Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το μήνυμα των Χαιρετισμώ​ν

Χαιρετισμοί
"Χαίρε φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα
Χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα"
Επίκαιροι οι στίχοι αυτοί του Ακάθιστου Ύμνου αποτυπώνουν ακριβώς την ωμή πραγματικότητα της εποχής μας.
Η φιλοσοφία στερείται του ιδιαίτερου γνωρίσματός της, της σοφίας και η τεχνολογία είναι απογυμνωμένη από κάθε ίχνος λογικής.

Η Θεοτόκος, "η παρθενίαν και λοχείαν ζευγνύσα", αποτελεί το ακατανόητο θαύμα, που δε μπορεί ν γίνει αντιληπτή από τον ανθρώπινο λογισμό. Γι αυτό οι λαλίστατοι ρήτορες μένουν άναυδοι, ενώ οι πεπαιδευμένοι φιλόσοφοι και εγγράμματοι συζητητές αποδεικνύονται αμαθείς μη μπορώντας να δώσουν μία λογική εξήγηση σε αυτό που είχε συμβεί.

Εξίσου αμαθείς είμαστε κι εμείς σήμερα. Κι ενώ έχουμε αποφοιτήσει από τα καλύτερα πανεπιστήμια κι έχουμε αποκτήσει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, στερούμαστε πραγματικής παιδείας.

Έχουμε καταντήσει άσοφοι φιλόσοφοι, άλογοι τεχνολόγοι, μορφωμένοι αμόρφωτοι.
Στηριζόμαστε λόγω της υποτιθέμενης παιδείας μας μόνο στη λογική μας και γι αυτό αγχωνόμαστε και χάνουμε τα λογικά μας.

Αναπόφευκτο βέβαια, αν σκεφτούμε ότι η λογική μας δεν είναι λογική...Αν αναλογιστούμε ότι ο ορθολογισμός της Δύσης ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τους δύο παγκόσμιους πολέμους, για το ρατσισμό και για την οικολογική καταστροφή, αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι ιθύνοντες νόες έχουν οδηγήσει τη χώρα μας και γενικά τον πλανήτη σε τέτοια κατάντια, ώστε να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που με τόσους αγώνες είχαν κερδίσει οι προκάτοχοί μας.

Και αναρωτιέται κανείς στο σημείο αυτό: Μήπως οι παπουδο-γιαγιάδες μας, που δεν είχαν πολλές γνώσεις, ήταν πιο γνωστικοί από εμάς; Μήπως αυτοί που δεν είχαν αναπτύξει στο έπακρο την επιστήμη και την τεχνολογία ζούσαν αρμονικότερα με τον εαυτό τους, τους γύρω τους, το περιβάλλον τους και συγχρόνως μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με το Θεό;

Αυτό ακριβώς το μήνυμα λαμβάνομαι στο άκουσμα των Χαιρετισμών της Παναγίας: Δεν είναι οι γραμματισμένοι που κερδίζουν τον κόσμο, αλλά οι απλοί ψαράδες, οι απλοί "πλωτήρες του βίου", που αναζητούν καταφύγιο στο απάνεμο λιμάνι της γαλήνης και της σωρητηρίας, τη Θεοτόκο.
Μαρία Κατσούλη
Φιλόλογος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια