Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αρχαία Αίγυπτος: Πληροφορίες που θα σας κόψουν το αίμα

Χάρη στις πυραμίδες και στα καλά διατηρημένα κείμενα (από συνθήκες ειρήνης μέχρι προσωπικές επιστολές και λίστες για ψώνια), γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα για το λαό της Αρχαίας Αιγύπτου.
Μάθετε κάποια περίεργα ιστορικά στοιχεία και ποιοι μύθοι είναι ιστορικά αληθείς ή όχι. 
ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΙΣ... ΜΟΥΜΙΕΣ
Πολλοί από τους τάφους διέθεταν και παρακείμενους θαλάμους. Στους θαλάμους αυτούς σερβίρονταν συχνά φαγητό και ποτό στο πνεύμα του νεκρού. Μόλις θεωρούσαν ότι το 'κα" του νεκρού είχε καταναλώσει την ουσία του φαγητού, το φαγητό το έτρωγαν ζωντανοί, εκεί στον θάλαμο δίπλα στο σώμα του νεκρού.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟ
Οι τομογραφίες της μούμιας του νεαρού φαραώ έδειξαν ότι θάφτηκε χωρίς την καρδιά του ή μέρος του θώρακά του. Αυτή η παρέκκλιση από τις παραδοσιακές πρακτικές υποδηλώνει ότι μπορεί να πέθανε από κάποιο μοιραίο ατύχημα. Ωστόσο, οι ιστορικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι, το DNA έδειξε ότι ο μικρός βασιλιάς υπέφερε από ελονοσία και οι εξετάσεις στα οστά αφήνουν υπόνοιες για κάποιου είδους ασθένεια των οστών.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Οι Αιγύπτιοι πιστεύεται ότι ξόδευαν περισσότερα, ως ποσοστό του εθνικού τους εισοδήματος, σε θρησκευτικές και ταφικές τελετές και σε τάφους από οποιοδήποτε άλλο λαό της εποχής εκείνης. Μέχρι το τέλος του Νέου Βασιλείου, υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού απασχολείτο στον κλήρο και στην υπηρεσία των αιγύπτιων θεών και το ένα τρίτο της γης χρησιμοποιείτο για θρησκευτικούς σκοπούς.
Η ζωή μετά θάνατον ήταν εξαιρετικά σημαντκή.
70 ΗΜΕΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΜΙΕΣ
Η ταρίχευση αποτελούσε μια μακρά και κοπιώδη διαδικασία. Το σώμα έπρεπε να πλυθεί, να περάσει από την ιεροτελεστία της κάθαρσης, να αφαιρεθούν τα όργανα, να γεμίσει το σώμα με γέμιση και τέλος να μουλιάσει σε άλατα διττανθρακικής σόδας για περισσότερες από 40 ημέρες. Στη συνέχεια αφαιρείτο η γέμιση και αντικαθίστατο ενώ το σώμα τυλιγόταν με λωρίδες λινού υφάσματος. Τέλος την τύλιγαν με σάβανο και την τοποθετούσαν στο φέρετρο. Μετά από όλα αυτά το σώμα του νεκρού ζύγιζε μόλις 2,5 κιλά.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Τι τα έκαναν άραγε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα όργανα της μούμιας; Το στομάχι, το ήπαρ, οι πνεύμονες και τα έντερα αφαιρούνταν και διατηρούνταν σε βάζα. Η καρδιά (η οποία θεωρείτο το κέντρο του πνεύματος και του συναισθήματος στην Αρχαία Αίγυπτο), τα μάτια και τα νεφρά έμεναν συνήθως μέσα στο σώμα. Ο εγκέφαλος, ωστόσο, εξάγετο από τη μύτη με ένα μακρύ καλάμι το οποίο είχε στην άκρη έναν γάντζο και έβγαινε στο τέλος σε κομμάτια από τα ρουθούνια (ελπίζουμε να μην έχετε γεμάτο στομάχι). Ο εγκέφαλος στη συνέχεια θαβόταν σε λάκκους στην άμμο μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΦΑΡΑΩ ΘΑΒΟΝΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ
Σε όλη την ιστορία της Αιγύπτου οι φαραώ θάβονταν με τους υπηρέτες τους. Ποιος βασιλιάς ή βασίλισσα θα πήγαινε στον άλλο κόσμο χωρίς να έχει κάποιον να του πλένει τα ρούχα άλλωστε; Η μόνη διαφορά ήταν ότι στα μεταγενέστερα χρόνια, οι φαραώ θάβονταν με πήλινα ομοιώματα των υπηρετών κι όχι με τους ίδιους τους υπηρέτες όπως συνέβαινε παλαιότερα όπου τους σκότωναν με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

ΔΕΝ ΤΑΡΙΧΕΥΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ
Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα όπου τα γραφεία τελετών έχουν διαφορετικές προσφορές με διαφορετικές τιμές, έτσι και τότε οι ταριχευτές προσέφεραν υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια. Οι φτωχότεροι ωστόσο Αιγύπτιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ταριχευτούν κι έτσι απλώς θάβονταν στη ζεστή άμμο και διατηρούνταν εκεί με φυσικό τρόπο. Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή μέθοδος βεβαίως αλλά λειτουργούσε καθώς έχουν βρεθεί σήμερα ανέπαφες μούμιες με τα κοσμήματά τους που διατηρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
ΔΕΝ ΤΑΡΙΧΕΥΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακάλυψει ταριχευμένα πουλιά, γάτες, ιπποπόταμους, ταύρους, κροκόδειλους και άλλα ζώα. Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ζώα ταριχεύθηκαν μεταξύ του 800 π.Χ. και του 400 μ.Χ. Και δεν ήταν όλα ζώα που ανήκαν σε πλούσιες οικογένειες καθώς πολλά από αυτά τα ταριχευμένα ζώα πουλήθηκαν σε προσκυνητές σε τόπους λατρείας. Ενδεχομένως κάποια από αυτά να είχαν εκτραφεί για αυτό τον μακάβριο λόγο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια