Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ καταπολεμά άνοια - Αλτσχάιμερ

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κάνουν ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κρασιού, μπίρας κ.α.), έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, αν και δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για τα οφέλη από τις «ασφαλείς» δόσεις αλκοόλ.
Οι ερευνητές από διάφορους φορείς (Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Ανοβέρου, Τμήμα Ψυχιατρικής πανεπιστημίου Βόννης, Ιατρικό Κέντρο πανεπιστημίου Αμβούργου, πανεπιστήμιο Λειψίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου), με επικεφαλής τον Ζίγκφριντ Βάϊερερ του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας του Μανχάιμ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη (μετα-ανάλυση 23 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα διεθνώς) στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα γήρανσης “Age and Ageing” της Oxford University Press.
Οι Γερμανοί επιστήμονες μελέτησαν 3.327 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών (με μέση ηλικία 80 ετών) επί χρονικό διάστημα τριών ετών. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και διευκολύνει την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, όμως αν η κατανάλωση είναι ήπια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νοητικής εκφύλισης.
Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ένα, κατά μέσο όρο, μειωμένο κίνδυνο κατά 30% για άνοια και 40% για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Παραμένει πάντως ακόμα αβέβαιο αν όλα τα είδη αλκοόλ έχουν σχεδόν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ κρασιού, μπίρας και λοιπών αλκοολούχων ποτών. Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως το κρασί φαίνεται να παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια