Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική διασπορά

Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap)
Πρόκειται για την πρωτοποριακή ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι χαρά για μένα, που ο ψηφιακός αυτός χάρτης παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι η διαχρονική έδρα του απόδημου ελληνισμού» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε πράξη, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τη συνεργασία των επιστημόνων, υπό τους καθηγητές Όθωνα Αναστασάκη και Αντώνη Καμάρα.
«Υλοποιούμε μια προγραμματική μας δέσμευση δύο χρόνια μετά, έτσι ώστε η ελληνική Διασπορά, αποκτά ένα σύγχρονο διαδραστικό και προσβάσιμο προς όλους εργαλείο, ένα όχημα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της με τη μητέρα - πατρίδα, αλλά και ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεπίδρασης των Ελλήνων του εξωτερικού μεταξύ τους» είπε ο κ. Αμανατίδης και απευθύνοντας «ανοιχτή πρόσκληση» προς την ελληνική ομογένεια να πλαισιώσει το εγχείρημα και να συμβάλει στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του, τόνισε : «Αυτός ο χάρτης μας ενθαρρύνει ώστε να αντιπαλέψουμε κάθε αντιξοότητα».
«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, ως κέντρο διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό δείχνει άλλωστε και η πραγματοποίηση του αυριανού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Έτσι εκτιμώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητήσουμε και για το Κυβερνείο (Παλατάκι) και την αξιοποίησή του και ως πρόταση θα έθετα να είναι έδρα όλων των δομών της Διασποράς (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Μουσείο της Διασποράς), με ταυτόχρονη απόδοσή του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χώρος πολιτισμού, παράδοσης και τεχνών, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΜΑΘ και του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών της κυβέρνησης».
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι, πέρα από τη λειτουργική του χρήση, ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα, μια «μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί» και δημιουργεί «σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών», αλλά πρωτίστως «είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα». Επεσήμανε ότι μέσω του ψηφιακού χάρτη αλλά και την ευρύτερη συνεργασία με αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού προωθείται η δυναμική προβολή των ελληνικών σπουδών «ως βάσεις του ανθρωπισμού και απαρχή του δυτικού πολιτισμού» και η προσπάθεια για «την ίδρυση πανεπιστημιακών εδρών Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» και σημείωσε:
«Στα αμέσως επόμενα βήματά μας εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο ψηφιακός χάρτης να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό χάρτη όλου του Ελληνισμού».
Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά (GreekDiasporaMap) θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους Έλληνες πολίτες και διαδραστικός ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένα για την παρουσία της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον κόσμο. Ο ψηφιακός χάρτης αποτέλεσε την έμπνευση για την έναρξη μιας μόνιμης πλέον συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford - SEESOX), η οποία πλέον επικυρώθηκε και επίσημα στο τέλος της εκδήλωσης με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνεργασία αυτή εκτιμάται θα ανοίξει τους ορίζοντες όχι μόνο για την ελληνική Διασπορά, αλλά και για την ευρύτερη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος τόνισε ότι «λιθαράκι- λιθαράκι» έγινε αυτή η προσπάθεια, υπηρετώντας την κατεύθυνση που έδωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς «να φτιάξουμε γέφυρες να ενώσουμε τη μητέρα πατρίδα με τη διασπορά της» και εξαίροντας την προσωπική συνεισφορά του υφυπουργού, Γιάννη Αμανατίδη τόνισε : «Λογιέται η Ελλάδα χωρίς τη διασπορά της; Όχι». Υπογράμμισε, ότι ο ελληνισμός είναι μια έννοια που φτάνει πιο πέρα από τη χώρα και το έθνος και «η παγκόσμια κοινότητα έχει ανάγκη να κρατηθεί από τις αξίες» του ελληνισμού, «που είναι πιο μεγάλος από μας, μας ξεπερνά, είναι οι Έλληνες και οι φίλοι τους, είναι και οι φιλέλληνες».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια