Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μαγειρέψτε Ινδικά

Η ινδική χαρακτηρίζεται από την εξελιγμένη και διακριτική χρήση πολλών καρυκευμάτων και λαχανικών που καλλιεργούνται σε όλη την Ινδία. Θεωρείται από αρκετούς ως μία από τις πλέον διαφορετικές κουζίνες, με τεράστια ποικιλία σε πιάτα αλλά και τεχνικές μαγειρικής. Η διαφοροποίησή της από περιοχή σε περιοχή, την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ενισχύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για να φέρετε τα αρώματα της Ινδίας στο τραπέζι σας δεν χρειάζεται κόπος. Τα περισσότερα μπαχαρικά θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι συνταγές είναι αρκετά απλές και υγιεινές. Πιο συγκεκριμένα, δείτε μερικά μαγαζιά μπαχαρικών στην Αθήνα. Ιδού λοιπόν, μερικά χαρακτηριστικά πιάτα της ινδικής κουζίνας... 
Ρύζι με αμύγδαλα και σουσάμι
Υλικά:
*100 γρ. βούτυρο
*100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
*900 γρ. ρύζι (καφέ)
*1,5 κιλό ζωμό από κοτόπουλο
*4 φύλλα δάφνης
*100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
*60 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
*Αλάτι
*Πιπέρι
Ετοιμασία: Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μία ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το ρύζι και μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει. Τέλος, πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τα αμύγδαλα και το σουσάμι.

Παραδοσιακό ινδικό ρύζι
Υλικά:
*2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
*6 σπόρους κάρδαμο
*½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο ολόκληρο
*2 ξυλάκια κανέλλας
*½ κουτ. γλυκού turmeric σκόνη
*375 γρ. ρύζι basmati
*φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*αλάτι
*750ml νερό
*25γρ. ξανθές σταφίδες
*25γρ. κάσιους ή φιστίκια Αιγίνης
Ετοιμασία: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμετο το κάρδαμο (αφού χτυπήσουμε τους σπόρους σε γουδί), τα γαρύφαλλα, την κανέλα, την κιτρινόριζα και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μοσχοβολάνε. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 ακόμα λεπτό, στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε. Αφού πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά το ρύζι με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή στεγνή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το ρύζι να συνεχίσει να μαγειρεύεται για ακόμα 5 λεπτά. Πριν σερβίρετε αφαιρέστε τα ξυλάκια της κανέλας και προσθέστε τα κάσιους ή τα φιστίκια Αιγίνης (ψιλοκομμένα).

Κοτόπουλο tikka masala
Υλικά:
*4-5 σπόρους κάρδαμο
*1 κ.γ. κύμινο
* 1 κ.γ. κανέλα
*1 κ.γ. πάπρικα
*1 κ.γ. turmerik
*1 κ.γ. κόκκινη πιπεριά σκόνη (τσίλι)
*1 κ.γ. karam masala (μπαχαρικό)
*700 gr στήθος κοτόπουλο
*250 gr γιαούρτι στραγγιστό
*2 μέτρια κρεμμύδια
*2 μέτριες ντομάτες
*2 κ.σ. ντοματοπελτέ
*2 μικρές πράσινες πιπερίτσες
*2 πόντους τζίντζερ
*4 σκελίδες σκόρδο
* λίγο κόλιαντρο
*2 κ.σ. αλάτι
*5 κ.γ. λάδι
Ετοιμασία: Κόψτε το κοτόπουλο σε μεγάλα κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και τρίψτε τις. Ψιλοκόψτε τις πιπερίτσες και μην πετάξετε τους σπόρους. Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι, το turmerik, την πάπρικα, τις πιπεριές, το αλάτι και το κοτόπουλο και ανακατέψτε. Βάλτε τα σε ένα ταψάκι και ψήστε τα στο φούρνο για 7' περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τους σπόρους του κάρδαμου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, μέχρι να πάρουν και αυτά χρώμα. Βάλτε την κανέλα, την πιπεριά σε σκόνη (τσίλι), την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 5'. Τέλος, ρίξτε το κοτόπουλο που είχε ψηθεί λίγο και ανακατέψτε. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για άλλα 10' σε μέτρια φωτιά Όταν είναι έτοιμο, γαρνίρετε με το karam masala και το κόλιαντρο ψιλοκομμένο και σερβίρετε με κάποιο από τα 2 παραπάνω ρύζια.

Κάρυ με σπανάκι και πατάτα (Aloo Palak)
Υλικά: *2 ματσάκια σπανάκι
* 2 πατάτες
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 3-4 σκελίδες σκόρδο
* Λίγο τζίντζερ
* 3- 4 πράσινες πιπεριές τσίλι
* 1/2 κουταλάκι τις σούπας κόκκινο τσίλι σε σκόνη
* 1 κ.σ. σκόνη κορίανδρού και κύμινου
* 1 κ.σ. garam masala (μπαχαρικό)
* Turmeric και κύμινο σε σπόρους (μπαχαρικό)
* Λίγο αλάτι
Ετοιμασία: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, τα πράσινα τσίλι και το κρεμμύδι με λίγο λαδάκι. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μαγειρεύουμε για λίγο. Σβήνουμε την φωτιά και αφού σταματήσουν να βράζουν τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους προσθέτοντας το turmeric και το αλάτι. Σωτάρουμε τους σπόρους του κύμινου και όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν προσθέτουμε τον πολτό με το σπανάκι και βράζουμε για μερικά λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε τις πατάτες, το garam masala, τον κορίανδρο, το κύμινο σε σκόνη, το κόκκινο τσίλι και το αλάτι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά προσθέτοντας νερό μόνο εφόσον χρειάζεται. Σερβίρεται ζεστό με αραβικό ψωμί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια