10 πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις για τα όνειρα…

10. Και οι τυφλοί βλέπουν όνειρα.
Οι άνθρωποι που τυφλώνονται κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους, μπορούν και βλέπουν εικόνες στα όνειρα τους. Αυτοί που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες αλλά όνειρα εξίσου ζωηρά που εμπλέκουν τις άλλες αισθήσεις όπως ακοή, όσφρηση, αφή αλλά και συναισθήματα.

9. Ξεχνάτε το 90% των ονείρων σας
Στα πρώτα 5 λεπτά μετά την αφύπνιση, τα μισά από τα όνειρα ξεχνιούνται ενώ στα πρώτα 10 λεπτά, το 90% των ονείρων γίνεται καπνός.

8. Όλοι ονειρεύονται.
Κάθε ανθρώπινο ον βλέπει όνειρα (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών) αλλά άντρες και γυναίκες βλέπουν διαφορετικά όνειρα και έχουν διαφορετικές φυσικές αντιδράσεις. Οι άντρες τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο άλλους άντρες ενώ οι γυναίκες βλέπουν εξίσου άντρες και γυναίκες. Επιπλέον, άντρες και γυναίκες βιώνουν σεξουαλικές αντιδράσεις στα όνειρα τους ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι σεξουαλικής φύσεως ή όχι. Οι άντρες εμφανίζουν στύση ενώ οι γυναίκες αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο.

7. Τα όνειρα προλαμβάνουν τις ψυχώσεις
Σε μια έρευνα σχετικά με τον ύπνο στην οποία έλαβαν μέρος φοιτητές, αυτοί τους οποίους ξυπνούσαν στην αρχή κάθε ονείρου αλλά τους άφηναν να ολοκληρώσουν έναν πλήρη οκτάωρο ύπνο, εμφάνισαν δυσκολία στην συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις και συμπτώματα ψύχωσης μόλις μετά από μόλις 3 ημέρες. Όταν τελικά αφέθηκαν να ολοκληρώσουν την φάση REM του ύπνου, ο εγκέφαλος τους προσπάθησε να αναπληρώσει τον χαμένο ονειρο-χρόνο των προηγούμενων ημερών αυξάνοντας την διάρκεια του σταδίου REM.

6. Ονειρευόμαστε μόνο αυτά που γνωρίζουμε.
Τα όνειρα μας είναι συχνά γεμάτα από αγνώστους που παίζουν κάποιον συγκεκριμένο ρόλο μέσα σε αυτά. Γνωρίζετε ότι το μυαλό σας δεν εφευρίσκει αυτά τα πρόσωπα από το πουθενά αλλά αντιθέτως πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους που έχετε δει κατά την διάρκεια της ζωής σας και τους οποίους μπορεί να μη τους γνωρίζετε προσωπικά ή να μη τους θυμάστε?
Με λίγα λόγια, ο τρομαχτικός δολοφόνος του χθεσινού σας ονείρου, μπορεί να είναι ο τύπος που έβαλε βενζίνη στο αμάξι του πατέρα σας όταν εσείς ήσασταν μικρός. Όλοι έχουμε αντικρίσει χιλιάδες πρόσωπα κατά την διάρκεια της ζωής μας και έτσι ο εγκέφαλος έχει ένα ανεξάντλητο απόθεμα χαρακτήρων για να ενσωματώσει στα όνειρα μας.

5. Δεν έχουν όλοι έγχρωμα όνειρα.
Το 12% των ατόμων με όραση, ονειρεύεται αποκλειστικά σε άσπρο και μαύρο. Επίσης, όλοι τείνουν να έχουν κοινή θεματολογία στα όνειρα τους. Αυτή περιλαμβάνει καταστάσεις που σχετίζονται με το σχολείο, ότι κάποιος μας κυνηγάει, ότι τρέχουμε αργά ή παρά τις προσπάθειες μας μένουμε στο ίδιο σημείο, σεξουαλικές εμπειρίες, ότι πέφτουμε, ότι πάμε κάπου καθυστερημένα, ότι πεθαίνει ένα άτομο που είναι εν ζωή, ότι μας πέφτουν τα δόντια, ότι πετάμε, ότι αποτυγχάνουμε σε εξετάσεις ή ότι βιώνουμε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

4. Τα όνειρα δεν σημαίνουν αυτό που δείχνουν.
Αν ονειρευτείτε κάποιο συγκεκριμένο θέμα δεν σημαίνει ότι το όνειρο απευθύνεται σε αυτό ακριβώς που είδατε. Τα όνειρα "μιλάνε" σε μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Το υποσυνείδητο προσπαθεί να συγκρίνει το όνειρο σας με κάτι άλλο το οποίο είναι παρόμοιο.

3. Όσοι σταματούν το τσιγάρο έχουν ποιο έντονα όνειρα.
Τα άτομα που κάπνιζαν και το έκοψαν, αναφέρουν πολύ ποιο ζωντανά όνειρα από αυτά που συνήθως έβλεπαν. Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό Abnormal Psychology : "Ανάμεσα σε 293 καπνιστές που το διέκοψαν από 1 μέχρι 4 εβδομάδες, το 33% ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον 1 όνειρο στο οποίο έβλεπαν ότι το ξανάρχισαν. Στα περισσότερα όνειρα, τα άτομα έπιαναν τον εαυτό τους να καπνίζει και ένιωθαν έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως πανικό και τύψεις.

2. Εξωτερικά ερεθίσματα εισβάλλουν στα όνειρα μας.
Αυτό ονομάζεται Dream Incorporation και είναι μια εμπειρία που οι περισσότεροι από εμάς είχαν όταν, για παράδειγμα, ένας ήχος που ακούστηκε πραγματικά από κάποια εξωτερική πηγή κατάφερε να εισβάλει στο όνειρο μας. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει αν διψάμε στην πραγματικότητα και το μυαλό μας ενσωματώσει αυτό το συναίσθημα στο όνειρο.

1. Πραγματικά παραλύετε όταν κοιμάστε.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σώμα σας σχεδόν παραλύει όταν κοιμάστε - ίσως για να παρεμποδίσει το σώμα να εκφραστεί κινητικά σε κάποια τμήματα του ονείρου. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Wikipedia για τα όνειρα, "Οι αδένες αρχίζουν να εκκρίνουν μια ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο και οι νευρώνες στέλνουν μηνύματα στην σπονδυλική στήλη που κάνουν το σώμα να χαλαρώνει και ουσιαστικά να παραλύει".

Bonus γνώσεις για τα όνειρα.
1. Όταν ροχαλίζετε δεν ονειρεύεστε.
2. Τα βρέφη δεν ονειρεύονται τον εαυτό τους μέχρι την ηλικία των 3. Από αυτήν την ηλικία και μέχρι να κλείσουν τα 7 ή 8 χρόνια, τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερους εφιάλτες από τους ενήλικες.
3. Αν ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της φάσης REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου, έχετε περισσότερες πιθανότητες να θυμάστε το όνειρο με πολύ ποιο έντονο τρόπο απ' ότι αν ξυπνούσατε μετά από έναν ολοκληρωμένο νυχτερινό ύπνο.

Related Posts