Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aπαγωγές Παιδιών

Ο μεγαλύτερος φόβος ενός γονέα αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι ένα παιδί να πάθει κάτι. Όμως ακόμα χειρότερα είναι η περίπτωση εξαφάνισης ενός παιδιού που μας προκαλεί τρόμο. Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροί όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απαγωγή ανηλίκου που θα δούμε στο παρόν άρθρο.
Σαν απαγωγή θεωρούμε την βιαία απομάκρυνση ενός ατόμου από το περιβάλλον του. Δηλαδή με την βιαία παίρνουμε το άτομο για έκνομες ενέργειες. Στις περιπτώσεις τω παιδιών οι απαγωγές γίνονται για τους εξής λόγους:
Λόγοι κηδεμονίας.
Οι απαγωγές πραγματοποιούνται από τους γονείς. Συνήθως είναι χωρισμένοι γονείς και αυτός που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών τα απαγάγει. Είναι κάτι το σύνηθες αλλά το καλό της υπόθεσης είναι ότι το παιδί- θύμα έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί και να μην προκληθούν πάνω του βλάβες.
Για λύτρα.
Είναι απλό μια συμμορία απαγάγει ένα παιδί και ζητά λύτρα από την οικογένεια. Δεν είναι τόσο κοινό πλέον στην Ευρώπη αλλά στην Άπω Ανατολή και στην Λατινική Αμερική είναι ρουτίνα. Λόγω ότι το παιδί είναι το μέσο πλούτισης της συμμορίας έχει πολλές πιθανότητες να μην πάθει κάτι.
Για ικανοποίηση σεξουαλικών ορέξεων. 
Είναι από τις πιο συνήθεις αιτίες απαγωγής ανηλίκων (αγοριών και κοριτσιών) σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Παιδόφιλοι απαγάγουν τα παιδιά και τα κακοποιούν σεξουαλικά. Τις περισσότερες φορές δεν δολοφονούν τα θύματα όμως δυστυχώς τα ψυχικά τραύματα που τους έχουν δημιουργήσει είναι τρομερά και δυστυχώς το 90% των παιδιών δεν θα συνέλθει ποτέ και θα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα εφόρου ζωής.
Για δολοφονία.
Σπάνια θα απαγάγουν ένα παιδί μόνο για το δολοφονήσουν. Το 2005 είχε γίνει ένα τέτοιο γεγονός στη Μεγάλη Βρετανία όπου 2 ανήλικοί απήγαγαν ένα παιδάκι και το δολοφόνησαν. Συνήθως η δολοφονία θα είναι το τελικό στάδιο μια απαγωγής για ικανοποίησης σεξουαλικών ορέξεων. Στην Ευρώπη δεν συμβαίνει τόσο συχνά.
Για πώληση στην αγορά.
Δυστυχώς αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για λόγου απαγωγής ανηλίκων. Υπάρχουν διεθνή κυκλώματα που απαγάγουν παιδιά τόσο από υγιής οικογένειες όσο και από οικογένειες αλκοολικών ή τοξικομανών. Τα παιδιά τα πουλάνε (ΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΣΚΛΑΒΟΠΆΖΑΡΑ) με τελικούς αγοραστές πλούσιους παιδεραστές, κυκλώματα πορνείας, κυκλώματα πορνογραφίας και τέλος για εμπόριο οργάνων. Άμα δείτε την ταινία ΤΑΚΕΝ θα δείτε έστω λίγο ωραιοποιημένα πως λειτουργούν τα εν λόγω κυκλώματα. Δυστυχώς στις «πολιτισμένες» κοινωνίες μας κάθε χρόνο πάνω από 3.000 παιδιά θα καταλήξουν να γίνονται σεξουαλικά υποχείρια πολλών ανωμάλων και δυστυχώς ελάχιστοι πράττουν κάτι για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής.

Όμως πια η πιθανότητα απαγωγής ενός παιδιού; 
Τι θα πράξει η κοινωνία για να το αποτρέψει; 
Πως μπορεί να βρεθεί ένα παιδί που έχει απαχθεί;
Οι περισσότεροι γονείς (για να μην πω όλοι) που συνομιλώ θα με διαβεβαιώσουν ότι το παιδί τους γνωρίζει και δεν θα ακολουθήσει ΠΟΤΕ έναν ξένο. Πόσο λάθος είναι. Δυστυχώς τα παιδιά έχουν μια αφέλεια και έτσι γίνονται θύματα. Τα παραδείγματα άπειρα αλλά θα ήθελα να δείτε τα παρακάτω βίντεο που είναι από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να δει ο αναγνώστης πόσο εύκολα είναι η αρπαγή ενός ανηλίκου λόγω της αφέλειας των παιδιών. Τα 2 παρακάτω βίντεο τραβήχτηκαν στις ΗΠΑ σαν μελέτη πανεπιστημίου ενώ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ενήμερη η αστυνομία και κανένα παιδί δεν έπαθε κάτι. Πλέον χρησιμοποιούνται στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών:


Δυστυχώς τα τελευταία 3 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 4 καταγεγραμμένες απόπειρες απαγωγής ανηλίκων με τα παραπάνω προσχήματα .
Όμως οι απαγωγείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλες μεθόδους με την πιο κοινή να πάνε σε ένα σχολείο και να πάρουν ένα παιδί με το πρόσχημα ότι κάτι έχει πάθει η μαμά του ή ο μπαμπάς του. Στην Ελλάδα το τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφτεί 3 καταγεγραμμένες απόπειρες απαγωγής ανηλίκων. Θα δούμε ένα βίντεο ενημερωτικό που έχει γίνει σε συνεργασία τοπικών οργανισμών και του FBI για την ενημέρωση γονέων και παιδιών.

Όμως ο κόσμος τι κάνει; Δυστυχώς οι περισσότερες απαγωγές πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους με αρκετό κόσμο. Εμπορικά κέντρα, παιδικές χαρές, πάρκα είναι τα συνήθη μέρη δράσης των κακοποιών που επιθυμούν να απαγάγουν ένα παιδί. Η απόσπαση προσοχής των γονέων (κοιτούν βιτρίνες, συνομιλούν κ.α.) και η αφέλεια των παιδιών όπως και ο πολύς κόσμος δρουν υπέρ των απαγωγέων. Ο γονέας θα κάνει ώρα να αντιληφθεί ότι λείπει το παιδί ενώ ο κόσμος θα βοηθήσει το δράστη να ξεφύγει πιο γρήγορα. Όμως αν το παιδί αν φωνάξει ο κόσμος δεν θα ευαισθητοποιηθεί; Θα σας απαντήσω με το παρακάτω βίντεο που θα παρακαλούσα να το δείτε μέχρι τέλους:

Το εν λόγω βίντεο γυρίστηκε από ένα απόστρατο αστυνομικό και σε συνεργασία με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και έγινε στα πλαίσια μελέτης ενώ το παιδάκι δεν έπαθε κάτι. Δυστυχώς όπως βλέπετε σχεδόν κανείς δεν αντέδρασε και συνέχισαν αδιάφοροι τον περίπατό τους, παρόλο που το παιδάκι καλούσε σε βοήθεια και έλεγε «ότι αυτός δεν είναι ο μπαμπάς μου» και φανταστείτε ότι το πείραμα διήρκησε αρκετές ώρες σε πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης και τελικά μόνο οι 2 έγχρωμοι αντέδρασαν (κοντά στο 5ο λεπτό). Άρα βλέπουμε ότι οι περισσότεροι είναι αδιάφοροι και δεν είναι ένα φαινόμενο μόνο στις ΗΠΑ αλλά δυστυχώς γίνεται συνεχώς όλο και πιο ορατό και στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε αυτό που λένε πολλοί Έλληνες «τι να μπλέξω;». Όμως έτσι γίνονται οι απαγωγές. Είτε θα αντιδράσουμε είτε θα γίνουμε συνένοχοι.

Τι πρέπει να διδάξουμε το παιδί μας; Είναι απλό:
• Πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί μας για τους κινδύνους των απαγωγών. Πρέπει το παιδί να μάθει να μην πλησιάζει ξένους και καλό είναι όταν βλέπουμε το παιδί να πλησιάζει ξένους ή να δέχεται κεράσματα από ξένους να το μαλώνουμε. Όχι δεν θα του δημιουργήσουμε ψυχολογικά προβλήματα όπως λένε κάποιοι ψυχολόγοι. Τουναντίον θα το εκπαιδεύσουμε να μπορεί να κάνει πρόληψη.
• Το παιδί να μάθει να μην περπατάει σαν ζόμπι αλλά να κοιτάει το περιβάλλον του και να προσέχει ύποπτες κινήσεις όπως και να μην κινείται ποτέ μόνο του ή σε σκοτεινά μέρη.
• Καλό είναι να εφοδιάσουμε το παιδί με μια μεταλλική ταυτότητα με το ονοματεπώνυμό του παιδιού, διεύθυνση και κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
• Να μάθει να φωνάζει «ΜΑΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ» ή «ΦΩΤΙΑ» αν πάει κάποιος να το πάρει. Με το «Βοήθεια» σχεδόν κανείς δεν θα αντιδράσει. Με το «ΜΑΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ» όλες οι μητέρες θα σηκωθούν και θα αντιδράσουν με το φόβο ότι είναι το δικό τους παιδί. Με το «ΦΩΤΙΑ» Θα τραβήξει όλων τη προσοχή και όλοι θα ψάχνουν να δουν ποιος φώναξε και συνεπώς θα γίνουν μάρτυρες του περιστατικού. Ο δράστης θα αφήσει το θύμα και θα τραπεί σε φυγή.
• Τα παιδιά να μάθουν να αντιδρούν άμεσα. Να μάθουν να δαγκώνουν και να κλωτσάνε τα γεννητικά όργανα του απαγωγέα και εν συνεχεία φωνάζοντας «ΜΑΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ» ή «ΦΩΤΙΑ» να τρέχουν μακριά. Όχι δεν θα γίνουν βιαία τα παιδιά αλλά θα μάθουν να επιζήσουν μιας απαγωγής.
• Τέλος αν τραβάνε το παιδί, Τότε το παιδί να ξαπλώσει όσο γίνεται κάτω και να σέρνεται για να δυσκολέψει τον απαγωγέα ενώ συγχρόνως να φωνάζει «ΜΑΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ» ή «ΦΩΤΙΑ».
Τον Μάρτιο το 2017 στη Νέα Μάκρη ένα παιδάκι 8 ετών που προπονείτε στο Krav Maga χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κατάφερε να ξεφύγει σε απόπειρα απαγωγής ενώ συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και λίγο αργότερα οι κακοποιοί συνελήφθησαν από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μέσα στο όχημα οι αστυνομικοί βρήκαν άλλο ένα παιδάκι που είχε απαχθεί νωρίτερα.
Τι πρέπει να κάνουμε αν χαθεί το παιδί μας ή είμαστε μάρτυρες μιας απαγωγής; ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των απαγωγέων ανηλίκων είναι άοπλοι που μας διευκολύνει να ενεργήσουμε. Συγχρόνως καλούμε την αστυνομία ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ και δίνουμε ακριβή περιγραφή του υπόπτου και ακριβή διεύθυνση το που βρισκόμαστε. Εντός 3 λεπτών θα βρίσκεται στο συμβάν η αστυνομία με κάθε διαθέσιμο μέσο ενώ θα ξεκινήσει μια τεράστια κινητοποίηση.
Τι κάνουμε αν το παιδί φωνάζει βοήθεια και ο ενήλικας λέει ότι είναι το παιδί του; Τότε ΔΕΝ τους αφήνουμε να φύγουν και καλούμε την αστυνομία λέγοντας ότι πρόκειται για πιθανή απαγωγή ανηλίκου. Πάλι εντός 3 λεπτών θα υπάρξει παρουσία της αστυνομίας όπου θα κάνει την διασταύρωση στοιχείων. Καλύτερα να προκαλέσετε μια μικρή αναστάτωση παρά να χαθεί ένα παιδάκι.
Όπως και να έχει η πρώτη ώρα της απαγωγής είναι η πιο κρίσιμη. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί η αστυνομία. Και ξανατονίζω ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
Θ.Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων - www.smashpoint.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια