Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Περνώντας από την πόρτα της λήθης

"Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε να πάρετε κάτι από ένα άλλο δωμάτιο και μόλις περάσετε την πόρτα να έχετε ξεχάσει τι θέλατε να πάρετε;"
Εάν ναι, τότε δεν είστε οι μόνοι, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτή η απώλεια μνήμης μεταξύ δύο δωματίων είναι αποτέλεσμα του πως ερμηνεύει ο εγκέφαλός μας την πληροφορία του χώρου.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη πως όταν πηγαίνουμε από έναν χώρο σε έναν άλλο, συνήθως ξεχνάμε τι θέλαμε να κάνουμε, κάτι που δεν συμβαίνει όταν δεν μετακινούμαστε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «location-updating effect» και οι άνθρωποι που μετακινούνται μεταξύ των δωματίων (ακόμα και των εικονικών) χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακαλέσουν στοιχεία της μνήμης τους.

Η μετακίνηση από έναν χώρο σε έναν άλλο φαίνεται πως υπενθυμίζει στον εγκέφαλο να ανανεωθεί και να δώσει βάση στο νέο χώρο, δυσκολεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάκληση πληροφοριών από τον προηγούμενο χώρο. Μέχρι τότε, η προηγούμενη εμπειρία έχει ήδη εκτοπιστεί από τη βάση δεδομένων του εγκεφάλου, και γι' αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμηθούμε τι ακριβώς θέλαμε.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Gabriel Radvansky, από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, σκοπεύει να ανακαλύψει εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάποιος το περιβάλλον, αλλοιώνει με τον ίδιο τρόπο τη μνήμη του. Για παράδειγμα, θυμάται διαφορετικά κάποιος που είναι πιο βυθισμένος στο περιβάλλοντα χώρο του;

Η ομάδα προσπάθησε να δώσει μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, πραγματοποιώντας μία σειρά πειραμάτων. Για το λόγο αυτό, «βύθισε» ορισμένους φοιτητές σε διαφορετικά εικονικά περιβάλλοντα, παρόμοια με αυτά που συνηθίζουν να βλέπουν οι χρήστες του παιχνιδιού Half Life, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές συμμετείχαν σε κανονικά δωμάτια. Αφού τους ζητήθηκε πρώτα να θυμηθούν αντικείμενα που μετέφεραν κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους από τον ένα χώρο στον άλλο, στη συνέχεια κλήθηκαν να θυμηθούν αντικείμενα που μετακινούνταν εκείνη τη στιγμή ή είχαν πρόσφατα τοποθετήσει κάπου.

Η ομάδα ανακάλυψε πως η «βύθιση» δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις αντιδράσεις, καθώς οι συμμετέχοντες έδειξαν να ξεχνούν και στα δύο σενάρια. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το κατά πόσο η επιστροφή σε οικεία δωμάτια βοηθούσε τους συμμετέχοντες να θυμηθούν αυτό που μόλις είχαν ξεχάσει, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν βοηθούσε.

Άλλη μελέτη πάνω στο ίδιο θέμα έδειξε πως οι συμμετέχοντες ξεχνούσαν πληροφορίες καθώς περνούσαν από μία πόρτα, ανεξαρτήτως εάν ήταν κάτι απλό να θυμηθούν κοιτώντας τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι συγγραφείς τονίζουν πως το φαινόμενο “location-updating effect” μπορεί να σχετίζεται με την τάση που έχουν οι άνθρωποι να θυμούνται γεγονότα αποσπασματικά και όχι διαδοχικά.
Discovery News

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια