Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Περί μαύρου χρώματος....


* Παραλιακά ....."και τον Αύγουστο ο κολιός" και οι άδειες και τα μπάνια. 

Διότι κάθε Έλλην που σέβεται τον εαυτόν του πρέπει επιστρέφοντας από την άδεια ή τις διακοπές να επιβεβαιώσει το πόσο καλά πέρασε και τις ώρες της αργίας επιδεικνύοντας το ξεροψημένο από τον καυτό ήλιο δέρμα του. Και όσο πιο μαύρο είναι το δέρμα, τόσο πιο ονειρικές και ειδυλλιακές και με φόντο καταγάλανα νερά και τροπική βλάστηση - υποτίθεται - ήταν οι μέρες της απουσίας του! Άλλοι μαυρίζουν, άλλοι ξεροψήνονται, άλλοι αρπάζουν και άλλοι καίγονται.

* Καλλιτεχνικά
Το μαύρο χρώμα ήρθε και στρογγυλοκάθισε και στον κόσμο της τέχνης - Πώς αλλιώς; Αφού η τέχνη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. =
Η μαύρη κωμωδία και το μαύρο χιούμορ έχουν πολλούς φανατικούς οπαδούς, αλλά λίγους - και ευτυχώς αξιόλογους - εκπροσώπους. Το νεοελληνικό τραγούδι μαυροφορέθηκε σαν τις συνοδούς της Μαρινέλλας στην κινηματογραφική εκδοχή του "Άνοιξε πέτρα" και προέκυψαν τα γνωστά λαϊκά άσματα: "Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, μαύρα κατσαρά μαλλιά", "Μαύρη Λίστα", "Μαύρα Γυαλιά", "Μαύρος Γάτος" κλπ.
* Κρητική παράδοση
Στην Κρήτη έχουμε ισχυρή παράδοση στο συγκεκριμένο χρώμα.
Η παράδοση θέλει τους μαυροπουκαμισάδες μυστακοφόρους και γενειοφόρους να πενθούν για τον τουρκικό ζυγό.
Το εν λόγω χρώμα απαντά ακόμη και στον "Ερωτόκριτο" ως ενδεικτικό του πένθους του Κρητικού Χαρίδημου για το θάνατο της αγαπημένης του: Μαύρο φαρί, μαύρα άρματα και μαύρο το κοντάρι μαύρη ήτανε κι φορεσιά τουνού του καβαλάρη (...) μαύρος, σκοτεινιασμένος και με πολλούς οπού φορού μαύρα συντροφιασμένος.
* Χριστιανική πίστη
Άλλες πάλι - Κρήσσες και μη ανά το Πανελλήνιο - ορθόδοξες χριστιανές ακολουθούν το πατροπαράδοτο έθιμο και μαυτοντύνονται όλο το Δεκαπενταύγουστο πενθώντας για την Κοίμηση της Θεομήτορος και για να εισακουστούν οι προσευχές τους από τη Θεοτόκο ή να τηρήσουν το "τάξιμο". Αν -μη τι άλλο - σε αυτή τη περίπτωση το μαύρο ένδυμα είναι ενδεικτικό της πίστης.
* Μαύρη είν η νύχτα στα βουνά...

Οι θλιμμένοι και οι καταθλιπτικοί τα βλέπουν, λένε οι επιστήμονες γκρίζα!
Κι όσο πιο θλιμμένοι είναι τόσο η όραση τείνει προς το μαύρο... Θα χιονίσει;. Για νέο μας το λένε;
Εμείς το λέμε χρόοοονια τώρα! Αυτή η γνωστή και όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμενη έκφραση: "Να δούμε άσπρη μέρα" είναι ελληνικός ιδιωματισμός.
Και για του λόγου το αληθές δε μεταφράζεται σε καμία γλώσσα αυτολεξεί και να βγαίνει νόημα.
Όχι, για να μη λένε μερικοί μερικοί ότι υπερβάλλουμε και όλα τα κάνουμε ελληνικά! Και το άλλο: "Μαύρισε η ψυχή μου" επίσης ιδιωματισμός ενδεικτικός του ψυχισμού του Νεοέλληνα.
ΕΓ-ανατολή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια