Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μαγικό ταξίδι στο δέλτα Αξιού

Σπάνια είδη πουλιών, λαγόγυροι και βίδρες, νεροβούβαλοι και κατακόκκινες αρμυρήθρες, πραγματικός παράδεισος είναι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης και έχει περιληφθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000.
Αυτός ο θησαυρός της φύσης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο παραμένει άγνωστος για τους περισσότερους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν τον υγροβιότοπο, και μάλιστα διοργανώνει δωρεάν οικοξεναγήσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Εχεδώρου.
Τα ραντεβού για τις ξεναγήσεις είναι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή στο 2310.794811, ή στο www.axiosdelta.gr.
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.
Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών συνολικής επιφάνειας περίπου 388 τ.χλμ. που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Η περιοχή βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης και έτσι κατά την περίοδο της μετανάστευσης χιλιάδες παρυδάτια πουλιά σταματούν εκεί για να ξεκουραστούν.

Απειλούμενα είδη
Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είναι πολύτιμος βιότοπος και για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λαγόγυρος και η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα.
Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου είναι πια και τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στα λιβάδια του Αξιού.
Στις εκβολές του Γαλλικού θα δει κανείς συνήθως να παίρνουν το μπάνιο τους ένα κοπάδι από εντυπωσιακούς νεροβούβαλους.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους, προσφέροντας κάθε εποχή ένα διαφορετικό τοπίο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια