Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μυριστείτε! Η µυρωδιά του σώµατος µπορεί να φανερώσει πολλά πράγµατα για την κατάσταση της υγείας σας

Οι µυρωδιές, οι οποίες δεν απελευθερώνονται µόνο από τον ιδρώτα, έχουν πτητικές ιδιότητες  και οι ουσίες τους µεταφέρουν πληροφορίες που οι επιστήµονες θέλουν να αποκωδικοποιήσουν.
Η µυρωδιά του σώµατος µπορεί να φανερώσει πολλά πράγµατα για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Αποτελείται από πτητικές ουσίες που µεταφέρουν πληροφορίες τις οποίες οι επιστήµονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν µε διάφορους τρόπους.
Οι µυρωδιές που αναδίδει ο ανθρώπινος οργανισµός είναι στην ουσία ένα περίπλοκο σύµπλεγµα από πτητικά χηµικά συστατικά που είναι γνωστά ως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).
Οι ενώσεις αυτές παράγονται από τη µεταβολική δραστηριότητα του οργανισµού µας, όπως επίσης και από τη δραστηριότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται στο δέρµα µας. Ως µυρωδιές, δεν απελευθερώνονται µόνο από τον ιδρώτα, αλλά είναι επίσης παρούσες στην ανάσα, το σάλιο, τα ούρα.
Υπό τις µορφές αυτές, οι πτητικές οργανικές ενώσεις του σώµατός µας συνθέτουν µια περίπλοκη χηµική υπογραφή της ύπαρξής µας, η οποία εν είναι στατική. Η µυρωδιά µας ποικίλλει ανάλογα µε τη διατροφή µας, την εποχή του χρόνου, τη γενική κατάσταση της υγείας µας, ακόµη και τη συναισθηµατική µας κατάσταση.
Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήµονες προχωρούν σε µια σειρά ερευνών για να µπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που µεταφέρουν οι µυρωδιές σχετικά µε την κατάσταση του σώµατός µας.
Για παράδειγµα, όπως σηµειώνει στην εφηµερίδα Guardian η δρ Κορίν Μπερνς, που είναι ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Loughborough της Βρετανίας, µήπως θα µπορούσαν οι µυρωδιές να αποκαλύψουν την ύπαρξη κάποιας άγνωστης ασθένειας σ’ έναν άνθρωπο;
Ή επίσης θα µπορούσαν οι πτητικές οργανικές ενώσεις που στοιχειοθετούν τις µυρωδιές να υποδηλώσουν την ύπαρξη ενός παγιδευµένου ανθρώπου κάτω από τα συντρίµµια ενός κτιρίου;
Ο καθηγητής Πολ Τόµας από το Κέντρο Αναλυτικής Επιστήµης του Πανεπιστηµίου Loughborough θεωρεί ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήµατα είναι θετική. Ήδη, στο πλαίσιο ενός προγράµµατος που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστηµονικές οµάδες από διάφορες χώρες συνεργάζονται για την ανάπτυξη µιας φορητής συσκευής που θα µπορεί να ανιχνεύει τη µυρωδιά εγκλωβισµένων ανθρώπων ύστερα από µια µεγάλη φυσική καταστροφή.
Η συσκευή περιλαµβάνει ένα ευαίσθητο µικρόφωνο, έναν ανιχνευτή υπέρυθρου φάσµατος και µια εκλεπτυσµένη χηµική «µύτη», υπό τη µορφή φορητού αναλυτή αερίων µειγµάτων. Με τη βοήθεια των αισθητήρων της, θα συλλέγει και θα αναλύει δεδοµένα, βοηθώντας τους διασώστες να εντοπίζουν κάποιον παγιδευµένο άνθρωπο.
Ποια είναι αυτά τα δεδοµένα; Είναι οι πληροφορίες που θα µεταφέρουν οι πτητικές οργανικές ενώσεις για τις ιδιαίτερες µυρωδιές που θα προκαλούνται από την παρατεταµένη πείνα και δίψα ή το ψυχολογικό στρες.
Από την άλλη πλευρά, οι επιστήµονες ήδη γνωρίζουν ότι κάποιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη, έχουν τη δική τους ιδιαίτερη µυρωδιά, η οποία κατά έναν παράδοξο τρόπο είναι ανιχνεύσιµη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια