Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ευρώπη και πολιτισμός με απλά λόγια

Μην περιμένετε να σας αναπτύξω τον όρο πολιτισμό, με αυτές εδώ τις λίγες γραμμές και σκέψεις που θέλω να παραθέσω, γιατί μου είναι πολύ δύσκολο. Κάτι τέτοιο το κάνουμε ευχαρίστως με άλλη ευκαιρία.
Αντίθετα θέλω, με απλά λόγια, να δείξω πώς αισθάνεται κανείς τις επιμέρους εκφάνσεις του πολιτισμού στην καθημερινότητα.
Αφορμή πήρα από πρόσφατη ταλαιπωρία σε πεζοδρόμιο της ελληνικής πόλης, που χωρίς να σκεφτώ και να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί να υπάρχουν και "νάρκες σκυλοκοπράνων", την πάτησα
Ο φιλόζωος συνοδός αυτού του, κατά τα άλλα αξιαγάπητου, τετράποδου δεν ήταν πολιτισμένος, όπως αποδείχτηκε. Ήταν εντελώς απολίτιστος, αφού δε σεβάστηκε τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον του.
Θα μπορούσε να φανεί και να φερθεί πολιτισμένα, αν φρόντιζε να απομακρύνει "πολιτισμένα" τα κόπρανα του αγαπημένου του σκύλου με τον τρόπο που θα το έκανε, αν ζούσε σε μια περισσότερο πολιτισμένη πόλη και αν είχε περισσότερη πολιτιστική συνείδηση.
Σε κάποιο γνωστό γειτονικό πάρκο μιας ευρωπαϊκής πόλης, της Φρανκφούρτης, υπάρχει "σκυλοτουαλέτα", η οποία διαθέτει πλαστικά γάντια για το αφεντικό και σακούλα για τα κόπρανα του σκύλου.
Σε μια πολιτισμένη, ευρωπαϊκή πόλη, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο το θεωρούν αυτονόητο να επιβάλλουν φορολογία στους κατέχοντες τετράποδα, αλλά επίσης αυτονόητη υποχρέωση της πόλης είναι να φροντίσουν για τις "δημόσιες τουαλέτες" των τετράποδων.
Έτσι ο ιδιοκτήτης του κάθε σκύλου, μικρού ή μεγάλου, δεν περιορίζεται να κάνει τις βόλτες του σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, αισθάνεται όμως και υποχρεωμένος να "καθαρίσει" κάθε αταξία του ζώου του, με την ευκολία που του παρέχεται. Αυτό είναι ένα σημάδι πολιτισμού της καθημερινότητας του "πολιτισμένου" Ευρωπαίου πολίτη.
Γι αυτό λέμε, ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι που το αναπτύσσουμε θεωρητικά, αλλά κάτι που το ζούμε καθημερινά!
 Ναπολέων Γιωτίστας - Φραγκφούρτη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια