Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπανάκι: μάθε τα μυστικά του!

Το σπανάκι ως φυτό εμφανίστηκε το 700 μ.Χ. και λέγεται ότι τότε χρησιμοποιήθηκε επίσημα στην κινεζική κουζίνα, όταν το έστειλε δώρο στην αυτοκρατορική αυλή ο βασιλιάς του Νεπάλ.
Στην Ευρώπη εμφανίστηκε αρκετά χρόνια μετά.
Διατίθεται στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά οι εποχές κατά τις οποίες η σύσταση και η γεύση του είναι καλύτερες από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, καθώς είναι πιο φρέσκο.
Πέρα από τα θαυμάσια οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, αποτελεί και ένα εξαιρετικό υλικό για την κουζίνα μας.
Μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε γευστικά αλλά και να εκμεταλλευτούμε παράλληλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Διατροφική αξία
Ένα λαχανικό πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:
* Βιταμίνη C
* Βιταμίνη Α
* Βιταμίνη Β
* Ασβέστιο
* Σίδηρο
* Μαγγάνιο
* Φυλλικό οξύ
* Φυτικές ίνες.
Πού κάνει καλό:
Φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.
Προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών στις γυναίκες και του οισοφάγου.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φυτικές ίνες του, που βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών.
Οι πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την προστασία των αγγείων.
Επίσης, βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Από την άλλη, ο σίδηρος βοηθάει τα άτομα που ζουν στο μολυσμένο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, καθώς ενισχύει και επιταχύνει την οξυγόνωση του αίματος.
Τι να προσέξω:
Ψάξτε για σπανάκι με λεπτό μίσχο.
 Όταν είναι χοντρό, είναι πικρό, γι’ αυτό πρέπει να είναι τρυφερό και με έντονο πράσινο χρώμα.
Το ωμό σπανάκι στη σαλάτα δίνει στον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες, κάλιο και σίδηρο από το βρασμένο, κι έτσι μπορείτε να το ψιλοκόβετε σε μικρές ποσότητες μέσα σε κάθε πράσινη σαλάτα (χόρτα, λάχανο, μαρούλι κ.λπ.).
O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό.
Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ., λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

Προσοχή: Δεν πρέπει να καταναλώνουν συχνά σπανάκι τα άτομα που υποφέρουν από πέτρες της χολής ή των νεφρών καθώς και άτομα με ουρική αρθρίτιδα, λόγω των πουρίνων που περιέχει.
ΕΘΝΟΣ 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια