Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

EU flag - χριστιανική σημαία της Ε.Ε.;

Μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς αλλά η σημαία της Ε.Ε. έχει χριστιανική προέλευση.
Αποτελείται από σταθερά 12 αστέρια, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το πλήθος των χωρών της ΕΕ όπως λ.χ. η αντιστοιχία άστρων και πολιτειών στη σημαία των ΗΠΑ.
Αντίθετα σύμφωνα με την πιο αξιόπιστη εκδοχή συμβολίζει το φωτοστέφανο από 12 αστέρια της Παναγίας, όπως περιγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Σχετικό άρθρο είχε δημοσιευτεί παλιότερα και στον ελληνικό τύπο.
Ένα σύμβολο δυτικοχριστιανικό με αρκετές εικόνες περασμένων αιώνων να εμφανίζουν την Παναγία με τα 12 άστρα.
Επιλέχθηκε πιθανότατα για να τονίσει τη χριστιανική πίστη των ιδρυτών της Ε.Ε. και επιβεβαιώνεται ως έμπνευση και από τον σχεδιαστή της σημαίας Arsène Heitz. Επίσης η ημέρα που υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη σημαία 8 Δεκεμβρίου 1955, συμπίπτει με την καθολική εορτή της Αμώμου Συλήψεως της Παρθένου Μαρίας. Carlo Dolci, Italy, 1616-1686, Madonna in Glory, c. 1670 Oil on canvas“Καὶ σημεῖον μέγα ὤφθη ἐν τῷ οὐρανῷ, γυνὴ περιβεβλημένη τὸν ἥλιον, καὶ ἡ σελήνη ὑποκάτω τῶν ποδῶν αὐτῆς, καὶ ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτῆς στέφανος ἀστέρων δώδεκα,… ”

Βέβαια πλέον η επίσημη γραμμή της Ε.Ε. είναι ότι όλα αυτά είναι μύθοι και παραμύθια και ότι ο αριθμός 12 βασίζεται στις πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες όλων των Χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα συμβολίζει μεταξύ άλλων το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, τους 12 γιους του Ιακώβ, στη Παλαιά Διαθήκη, τους 12 Αποστόλους στη Καινή Διαθήκη και πολλές άλλες διάσημες δωδεκάδες με συνέπεια ο αριθμός 12 να θεωρείται "αριθμοσύμβολο της ενότητας και της τελειότητας".
 Ότι η προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο αρχικός συμβολισμός της σημαίας (χριστιανικός, αλλά όχι τόσο έντονος όσο ο σταυρός που απορρίφθηκε το 1952 από Σοσιαλιστές και Τούρκους) είναι αβάσιμη και μεταγενέστερη, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις 21 Οκτωβρίου 1956 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στον Καθεδρικό της πόλης του Στρασβούργου μια μεγάλη εικόνα βιτρώ με την Παναγιά την "Ευρωπαία" με το στέμμα των 12 αστέρων επί της κεφαλής της.
Στην προσπάθεια να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή σημαία "η διαφορετικότητα και η ενότητα" των κρατών μελών επί προεδρίας Ρομάνο Πρόντι (2002) δημιουργήθηκε η σημαία "barcode" από τον Ολλανδό Rem Koolhaas. Η οποία όμως δεν υιοθετήθηκε ποτέ επίσημα.
Για τον κύκλο των αστεριών στην θρησκευτική τέχνη, δείτε περισσότερες εικόνες και στοιχεία εδώ.
Για την ιστορία της σημαίας της Ενωμένης Ευρώπης, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια