Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Και η ευγνωμοσύνη μαθαίνεται!

* Κάντε μια λίστα
Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε απόγευμα για να σημειώνετε όλα τα πράγματα για τα οποία αισθάνεστε προνομιούχοι. Όλοι κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε ποια είναι αυτά, ξεκινήστε, λοιπόν, με τα βασικά - το σπίτι, την υγεία, την οικογένειάς σας. Καλό είναι να εμπλουτίζετε τη λίστα σας καθημερινά!.

* Να λέτε "ευχαριστώ"
Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε τη λέξη αυτή τόσο πιο πολύ θα το εκτιμάτε όταν κάνει κάποιος κάτι για εσάς.

*  Χαλαρώστε...
Οι ειδικοί προτείνουν να χαλαρώνετε κάποιες στιγμές, κυρίως το απόγευμα, εισπνέοντας και εκπνέοντας αργά. Όταν νιώσετε ήρεμοι, αρχίστε να σκέφτεστε όλα όσα ξυπνούν μέσα σας το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Αφιερώνετε τουλάχιστον 10 λεπτά στη διαδικασία και σταδιακά θα δείτε ότι θα αρχίσετε να εκτιμάτε όλο και πιο πολύ τη ζωή σας.

*  Αγαπήστε τη ζωή.

Ακόμη κι αν συνηθίζετε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας, πάντα υπάρχει περιθώριο για περισσότερη! Ανακαλύψτε κάποιους παράγοντες που μπορεί να λειτουργούν ανασταλτικά.

* Η αποκλειστική  ενασχόληση με τον εαυτό σας.
Ιδίως αν δεν έχετε θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι σχέσεις σας είναι περισσότερο χαλαρές και επιφανειακές παρά δυνατές και ουσιαστικές, πιστεύετε ότι οι άλλοι ζουν καλύτερα από εσάς.
Διορθώστε το:
Αρχίστε χτίζοντας τις σχέσεις σας με τους άλλους. Η πνευματικότητα δεν ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα - κάνοντας ακόμα και εθελοντική εργασία μπορεί να έρθετε σε επαφή με κάτι ανώτερο από εσάς.

* Οι αρνητικές σκέψεις.
Ιδίως αν μεγαλώσετε σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι γονείς σας εστίαζαν πολύ συχνά στην αρνητική πλευρά των καταστάσεων, οι άνθρωποι στο περιβάλλον σας έχουν την τάση να είναι επικριτικοί, σας λείπει η αυτοεκτίμηση.
Διορθώστε το:
Προκαλέσετε τη νοοτροπία σας! Όταν διαπιστώνετε ότι τριγυρνά στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη, σημειώστε τη σε ένα χαρτί. Έπειτα, δίπλα σε αυτή, σημειώστε μια λογική θετική δήλωση. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι θα αρχίσετε να σκέφτεστε αισιόδοξα.

* Ο φόβος.
Ιδίως αν έχετε βιώσει άσχημες καταστάσεις σε μικρή ηλικία, τα πράγματα συχνά δεν εξελίσσονται όπως επιθυμείτε, τρέμετε το συναισθηματικό πόνο.
Διορθώστε το:
Η προκατάληψη που προκαλείται από τις παραπάνω καταστάσεις είναι φυσιολογική, γιατί το μυαλό προσπαθεί να αναπτύξει τρόπους για να προστατέψει την ψυχή. Αν φοβάστε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για ο τι θεωρείτε σπουδαίο, όπως για τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή σας, αρχίστε από ....τα χαμηλά. Κάθε πρωί γράφετε ένα σχετικά ασήμαντο πράγμα που εκτιμάτε. Με τον καιρό θα αρχίσετε να νιώθετε ευγνωμοσύνη για όλο και ουσιαστικότερα πράγματα.

Δοκιμάστε αυτήν την άσκηση για να ανακαλύψετε αν βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

1..Σημειώστε σε ένα χαρτί όλα χαρτί όλα εκείνα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, χρονομετρώντας τη διαδικασία.
Πώς τα πήγατε; Αν σκεφτήκατε πάνω από δέκα "πράγματα", σημειώστε 2 πόντους.
Μεταξύ πέντε και δέκα, σημειώστε 1 πόντο.
Σημειώστε 0 αν σας ήρθαν στο μυαλό λιγότερα από πέντε.

2. Σκεφτείτε έναν αγαπημένο φίλο σας για ένα λεπτό. Σημειώστε όλα όσα αγαπάτε σε αυτόν, αλλά και κάθε αρνητική σκέψη που έρχεται στο μυαλό σας.
Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτείτε: "Αγαπώ την αίσθηση του χιούμορ που έχει, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ εριστική".
Πόσες επικριτικές σκέψεις κάνατε;
Για δύο ή λιγότερες, σημειώστε 2 πόντους.
Για δύο έως πέντε, σημειώστε 1 πόντο.
Αν κάνατε περισσότερες από πέντε επικριτικές σκέψεις, σημειώστε 0 πόντους.

3. Διαβάστε στις ακόλουθες δηλώσεις και σημειώστε καθεμιά που σας αντιπροσωπεύει.
Βαθμολογήστε με 1 πόντο για κάθε μία που θα επιλέξετε.
*  Όταν κάτι κακό συμβαίνει στη ζωή μου, βρίσκω τον τρόπο να συνέλθω σχεδόν αμέσως.
*  Οι φίλοι μου θα με χαρακτήριζαν πολύ θετικό άτομο.
*  Οι άνθρωποι αποζητούν τη συντροφιά μου.
* Έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις και πιστεύω ότι όλοι αλληλοσυνδεόμαστε.
*  Οι άνθρωποι στη ζωή μου είναι πιο σημαντικοί για μένα απ ό τι τα υλικά αγαθά.

Αποτελέσματα:
7 - 9 Γνωρίζετε τι σημαίνει ευγνωμοσύνη. Σας είναι σχετικά εύκολο να εστιάζετε στα θετικά της ζωής σας, ακόμα κι όταν δέχεστε χτυπήματα.
Επίσης έχετε ισχυρές πεποιθήσεις και σχέσεις που σας στηρίζουν, κάτι που σημαίνει ότι σας είναι ευκολότερο να νιώθετε ευγνωμοσύνη για ό τι καλό σας συμβαίνει.
4 - 6 Δεν είναι πάντα εύκολο για εσάς να διαπιστώσετε για τι νιώθετε ευγνωμοσύνη, αν και συνήθως τα καταφέρνετε. Κάνοντας μια μικρή προσπάθεια, μπορείτε να εκτιμήσετε καταστάσεις και πράγματα σε βάθος.
0 - 3 Δυσκολεύεστε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε - ίσως να έχετε περάσει άσχημα στο παρελθόν, γι αυτό άλλωστε έχετε την τάση να εστιάζετε στην αρνητική πλευρά των καταστάσεων. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε νοοτροπία.
Tessa

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια