Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η εβραϊκή προσέγγιση των ζωδίων

Οι 12 φυλές του Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα 12 διαφορετικά ρίζες ψυχής
από τις οποίες ο εβραϊκός λαός κατεβαίνει στη γη. Οι ρίζες αντιστοιχούν με τα 12 ζώδια, τους 12 εβραϊκούς μήνες, με 12 συγκεκριμένα γράμματα της εβραϊκής αλφαβήτου και με τις 12 ιδιότητες της ψυχής σύμφωνα με την Καμπαλά όπως ο θυμός, ο λόγος και η σκέψη.

Κριός:
Ο πρώτος μήνας του εβραϊκού έτους λέγεται Νισάν και αντιστοιχεί στο γράμμα ה(χέι). Αυτό είναι το εβραϊκο γράμμα που σχετίζεται με την ομιλία. Οι άνθρωποι ξεχωρίζουν από τα άλλα πλάσματα μέσω της ικανότητα τους να μοιράζονται τις ιδέες και τις σκέψεις τους με την ομιλία. Το να μπορούμε να μιλάμε σωστά αλλά και πηγαία και αληθινά είναι σημάδι ότι βρισκόμαστε στον πνευματικό δρόμο της εξέλιξης. Η γιορτή που πέφτει σε αυτόν τον μήνα είναι το εβραϊκό Πάσχα και κατά τη διάρκεια του πασχαλινού δείπνου η παράδοση των Εβραίων θέλει οι μεγάλοι να λένε ιστορίες στα παιδιά (και κατ’επέκταση στο παιδί που κρύβουν μέσα τους) για τα θαύματα που έφερε ο Θεός στη ζωή του λαού αυτού. Η φυλή του μήνα είναι η φυλή του Ιούδα από την οποία προέρχονται οι μονάρχες και ο Κριός είναι ένας μονάρχης κατά κάποιο τρόπο, ένας βασιλικός ηγέτης.. Η θυσία του Πάσχα στον παλιό ναό των Εβραίων ήταν ένα αρνί, το οποίο αντιστοιχεί στο ζώδιο του Κριού.
Ταύρος:
Ο μήνας Ιγιάρ είναι ο δεύτερος μήνας του εβραϊκού έτους ανάμεσα στον Νισάν και τον Σιβάν. Με τον μήνα Νισάν αρχίζει ο κύκλος του εβραϊκού έτους και η αρχή αυτή συμβολίζει και την αρχή του δρόμου της ωρίμανσης του ατόμου μέσα από τα δώδεκα ζώδια-μήνες. Ο δεύτερος μήνας λοιπόν σχετίζεται με την προετοιμασία του λαού για τη λήψη της Τορά και το γράμμα που αντιστοιχεί στον μήνα Ιγιάρ είναι το ו (βαβ) που αντιπροσωπεύει μια ευθεία γραμμή, την γραμμή της Αλήθειας. Το ζώδιο του Ταύρου συμβολίζει την ατομικότητα, την επιμονή και την αφοσίωση στην Αλήθεια, αρετές δηλαδή που είναι απαραίτητες για τη λήψη της Τορά τον επόμενο μήνα. Ο Ιγιάρ είναι ο μήνας της ορθής σκέψης και της συγκέντρωσης. Η φυλή του μήνα είναι η φυλή του Ισσαχάρ που διακρίθηκε για την αγάπη και την αφοσίωσή της στη μελέτη της Τορά.
Δίδυμοι:
Η γιορτή του μήνα Σιβάν έχει να κάνει με τη λήψη της Τορά και ο μήνας σχετίζεται με τις σωστές κινήσεις. Το γράμμα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο μήνα είναι το ז (ζάιν) που μοιάζει σαν ένα μπαστούνι αλλά και με ένα όπλο. Έχει να κάνει με τις σωστές κινήσεις και το βάδισμα στον σωστό δρόμο ενάντια στο κακό, με όπλο την ιερή παράδοση. Η φυλή του μήνα είναι η φυλή του Ζαβουλών που σχετίζεται με τις ναυτικές επιχειρήσεις του εβραϊκού λαού και τις μετακινήσεις του. Όντως το ζώδιο του Διδύμου είναι κινητικό και κάνει καλές εμπορικές επαφές, πουλάει και αγοράζει. Η φυλή αυτή ήταν υποστηρικτική προς τη φυλή του Ισσαχάρ (Ταύρος) όσο αφορά στη μελέτη και στην εμβάθυνση στην Τορά. Και μέσα από αυτό το στοιχείο φαίνεται το διπλό που χαρακτηρίζει τους Δίδυμους. Το διπλό στοιχείο φαίνεται και από την ένωση του Θεού με τον λαό μέσα από τη λήψη της Τορά αυτόν τον μήνα.
Καρκίνος:
Ο μήνας Ταμούζ αντιστοιχεί σύμφωνα με το Σέφερ Γιετζιρά στο γράμμα ח (Χετ) που σημαίνει "φόβος". Το καβούρι είναι ένα παθητικό πλάσμα που τείνει να τρέξει και να κρυφτεί. Η πρόκληση μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να κάνουμε χρήση της σκέψης μας, του λόγου και της πράξης και μάλιστα με τρόπο θεοφοβούμενο, και να τρέξουμε και να κρυφτούμε, όπως το καβούρι, μακριά από οποιαδήποτε κατάσταση που εμποδίζει τη θεία συνείδηση μας. Η φυλή του μήνα είναι η φυλή του Ρουβήν.
Λέων:
Στη διάρκεια του μήνα Αμπ καλλιεργούμε τη "σωστή ακρόαση", κάτι που υπαινίσσεται και το όνομα της φυλής αυτού του μήνα. Η λέξη για τη φυλή του Συμεών που προεδρεύει αυτόν τον μήνα προέρχεται από μια ρίζα που σχετίζεται με την έννοια του ακούω. Μέσα στον μήνα εορτάζεται η καταστροφή του Ναού των Εβραίων από τους Ρωμαίους και τους Βαβυλώνιους που σαν λιοντάρια έκαψαν, γκρέμισαν και κατέστρεψαν. Το γράμμα του μήνα είναι το ט (τετ) που έχει από τη μια την έννοια της κινούμενης άμμου (παγίδα) αλλά από την άλλη είναι το αρχικό γράμμα της λέξης tov που σημαίνει καλός.
Παρθένος:
Ο μήνας Ελούλ είναι η περίοδος που γίνεται ο απολογισμός και η πνευματική προετοιμασία για τις γιορτές που πλησιάζουν στο εβραϊκό ημερολόγιο. Η επιθυμία για την επίτευξη μιας νέας αθωότητας στη σχέση μας με το Θεό εκφράζεται με το σύμβολο αυτού του μήνα, την Παρθένο, την άσπιλη και αγνή κοπέλα. Το γράμμα του μήνα είναι το י (γιόντ) που σημαίνει ''χέρι'' και μέσω αυτού γίνεται αναφορά στο ότι η μεταμέλεια και οι αποφάσεις πρέπει να φαίνονται και μέσα από χειροπιαστές πράξεις. Η φυλή του μήνα είναι η φυλή του Γαδ, φυλή πολεμιστών με τόξα που έκαναν πράξη την εναντίωση τους στο κακό και με τη μάχη κατέκτησαν τη γη του Ισραήλ.
Ζυγός:
Ο μήνας Τισρέι είναι ο μήνας της σωστής και ισορροπημένης εκτίμησης. Ο Θεός αυτό τον μήνα σύμφωνα με τους Εβραίους, τους κρίνει, τους ζυγίζει και τους αξιολογεί, μια ξεκάθαρη αναφορά στο ζώδιο του Ζυγού και της δικαιοσύνης. Ο προηγούμενος μήνας ήταν περίοδος αγνότητας στην καρδιά και τώρα ξεκινάει η καινούργια χρονιά των Εβραίων με καθαρά πράγματα και γίνεται έτσι μια σωστή αρχή. Το γράμμα του μήνα είναι το ל (λάμεντ) που είναι το αρχικό της λέξης lev που σημαίνει καρδιά. Το όνομα της φυλής αυτού του μήνα, Εφραίμ, σημαίνει "καρποφόρος" και δηλώνει την καρποφόρα ένωση του λαού με τον Θεό.
Σκορπιός:
Κατά τη διάρκεια του μήνα Χεσβάν, η έμπνευση του προηγούμενου μήνα και η καινούργια αρχή εντάσσεται πρακτικά στην καθημερινή ζωή. Ο μήνας αυτός δεν έχει καμία γιορτή. Είναι περίοδος που η ζωή κυλά μέρα με τη μέρα. Το γράμμα του μήνα είναι το נ (Νουν) και η αριθμητική του αξία είναι 50 που είναι τα επίπεδα της συνείδησης του Θείου που σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε πνευματικά ενεργοί, και τα 50 επίπεδα που μπορούμε να κατέβουμε και να βυθιστούμε εάν αφήσουμε τη ζωή όπως είναι. Το δηλητήριο του σκορπιού είναι κρύο, συμβολίζει τον κίνδυνο που υπάρχει αν προσεγγίσουμε τη ζωή χωρίς πάθος. Το όνομα της φυλής αυτού του μήνα είναι Μενασέ που αν αναγραμματιστεί στα εβραϊκά σημαίνει και ‘ανάσα’. Αυτόν τον μήνα τελειοποιείται η αίσθηση της μεταφορικής όσφρησης (ο Σκορπιός είναι ζώδιο με καλή διαίσθηση που μυρίζεται τα πράγματα).
Τοξότης:
Κατά τη διάρκεια του μήνα Κισλέβ, η πνευματική εργασία που γίνεται είναι προς μια σωστή χαλάρωση ή έναν καλό ύπνο σαν αποτέλεσμα μετά από την έντονη και καθημερινή δράση. Το γράμμα του μήνα είναι το ם (σάμεχ) και σημαίνει εμπιστοσύνη. Η αληθινή εμπιστοσύνη στον Θεό μας δίνει την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουμε την αγιότητα μας και τη δύναμη να αντισταθούμε στις προκλήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη γιορτή της Χανουκά (που πέφτει κοντά στα δικά μας Χριστούγεννα) και το ζώδιο του Τοξότη. Η σωστή χαλάρωση και η ξεκούραση βοηθάει το μυαλό να μπορέσει να στοχεύσει (Τοξότης) στη σωστή κατεύθυνση. Η φυλή αυτού του μήνα, Βενιαμίν, διέθετε γενναίους πολεμιστές. Στην επικράτειά τους περιλαμβανόταν η περιοχή του Ιερού Ναού και ο Τοξότης είναι όντως ένα ζώδιο που σχετίζεται μέσα από τον πλανήτη του τον Δία με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την πίστη. 
Αιγόκερως:
Στο μήνα Τεβέτ καλλιεργούμε τον σωστό θυμό. Ο θυμός είναι σχεδόν πάντα κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, υπάρχει όμως και μια θετική πλευρά σε αυτόν, η αίσθηση του τι πρέπει να απορρίψουμε. Το όνομα της φυλής αυτού του μήνα, Δαν, σημαίνει ‘κρίνω’. Το γράμμα του μήνα είναι το ע (άγιν) που σημαίνει ‘μάτι’. Έχουμε δύο μάτια για να διακρίνουμε συνεχώς τι να δεχτούμε στη ζωή και τι να απορρίψουμε. Η ικανότητα να απορρίπτουμε σταθερά τις αρνητικές καταστάσεις συμβολίζεται από τον Αιγόκερω που είναι ζώδιο γνωστό για τη σταθερότητα του.
Υδροχόος:
Το χαρακτηριστικό του μήνα Σεβάτ είναι "το σωστό φαγητό." Το γράμμα του μήνα είναι το צ (Τσάντι) που κάνει αναφορά στην εβραϊκή λέξη για τον σωστό και δίκαιο άνθρωπο. Η πραγματική δοκιμασία της πνευματικότητάς μας είναι αν μπορούμε να κάνουμε το φαγητό και τις άλλες γήινες δραστηριότητες μας μια πνευματική εμπειρία ή αν παραδινόμαστε στις υλικές απολαύσεις. Με τη σωστή στάση μας γινόμαστε αγωγοί για τη διάδοση της ευεργεσίας του Θεού προς τον κόσμο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ζώδιο του Υδροχόου, αυτός που μοιράζει νερό. Η φυλή του μήνα, Ασήρ, κατοικούσε σε εδάφη που ήταν γόνιμα και παραγωγικά.
Ιχθύς:
Τα ψάρια ζουν κρυμμένα στο βάθος της θάλασσας. Η γιορτή του μήνα Αδάρ για τους Εβραίους είναι το Πουρίμ που συμβολίζει το κρυμμένο χέρι του Θεού στην ιστορία. Το γράμμα του μήνα είναι το כ (Καφ) που σημαίνει πίθηκος, μαϊμού. Στη γιορτή του Πουρίμ που πέφτει κοντά στις δικές μας Αποκριές, οι Εβραίοι κάνουν μάσκες και πολύ θόρυβο με τα γέλια τους γιατί έτσι έρχεται στο φώς η κρυμμένη ουσία του ανθρώπου που μεταμορφώνει τις δυσκολίες σε χαρά. Αυτό γίνεται άμεσα και γρήγορα χωρίς πολλές σκέψεις όπως ακριβώς με τη φυλή του μήνα, τη φυλή του Νεφθαλί, που ήταν η πιο κινητική και γρήγορη από όλες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια