόταν να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο για κάθε επιπλέον ώρα που παρέμεναν ξύπνια.

Όπως εξηγούν στη μελέτη τους ακόμη και τρεις συνεχόμενες ημέρες επαρκούς νυχτερινού ύπνου δεν μπορούν να αναπληρώσουν τη χρόνια έλλειψη ύπνου, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη πόσες ημέρες χρειάζονται για να ανακτήσει πλήρως ένα άτομο την ικανότητα λειτουργίας του.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια