Η Cola δημιουργεί προβλήματα στα νεφρά

Δύο ποτήρια αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους νεφρούς. Επιδημιολογική μελέτη ερευνητών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ποτών κόλα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου. Ήταν έως σήμερα γνωστό από διάφορες μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας. Επίσης, τα αναψυκτικά τύπου κόλα- τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος- έχουν συσχετιστεί με νεφρολιθίαση. Τα στοιχεία αυτά, όμως, βασίζονταν κυρίως σε επιστημονικές παρατηρήσεις και μικρές μελέτες. Η πρόσφατη έρευνα δίνει νέα διάσταση στο θέμα.

Τα ευρήματα
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Εpidemiology». Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες 465 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο και αυτές 467 υγιών ατόμων. Αφού έλεγξαν διάφορους άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία της νόσου, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα- είτε ήταν τα κανονικά αναψυκτικά είτε αυτά με συνθετικά γλυκαντικά (λάιτ)- συσχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο για χρόνια νεφροπάθεια. Αντιθέτως, η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων άλλων ανθρακούχων αναψυκτικών- που δεν είχαν κόλα- δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για νεφροπάθεια.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το θέμα, αλλά ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την επί μακρόν επικρατούσα αντίληψη ότι κάποιο συστατικό στα αναψυκτικά τύπου κόλα- για παράδειγμα, το φωσφορικό οξύ- ή η ικανότητά τους να αφαιρούν το ασβέστιο από τα οστά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για λίθους στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις που βλάπτουν τη νεφρική λειτουργία. Η συμβουλή μας είναι: μην περιλαμβάνετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα στην καθημερινή διατροφή σας και, σε καμιά περίπτωση, μην κάνετε κατάχρησή τους.

Αυξάνει και την πίεση
Τα αναψυκτικά κόλας έχει βρεθεί ότι αυξάνουν και την αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί από πειραματικές μελέτες ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα αυξάνει την αρτηριακή πίεση περισσότερο από τον καφέ. Φαίνεται ότι η κατανάλωση αυτών των ποτών επιδρά στο ρυθμιστικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την αιμοδυναμική σταθερότητα. Ο ακριβής μηχανισμός της νεφροτοξικής δράσης της κόλας δεν είναι ακόμα γνωστός στους επιστήμονες. Πάντως, το αναψυκτικό αυτό, χωρίς να προσφέρει τίποτα σημαντικό στον οργανισμό μας, μπορεί - με τη μεγάλη κατανάλωσή του- να έχει συνέπειες στην υγεία μας.

Πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα κυρίως τα εξής άτομα:
● Οι ηλικιωμένοι.
● Όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο.
● Όσοι έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικές διαταραχές κ.ά.)
● Οι παχύσαρκοι ενήλικοι
● Τα παχύσαρκα παιδιά
● Οι καπνιστές

Related Posts