Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

12ος οίκος: ένα μυστικό μέρος

Ο Δωδέκατος οίκος είναι πιθανώς ο λιγότερο κατανοητός από τους αστρολογικούς οίκους. 

Ακόμα είναι ο λιγότερο προσωπικός στη σημασία και την απήχησή του.
Εάν ακολουθήσουμε τη φυσική, κατά τη φορά του ρολογιού, κατεύθυνση των οίκων, ο δωδέκατος είναι ο απώτατος από τον ωροσκόπο και τον πρώτο οίκο. Το μήνυμα αυτής της θέσης είναι πολύ καθαρό.
«Είμαι ο εαυτός μου» λέει ο ωροσκόπος, και «<>είμαι το σύμπαν
» απαντά ο δωδέκατος. Αυτές οι σύντομες δηλώσεις συνοψίζουν την ολότητα της ανθρώπινης εξέλιξης όπως και την πρωταρχική σοφία που διακατέχει την αστρολογία: Ξεκινάς στη ζωή σκεπτόμενος ότι «είναι όλη ο εαυτός σου» και στο τέλος αυτής της εξελικτικής πορείας συνειδητοποιείς ότι εσύ και ο κόσμος είστε Ένα.
Η αστρολογία, επίσης, μας διδάσκει ότι οτιδήποτε κάνει το σύμπαν είναι ολοκληρωμένο σε έναν περιστροφικό, ρυθμικό κύκλο. Για το λόγο αυτό, εάν κάνουμε ένα ακόμα βήμα έξω από το δωδέκατο οίκο, βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στην αρχή, στον ωροσκόπο.

Το εξελικτικό ταξίδι διαμέσου των δώδεκα οίκων συμβολίζει την πορεία μας μέσα στη ζωή.Εάν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά σε μία ολοκληρωμένη ενσάρκωση, όταν ξεκινήσουμε την επόμενη θα έχουμε μάθει από το παρελθόν και θα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα στην εξελικτική, κυκλική σκάλα. Για το λόγο αυτό η αναγέννησή μας (στον ωροσκόπο) σηματοδοτεί μια εξελικτική κίνηση και όχι απλά μία επανάληψη.

Ο δωδέκατος οίκος ενέχει πολλές συμπαντικές αλήθειες. Είναι ο πιο απόκρυφος, εσωτερικός και πνευματικός από όλους τους άλλους οίκους του ωροσκοπίου. Εάν αναγνωρίσουμε το δόγμα της νέας ενσάρκωσης, μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η αποθήκη του κάρμα, καθώς ο δωδέκατος οίκος αποκαλύπτει αυτά που κουβαλάμε από τις προηγούμενες στροφές της αστρολογικής ανακύκλησης.
Είναι συνεπώς η δεξαμενή αποθεμάτων των κρυμμένων μας θησαυρών και του δυναμικού μας, όπως επίσης και του ενδότερου πλούτου μας. Μπορεί ακόμα να αποκληθεί ο οίκος αυτός ως ο δικός μας «φύλακας άγγελος», που εμπεριέχει την ενσωμάτωση όλου του «καλού» που έχουμε κάνει, το «καλό» που μέσα από το Νόμο του Κάρμα επιστρέφει ξανά σε εμάς. Αυτό πραγματικά αποκαλείται «τύχη», το να παίρνεις πάντα πίσω από τη ζωή ό,τι έδωσες, ανεξάρτητα αν αυτό γίνει κατά τη διάρκεια αυτής ή άλλης ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, όπως όλοι ξέρουμε, υπάρχει και μία άλλη πλευρά στη ζωή, το Κάρμα μας, οι εαυτοί μας, που οδηγούν κατά συνέπεια στο δωδέκατο οίκο. Είναι αυτή η όψη της ύπαρξής μας που κυβερνάται από το μεγάλο Νόμο της Καταστροφής, ο οποίος είναι μέρος ενός μεγαλύτερου Νόμου που ονομάζεται Νόμος της Περιοδικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα στο ορατό και μη σύμπαν κινούνται σε εναλλακτικούς κύκλους δημιουργίας και καταστροφής. Στα πλαίσια της ανθρώπινης και της πλανητικής ζωής, αυτοί οι κύκλοι μπορεί να αλληλεπιδρούν και να διασυνδέονται και για αυτό φαίνεται να συμβαίνουν ταυτοχρόνως. Ακόμα, για το λόγο αυτό, μπορεί κάποιος να έχει τις μεγαλύτερες νίκες και τα περισσότερα αποκτήματα σε έναν τομέα της ζωής του και σε έναν άλλο τις πιο πικρές απογοητεύσεις.

Για τον ίδιο λόγο, ο δωδέκατος οίκος χαρακτηρίζεται ως το μέρος που εμπεριέχει «την προσωπική μας ματαίωση», εκείνο δηλαδή το μέρος της φύσης μας που είναι αυτοκαταστροφικό και επιζήμιο. Κλειδωμένο με τους θησαυρούς του κρυφού μας πλούτου, βρίσκονται επίσης και οι πιο κρυφές μας (και αρκετές φορές όχι και τόσο κρυφές) αδυναμίες.
Οι χειρότεροι εχθροί μας κάθονται δίπλα δίπλα στα πιο προστατευόμενα κομμάτια του εαυτού μας. Το καλύτερο από το προσωπικό μας Κάρμα βρίσκεται πολύ κοντά με εκείνες τις όψεις του εαυτού μας που μπορεί να είναι οι πιο επώδυνες και επιζήμιες για την ύπαρξή μας και που μόνο μία λεπτή γραμμή χωρίζει τη μία από την άλλη! Είναι ακόμα στην πάροδο της εξελικτικής μας πορείας όπου μαθαίνουμε πώς να λύνουμε αυτές τις δυαδικότητες καθώς απλώνεται το μονοπάτι μας προς την ολότητα.

Ο δωδέκατος είναι ο οίκος των μοναστηριών, αλλά ακόμα είναι και ο οίκος των ψυχιατρικών ιδρυμάτων και των βασανιστηρίων. Ο δωδέκατος οίκος εμπεριέχει τα νοσοκομεία, τους ξενώνες εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, την απεριόριστη ευσπλαχνία, αλλά και από την άλλη είναι ο οίκος των φυλακών, των υπόδουλων και της υπέρτατης απελπισίας.

Τα θαυμάσια ιαματικά φυτά, τα βότανα και τα φαρμακευτικά ναρκωτικά βρίσκονται στο «φαρμακείο» του δωδέκατου οίκου, όπως επίσης βρίσκονται και η ηρωίνη, η κοκαΐνη και όλες οι άλλες εθιστικές και καταστροφικές ουσίες. Ο εθισμός ανθίζει παραπλεύρως με τη διαφώτιση στον δωδέκατο οίκο!
Ο εκπληκτικός αυτός δυϊσμός των περιεχομένων του δωδέκατου οίκου προκαλεί πολύ το ενδιαφέρον των μαθητών της αστρολογίας. Πώς είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι μεγαλύτερες αδυναμίες μας και να μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς; Πώς γίνεται η διάλυση του εθισμού να μας οδηγήσει στην αναγέννηση και την ανανέωση; Πώς γίνεται ο δρόμος προς την πραγματικότητα και την αλήθεια του πνευματικού μας οίκου να συνυπάρχει στον ίδιο οίκο με το δρόμο προς την αυτοκαταστροφή μας; Ο δωδέκατος οίκος, όπως και η ίδια η φύση του σύμπαντος, είναι γεμάτος με τέτοιου είδους ακατανόητες και απύθμενες ερωτήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά κατέχει και τις απαντήσεις!

Είτε πιστεύουμε στις μετενσαρκώσεις και τις προηγούμενες ζωές είτε όχι, ο δωδέκατος οίκος μπορεί να μας πει τι είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε προκειμένου να μεταμορφωθούμε και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Αποκαλύπτει ακόμα τις δυνάμεις που κρύβουμε στα πιο βαθιά μας αποθέματα προκειμένου να μας βοηθήσει να επιτύχουμε και να διεκπεραιώσουμε οτιδήποτε, όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Το ζώδιο της ακμής του δωδέκατου οίκου περιγράφει την προσωπική μας σχέση με αυτή την όψη του χάρτη. Η φύση των πιο κρυμμένων όψεων της ύπαρξής μας καθώς επίσης και ο προσανατολισμός μας είτε προς την αυτοκαταστροφή είτε προς την αυτοΐαση εκφράζονται στο δωδέκατο οίκο διαμέσου των παρακάτω δώδεκα ζωδίων:

ΚΡΙΟΣ
O δωδέκατος οίκος στο ζώδιο του Κριού δηλώνει την παρόρμηση του ατόμου να καλύψει ή να υποτάξει τον προσωπικό δογματισμό. Αυτό μπορεί να δείχνει ένα άτομο που λειτουργεί καλύτερα όταν βρίσκεται πίσω από τη σκηνή. Αυτό βέβαια θα ήταν επίσης αληθινό εάν ο Άρης ή ακόμα και ο Ήλιος βρισκόντουσαν στο δωδέκατο οίκο. Αυτός ο συνδυασμός ζωδίου και οίκου μπορεί να «δώσει» έναν μεγάλο στρατηγό, ένα άτομο του οποίου η αληθινή δύναμη, πέρα από τη φανερή, είναι μολαταύτα πάντα παρούσα.
Σε αρνητικές όψεις (και ιδιαίτερα εάν ο Άρης είναι «χτυπημένος» στο χάρτη), αυτή η θέση μπορεί να συμβάλει στην αυταπάρνηση και την τοποθέτηση του εαυτού στη θέση του θύματος. Στον Κριό αρέσει να προχωράει μπροστά και να μην παραμένει στη σκοτεινότητα και την αφάνεια, αλλά όταν του επιβάλλεται να βρίσκεται σε «μυστικά δωμάτια», όπως είναι στο δωδέκατο, τότε μπορεί να γίνει ένας αξιοσέβαστος και δύσκολος πολέμιος, καθώς οι κρυμμένες δυνάμεις τού αποκαλύπτονται και έρχονται στην επιφάνεια εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

ΤΑΥΡΟΣ
Ο ταύρος στο δωδέκατο οίκο αποκαλύπτει ότι το άτομο κατέχει πολύ μεγάλα αποθέματα κρυμμένης εσωτερικής δύναμης. Αυτή η θέση του Ταύρου μπορεί να είναι μία από τις πιο ευεργετικές και προνομιούχες ζωδιακές θέσεις. Δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να έχει στην κατοχή του μία μυστική «αποθήκη» ταλέντων, ικανοτήτων, αλλά και υλικού πλούτου, όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει σε μία ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή. Ακόμα, αυτή η θέση δηλώνει ότι το άτομο μπορεί να έχει ίσως μία κρυφή κοινή λογική, δίνοντας έτσι στο συγκεκριμένο άντρα ή τη συγκεκριμένη γυναίκα την ικανότητα να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις πιο δύσκολες και πολύπλοκες παγίδες.
Προβλήματα βέβαια μπορεί να ανακύψουν, εάν η αντίληψη για το χρήμα είναι λανθασμένη. Στην περίπτωση αυτή δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια μέσω της παράνομης χρήσης του χρήματος ή της διαστρέβλωσης και των λανθασμένων χειρισμών των χρηματικών πόρων. Παρ’ όλα αυτά, στην πιο θετική μορφή (και ιδιαίτερα όταν η Αφροδίτη είναι πολύ καλά τοποθετημένη στο χάρτη), ο Ταύρος στο δωδέκατο οίκο δηλώνει ένα επινοητικό, ίσως και εύπορο άτομο, «ανοικτό» στα συμπαντικά αποθέματα και ευεργετήματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με τους Δίδυμους στο δωδέκατο οίκο αναδεικνύεται η δυαδικότητα του ζωδίου αυτού. Η θέση αυτή μπορεί εύκολα να δηλώσει ένα άτομο του οποίου «το δεξί χέρι μάχεται ενάντια στο αριστερό» ή ακόμα περισσότερο μπορεί να δηλωθεί με τη φράση «το δεξί χέρι δεν ξέρει τι κάνει το αριστερό»! Αυτό συγκεκριμένα θα μπορούσε να είναι η περίπτωση του Ερμή που «τραυματίζεται» έντονα στο γενέθλιο χάρτη και ιδιαίτερα σε περίπτωση τετραγώνου ή αντίθεσής του με τον Ποσειδώνα.
Το ζώδιο των Διδύμων στη θέση αυτή παραπέμπει στο άτομο εκείνο που προσπαθεί συνεχώς να κάνει τα πάντα, να είναι τα πάντα, με την έννοια να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν όλους τους άλλους ανθρώπους, χάνοντας όμως τον εαυτό του μέσα από αυτή τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά εάν ο υπόλοιπος χάρτης «αποκαλύπτει» μια πιο σταθερή φύση και μία ωριμότητα του χαρακτήρα, τότε αυτή γίνεται μία καλή θέση και καθιστά το άτομο ικανό να ανταποκριθεί και να γίνει ο «συνδετικός κρίκος» στην οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση. Είναι το άτομο αυτό που μπορεί να βρει το χαμένο σημείωμα, να εντοπίσει έναν από παλιά χαμένο φίλο στο διαδίκτυο και να λέει τα πιο κατάλληλα λόγια στη σωστή στιγμή προκειμένου να ενώσει και να φέρει κοντά ανθρώπους για το κοινό καλό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Το ζώδιο του Καρκίνου στο δωδέκατο οίκο έχει τη φυσική παρόρμηση να βοηθά και να προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η θέση του Καρκίνου στο δωδέκατο οίκο είναι ενδεχομένως από τις πιο ευεργετικές, καθώς εμπεριέχει μεγάλα αποθέματα συμπόνιας, ψυχοπόνιας και στοργής. Δίνει την τάση στο άτομο να γίνει η «μητέρα» όλων, αλλά η τροφή που θα προσφέρεται θα πρέπει να είναι πνευματική, καθώς και η πηγή και η ενέργεια του τύπου αυτού της μητρότητας θα πρέπει να προέρχεται από την παγκόσμια και Συμπαντική Μητέρα. Εάν όμως κάποιος δεν είναι αρκετά απόμακρος ώστε να είναι αντικειμενικός σε τέτοιες καταστάσεις, τότε η θέση αυτή μπορεί να δηλώσει ένα άτομο που εμπλέκεται υπερβολικά προσωπικά και συναισθηματικά με τους άλλους. Στην ουσία, η προσκόλληση συμβαίνει όταν απαιτείται η αποκόλληση.
Όταν η Σελήνη κάνει όψεις με τον Ποσειδώνα στον Καρκίνο στο δωδέκατο οίκο, τότε η αμοιβαία εξάρτηση στις διαπροσωπικές σχέσεις γίνεται μια προκαθορισμένη κατάσταση. Τέλος, εάν ο Κρόνος «τραυματίζει» τη Σελήνη, τότε η ενοχή είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τις εκδηλώσεις τις στοργής κα της συμπόνιας.

ΛΕΩΝ
Το ζώδιο του Λέοντα στη θέση αυτή απαιτεί όλες οι δραστηριότητες του δωδέκατου οίκου να γίνονται φανερές και αντιληπτές. Αυτό μπορεί να είναι κάπως περίπλοκο, καθώς ο δωδέκατος οίκος είναι ο λιγότερο εμφανής και έκδηλος από όλους τους άλλους οίκους. Αυτός ο συνδυασμός ζωδίου και οίκου αποδίδει εκείνες τις εμπειρίες της ζωής που τελικά καταλήγουν στο να φέρνουν ταπεινότητα και υπηρεσία στους άλλους (θα παρατηρήσετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις με το ζώδιο του Λέοντα να βρίσκεται στο δωδέκατο οίκο, η Παρθένος είναι συνήθως το ανατέλλον ζώδιο).
Ο Λέοντας στο δωδέκατο οίκο υποδηλώνει ένα άτομο που έχει μεγάλα αποθέματα κρυμμένης θέλησης, αν και η θέληση αυτή συνήθως δεν χρησιμοποιείται με φανερούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που έχουν το Λέοντα στο δωδέκατο οίκο μπορεί να γίνουν παραπλανητικοί και να δουλεύουν με τεχνάσματα ή εξαπατώντας, προκειμένου να γίνει το θέλημά τους. Παρ’ όλα αυτά και εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, η κρυμμένη δημιουργική ισχύς, δραστικότητα και δυναμικότητα του Λέοντα στον δωδέκατο οίκο μπορεί να γίνει πηγή μεγάλης δύναμης και υποστήριξης για τους άλλους. Αυτό με την επιστροφή της ροής του κάρμα θα φέρει εκπληκτικά οφέλη στη ζωή του ατόμου.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Το ζώδιο της Παρθένου στο δωδέκατο οίκο υποδηλώνει ένα άτομο το οποίο κατέχει τις ικανότητες, τις τεχνικές και τις πρακτικές, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση. Κεντρίζει την τάση του ατόμου να δουλεύει με άλλους ανθρώπους σε νοσοκομεία και άλλα μέρη εγκλεισμού, όπου τέτοια σταθερή αρωγή και φροντίδα είναι αναγκαία.
Το ώριμο και ολοκληρωμένο άτομο με αυτό το συνδυασμό ζωδίου-οίκου έχει αφομοιώσει το μάθημα της σύνθεσης και για το λόγο αυτό είναι ικανό να επιβάλλει την τάξη μέσα στο χάος. Εάν αυτό όμως δεν είναι για κάποιο λόγο εφικτό, τότε η θέση της Παρθένου στο δωδέκατο οίκο γίνεται λίγο δύσκολη, ίσως λόγω της διαρκούς πρόκλησης και αναζήτησης του ατόμου να προσπαθεί να βρει χρόνο και ένα μέρος για όλους και για όλα και μια θεραπεία για όλες τις ασθένειες της ζωής. Στην περίπτωση αυτή το άτομο θα πρέπει να προσέξει να μη χαθεί μέσα στη διαρκή αναζήτηση των λύσεων όλων των προβλημάτων. Ίσως είναι προτιμότερο να αποστασιοποιηθεί ενδεχομένως για λίγο από τη σύγχυση και τα προβλήματα, καθώς μπορεί να μην είναι στη δική του δικαιοδοσία να τα λύσει όλα.

