Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

9 βήματα, για την προστασία του περιβάλοντος, το 2018

Ας υποσχεθούμε ότι το 2018 θα κάνουμε μερικά απλά, καθημερινά πράγματα που κάνουν καλό στη Γη.
Υπάρχουν μικρές κινήσεις, τις οποίες μπορούν να κάνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, ώστε να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος....:
1...Δεν πετώ τα σκουπίδια οπουδήποτε!
Μαζεύω τα άχρηστα και τα απορρίμματα και τα πετώ στον σκουπιδοτενεκέ και ποτέ στο έδαφος. Δεν ξεχνώ να κάνω το ίδιο και όταν πηγαίνω εκδρομή με την οικογένειά μου ή με το σχολείο μου.
2...Μαθαίνω να ανακυκλώνω!
Μπορεί να θέλεις να ανακυκλώσεις, αλλά γνωρίζεις ποια είναι τα κατάλληλα υλικά; Γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί είναι από τα πρώτα και βασικά. Φύλαξε, λοιπόν, για τον μπλε
κάδο απορριμμάτων: τα γυάλινα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια από το αναψυκτικό σου και όλα τα χαρτιά που γράφεις ή από τα περιοδικά σου.
3...Διαλέγω τα παιχνίδια μου!
Θυμήσου κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα μαγαζί με παιχνίδια ότι όλα αυτά φτιάχνονται από υλικά που προέρχονται από τη γη. Έτσι, αν σπάνε αμέσως και εσύ αγοράζεις άλλα για να τα αντικαταστήσεις, γεμίζεις τον κόσμο σκουπίδια. Πρόσεξε, λοιπόν, αν είναι καλοφτιαγμένα και ρώτησε έναν μεγάλο αν είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά.
4...Από χέρι σε χέρι.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έχεις πράγματα που δεν σου χρειάζονται πλέον, μπορείς να τα "ξεφορτωθείς", αλλά όχι να τα πετάξεις. Αν χαρίσεις σε κάποια οργάνωση τα ρούχα που δεν σου κάνουν, τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζεις πια γιατί μεγάλωσες, τα βιβλία που έχεις διαβάσει χίλιες φορές, θα δώσεις χαρά σε κάποια άλλα λιγότερα προνομιούχα παιδάκια.
5...Δεν σπαταλώ το νερό!
Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γι αυτό πρέπει να το προσέχουμε. Για παράδειγμα αφήνοντας τη βρύση να τρέχει όσο εσύ πλένεις τα δόντια σου, ξοδεύεις 16 λίτρα νερό. Γι αυτό βρέξε το βουρτσάκι σου, κλείσε το νερό και το ξανανοίγεις για να τα ξεπλύνεις.
6...Υιοθετώ ένα ζώο.
Το ξέρεις ότι κάθε εβδομάδα εξαφανίζονται περίπου 20 είδη φυτών και ζώων; Ακόμη και αγαπημένα μας ζώα απειλούνται με εξαφάνιση. Γι αυτό μπορείς να μάθεις πιο πολλά αν "υιοθετήσεις" ένα ζώο, όπως μια αρκούδα από το πρόγραμμα "Αρκτούρος" ή αν ασχοληθείς με τη χελώνα καρέτα καρέτα ή τις φώκιες στο πάρκο της Αλοννήσου.
7.. Δεν παίρνω πάντοτε σακούλα.
Οι πλαστικές σακούλες φτιάχνονται από πετρέλαιο, οι χάρτινες από τα δέντρα. Και η παραγωγή τόσο πολλών μολύνει το περιβάλλον. Γι αυτό την άλλη φορά που θα αγοράσεις κάτι μικρό, πες στον υπάλληλο του μαγαζιού "όχι σακούλα, ευχαριστώ. Προτιμώ να σώσω ένα δέντρο".
8...Παίρνω μέρος σε δενδροφυτεύσεις.
Τα δένδρα, το ξέρουμε, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, κάνουν σκιά, ανανεώνουν τον αέρα, συγκρατούν τα υπόγεια νερά της Γης. Ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να φυτέψεις έστω και ένα δεντράκι. Διάλεξε το μέρος ή το πρόγραμμα δενδροφύτευσης και λάβε μέρος.
9...Εξοικονομώ ενέργεια.
Πολύ απλά, σβήνεις τα φώτα όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, κλείνεις το κομπιούτερ σου, την τηλεόραση και όλες τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς, αγοράζεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Με όλα αυτά, όχι μόνο προστατεύεις τον πλανήτη, αλλά εξοικονομείς και χρήματα.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο "50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη Γη"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια