Κάλιο το θρεπτικό

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε Κάλιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό, όμως υπάρχουν αρκετά άλλα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά που το περιέχουν σε σημαντικά ποσοστά....
Το Κάλιο είναι χρήσιμο γιατί ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος και την αρτηριακή πίεση.
Προηγούμενες έρευνες έλεγαν μάλιστα ότι προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη συνολική ανάλυση 10 διεθνών ερευνών.
 Συγκεκριμένα, με κάθε 1000mg αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη Καλίου, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό πέφτει 11% για τα επόμενα 5-14 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι άτομα με διατροφή πλούσια σε Νάτριο και φτωχή σε Κάλιο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Γι’ αυτό χρειάζεστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα Καλίου από τις τροφές είναι 4700mg.
Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, προσθέστε 2 μερίδες light γαλακτοκομικών και 3 μερίδες φρούτων ή λαχανικών.
Σας προτείνουμε συγκεκριμένες μερίδες όπως:
1 μικρή μπανάνα (467 mg),
1 κούπα ντομάτα (400 mg),
1 μέτριο mango (323 mg),
1 κούπα σπαράγγια (288 mg),
½ κούπα λαχανάκια Βρυξελλών (247 mg),
1 κούπα γάλα σόγιας (345 mg),
1 γιαουρτάκι (398 mg) ή 1 κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά (377 mg).
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Related Posts