ΖΥΓΟΣ
Το ζώδιο του Ζυγού στο δωδέκατο οίκο αποκαλύπτει ενδεχομένως μια ανισορροπία στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Η θέση αυτή ορισμένες φορές διαταράσσει τα όρια μεταξύ των ανθρώπων, δημιουργώντας σύγχυση στο τι είναι δικό μου και τι δικό σου, ποιος είμαι εγώ και ποιοι είμαστε εμείς και στον καταμερισμό των υποχρεώσεων που διευκολύνουν τη διατήρηση της ισορροπίας στις σχέσεις. Αυτό θα ήταν ακόμα πιο έντονο εάν υπάρχουν δύσκολες όψεις στο χάρτη μεταξύ Αφροδίτης και Ποσειδώνα, και ίσως ακόμη δυσκολότερο εάν και η Σελήνη λαμβάνει μέρος σε αυτή την όψη.
Από την άλλη πλευρά, τα πνευματικά δώρα αυτού του συνδυασμού ζωδίου-οίκου (και των όψεων, ακόμα και των δύσκολων, που προαναφέρθηκαν) είναι μεγάλα. Τέτοιες πλανητικές θέσεις στο δωδέκατο οίκο μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πανανθρώπινο και απροκατάληπτο τρόπο σχέσης και αγάπης όταν όλες οι δυναμικές των σχέσεων, και περισσότερο των δύσκολων σχέσεων, γίνονται αντιληπτές με το να βρίσκονται σε ισορροπία και αρμονία με την ευρύτερη παγκόσμια ολότητα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο Σκορπιός στο δωδέκατο οίκο «απαιτεί» από το άτομο να είναι απόλυτα σίγουρο σχετικά με την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό των αναγκών και των επιθυμιών του. Εάν κάποιος δεν είναι ξεκάθαρος σε αυτά τα ζητήματα, ο Σκορπιός στον οίκο αυτό οδηγεί σε μία φαινομενικά ακόρεστη φύση. Αλλά εάν τα μαθήματα μίας τέτοιας δύσκολης κατάστασης γίνουν κατανοητά, τότε το άτομο δεν γίνεται σκλάβος των επιθυμιών αυτής της ζωής ούτε σε όποια καρμικά υπολείμματα του παρελθόντος.
Σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η κατάσταση, τότε αυτός ο συνδυασμός ζωδίου και οίκου ενέχει τεράστια αποθέματα εσωτερικής δύναμης. Το άτομο λοιπόν καθίσταται ικανό να βρει μέσα του «τον συμπαντικό καταλύτη», την όψη αυτή της ζωής που του επιτρέπει να φέρει τη μεταμορφωτική θεραπεία και την ολότητα μέσα σε κάθε κοινωνική εμπλοκή.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Το ζώδιο του Τοξότη στο δωδέκατο οίκο μάς δίνει την τάση να ξεκλειδώσουμε τις «πόρτες τις αντίληψής μας» στη συμπαντική αλήθεια. Αυτός ο συνδυασμός ζωδιακής θέσης και οίκου φανερώνει ένα άτομο που έχει φανερό ενδιαφέρον για θέματα πνευματικά και μεταφυσικά. Παρ’ όλο που αυτό είναι κάτι το θετικό, ο Τοξότης στο δωδέκατο οίκο μπορεί επίσης να αυξήσει μία τεράστια και φαινομενικά ακατανόητη ανησυχία στην ανάγκη του ατόμου να ψάχνει και να διερευνά χωρίς κάποιο φανερό σκοπό.
Αυτή συγκεκριμένα θα ήταν η περίπτωση που ο Δίας «πλήττεται» στο γενέθλιο χάρτη από κάποιο μεταβλητό ζώδιο. Αυτό που απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προσωπική πειθαρχία στην πνευματική αναζήτηση που δομεί και προσορμίζει τον εσωτερικό εαυτό, καθιστώντας έτσι ικανό το άτομο να βρει το σκοπό και την κατεύθυνση στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις. Σε ένα πιο πρακτικό αλλά και ιδεαλιστικό επίπεδο, ο Τοξότης στη θέση αυτή δίνει και τη δυνατότητα στο άτομο να έρθει αντιμέτωπο με όλες εκείνες τις πληροφορίες που δεν γνώριζε καν ότι κατείχε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Αιγόκερως στο δωδέκατο οίκο μάς δίνει την ευκαιρία να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εσωτερικό μας εαυτό ανεξάρτητα από τα εξωτερικά γεγονότα. Η θέση αυτή παραπέμπει σε ένα άτομο που έχει ανάγκη να καταλάβει πού βρίσκεται η πραγματική δύναμη πίσω από την κάθε κοινωνική κατάσταση. Εκφραζόμενη αρνητικά η θέση αυτή μπορεί να υποδηλώσει ένα αρκετά χειριστικό άτομο που αρέσκεται στο να έχει τον έλεγχο όλων των καταστάσεων.
Επίσης η περίπτωση που ο Κρόνος «πλήττεται» από τον Ποσειδώνα ή η συνύπαρξη του Ποσειδώνα και της Σελήνης με τον Αιγόκερω στο δωδέκατο θα μπορούσε ακόμα να υποδηλώσει ένα άτομο που υποφέρει από κάποια μορφή παράνοιας. Εάν εκφράζεται θετικά, ο Αιγόκερως στο δωδέκατο οίκο δείχνει το άτομο που έχει τόσο μεγάλη, περίπλοκη και επιδέξια οργανωτική ικανότητα που στην πραγματικότητα οι πραγματικές υποστηρικτικές επιδράσεις γίνονται ελάχιστα αντιληπτές. Αυτό το χαρακτηριστικό ταιριάζει πολύ σε έναν άξιο και αγαθοεργό γονέα και δάσκαλο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Το ζώδιο του Υδροχόου στο δωδέκατο οίκο παραπέμπει σε μία ιδεαλιστική και ανθρωπιστική φύση. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει το άτομο εκείνο που κανένας άνθρωπος δεν είναι ξένος για αυτόν και καμία κατάσταση στη ζωή του δεν μπορεί να τον σοκάρει και να τον εκπλήξει. Στο ωροσκόπιο ενός ατόμου με μεγαλύτερη έμφαση στο συναίσθημα, η θέση αυτή υποδεικνύει έναν άνθρωπο του οποίου το ποτάμι της συμπαντικής ζωής διαποτίζει όλη την ύπαρξή του. Παρ’ όλα αυτά η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το άτομο αυτό είναι να μη χαθεί σε αυτά τα άκρως συναισθηματικά και ευσπλαχνικά νερά.
Είναι τόσες πολλές οι ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή, τόσες πολλές κατευθύνσεις προκειμένου να διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητά μας, τόσο ποικίλες κοινωνικές καταστάσεις που προσφέρονται για προσωπική εμπλοκή, όπου αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μη χαθούμε σε αυτούς τους μυριάδες αντικατοπτρισμούς της ζωής. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι οι ικανότητες να επιλέγουμε, να διακρίνουμε και να διαχωρίζουμε είναι πολύ σημαντικές προκειμένου να ενσωματωθούμε και να αφουγκραστούμε τη ζωή κάποιου.

ΙΧΘΕΙΣ
Το ζώδιο των Ιχθύων στην ακμή του δωδέκατου οίκου συμβάλλει σε έναν ευδιάκριτο «συμπαντικό» προσανατολισμό στη ζωή. Καθώς οι Ιχθείς είναι ο φυσικός κυβερνήτης του δωδέκατου οίκου, οι άνθρωποι με αυτό το συνδυασμό ζωδίου-οίκου ενδέχεται να εκφράζουν μία αληθινή και βαθειά πνευματικότητα. Τα συναισθήματα αυτά συχνά οδηγούν στο δρόμο της περιεκτικής αγάπης και της συμπόνιας. Παρ’ όλα αυτά προκειμένου να μη «βυθιστεί» κανείς σε αυτά τα πνευματικά νερά, θα πρέπει να καλλιεργήσει το νου του.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η φλόγα του μυαλού δεν θα πρέπει ποτέ να «πνιγεί» στη θάλασσα των συναισθημάτων. Εάν το μυαλό είναι δομημένο, οργανωμένο και γεμάτο με σοφία, τότε μόνο η πνευματικότητα του ατόμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες «διψασμένες» ψυχές. Το ψάρι μπορεί να κολυμπήσει είτε αντίθετα από το ρεύμα προκειμένου να οδηγηθεί στην επιφάνεια και την αλήθεια, είτε σύμφωνα με το ρεύμα και να οδηγηθεί στη λήθη. Τέλος, ένα εξάγωνο ή τρίγωνο μεταξύ Ποσειδώνα και Κρόνου ή και Ερμή (και ειδικά εάν κάποιος από αυτούς του πλανήτες βρίσκεται σε ζώδιο της Γης ή του Αέρα) θα ήταν ένα αρκετά βοηθητικό στοιχείο όταν αυτός ο συνδυασμός οίκου-ζωδίου ενεργοποιείται σε έναν γενέθλιο χάρτη.

Σημειώσεις
Ο μαθητής της εσωτερικής αστρολογίας θα παρατηρήσει ότι ο Πλούτωνας είναι ο ψυχικός κυβερνήτης των Ιχθύων, συνεπώς και του δωδέκατου οίκου. Η δυναμική που ήδη περιγράφηκε στο άρθρο, σε συνδυασμό με τον Σκορπιό και τον 8ο οίκο, κάνει ακόμα πιο σαφή τα πράγματα. Για περαιτέρω αναφορές, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Alan Oken, “Soul-Centered Astrology” και της Alice Bailey, “Esoteric Astrology”.
Alan Oken

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια