Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψυχολόγησέ το: Η κατάθλιψη μέσα στη σχέση

Τα συμπτώματα του «τέρατος» που απειλεί τη συναισθηματική ισορροπία σας
Η κατάθλιψη, η μελαγχολία και η θλίψη μέσα στη σχέση μπορεί να προέρχονται από πολλούς λόγους και αιτίες. Εάν αισθάνεστε αδύναμοι στη σχέση σας και δεν έχετε τη διάθεση και την ενέργεια για να το εκφράσετε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η θλίψη να έχει ήδη επηρεάσει τη συναισθηματική ισορροπία σας και το αίσθημα της συντροφικότητας.
Τέτοια συναισθήματα προκαλούν, επίσης, αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας, τους άλλους και το μέλλον σας. Εάν αισθάνεστε εγκαταλειμμένοι, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να κάνετε ασυνήθιστα αρνητικές σκέψεις. Ηρθε όμως η στιγμή να ελέγξετε την επικοινωνία σας στη σχέση και να αξιολογήσετε εάν η σχέση σάς προκαλεί αυτή τη θλίψη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που εκπέμπουν SOS;

  • Κόπωση: Η κούραση είναι ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Πράγματι, αν δεν υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα και δεν υπάρχει επίσης κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε το πιο πιθανό είναι πως είναι σύμπτωμα κακής διάθεσης.
  • Ύπνος: Τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, η διακοπή ύπνου, το ξύπνημα πολύ νωρίς ή ο υπερβολικός ύπνος χωρίς σταματημό είναι ένα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Σωματικοί πόνοι: Προβλήματα υγείας, χωρίς οργανικό πρόβλημα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στο στομάχι, στην πλάτη, στον αυχένα και γενικότερα μια μεγάλη ποικιλία σωματικών άλγεων παρουσιάζονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
  • Οξυθυμία: Δεν σημαίνει πως όποιος έχει κατάθλιψη πρέπει να φαίνεται πεσμένος ή μελαγχολικός. Αρκετοί παρουσιάζουν σημάδια οξυθυμίας, δηλαδή εκνευρίζονται και είναι νευρικοί, καθώς στο μυαλό τους κυριαρχούν αρνητικές σκέψεις που μπερδεύονται με έντονο άγχος και πολλές φορές και με δυσκολία διαχείρισής του.
  • Έλλειψη συγκέντρωσης: Η ψυχοκινητική καθυστέρηση μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να επεξεργάζεται πληροφορίες, αλλοιώνοντας τη συγκέντρωση στην εργασία του. Έτσι μπορεί να νιώθει ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Θυμός: Μερικοί εκδηλώνουν κατάθλιψη με το να είναι εχθρικοί, θυμωμένοι ή επιθετικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Άγχος και στρες: Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των διαταραχών άγχους και της κατάθλιψης. Μπορεί το ένα να ακολουθεί το άλλο.
  • Ουσίες: Ερευνες έχουν δείξει πως όσοι είναι εθισμένοι σε ουσίες και αλκοόλ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν κατάχρηση ή χρήση.
  • Σεξουαλικά προβλήματα: Η κατάθλιψη είναι μια αιτία για την απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι δεν έχουν την τάση να αναφέρουν, καθώς νιώθουν πως πλήττεται ο ανδρισμός τους και δεν τους είναι εύκολο να μιλήσουν γι' αυτό. Τα προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης μπορεί να προέλθουν από την κατάθλιψη και να κάνουν την εξέλιξη ακόμα χειρότερη.
  • Αναποφασιστικότητα: Είναι γεγονός πως η αναποφασιστικότητα δεν είναι πάντα καταθλιπτικό σύμπτωμα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις. Θα το προσμετρήσουμε όμως ως καταθλιπτικό στοιχείο, αν δούμε ένα άτομο που πριν ήταν δυναμικό να οργανώνει, να αποφασίζει και να επιλέγει, να δυσκολεύεται τώρα στη λήψη αποφάσεων.

Η ψυχική νόσος δεν επιβαρύνει μόνο το άτομο που την αντιμετωπίζει, δυσκολεύει και τους ανθρώπους που το περιβάλλουν και ειδικότερα τον /τη σύντροφο. Πράγματι, ο σύντροφος του ανθρώπου που εμφανίζει κάποια σημαντική ψυχολογική δυσκολία, όπως είναι η κατάθλιψη, μπορεί να νιώθει έντονο άγχος, αγωνία, αμηχανία, ανησυχία, και πολλές φορές απόγνωση και έλλειψη γνώσης για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός τόσο δικού του ανθρώπου.

Παραμείνετε ενωμένοι για να πολεμήσετε την ασθένεια
Εχετε έναν κοινό εχθρό να αντιμετωπίσετε, κι αυτός είναι η ασθένεια. Μην τα βάζετε ο ένας με τον άλλον. Δουλέψτε μαζί, ώστε να καταπολεμήσετε την ασθένεια, αντί να αφήσετε τη σχέση σας να χαλάει αργά.
Η ασθένεια λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που κάνει το άτομο που πάσχει να αρνείται πως χρειάζεται βοήθεια, οπότε είναι στο χέρι σας να ωθήσετε τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αναζητήσει θεραπεία. Είναι πολύ βοηθητικό για τον ασθενή μακροπρόθεσμα να παρευρίσκεται ο σύντροφός του στη διάρκεια της θεραπείας. Κανονίστε τα ιατρικά ραντεβού του και σιγουρευτείτε πως λαμβάνει σωστά τη φαρμακευτική αγωγή του.
Το να βρίσκεστε αντιμέτωποι με την κατάθλιψη του συντρόφου σας καθημερινά είναι ψυχοφθόρο και μπορεί να φέρει στην επιφάνεια άσχημα συναισθήματα, ειδικά αν η κατάθλιψη έχει αρχίσει να φέρνει αλλαγές στη γνωστή καθημερινότητα. Προσπαθήστε να μείνετε ανεπηρέαστοι από τα αισθήματα που σας προκαλούν οι συνθήκες αυτές.
Να είστε δεκτικοί και θετικοί. Δώστε χώρο στον σύντροφό σας να μιλήσει για όσα τον βασανίζουν χωρίς να ασκείτε κριτική. Ακούστε τα πάντα και δεχτείτε τα, επιβεβαιώνοντας πως είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε.
Μιλήστε στην οικογένεια. Αν έχετε παιδιά, λογικά θα έχουν ήδη παρατηρήσει ότι κάτι συμβαίνει. Προσεγγίστε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα με ειλικρίνεια, αλλά όχι με ωμό τρόπο. Καθησυχάστε τα παιδιά λέγοντάς τους πως η κατάθλιψη είναι ασθένεια που θεραπεύεται και πως δουλεύετε όλοι μαζί, ώστε να φτιάξουν τα πράγματα.

Ψυχραιμία
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν λάθη. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και απαιτείται υπομονή, αλλά η κατάθλιψη δεν είναι ανίατη.
Να θυμάστε πως η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που εκδηλώνεται σποραδικά. Το άτομο που πάσχει εναλλάσσεται μεταξύ καλών και κακών περιόδων. Αν νιώθετε ότι το έχετε ανάγκη, καθώς είναι πολύ λογικό να βιώνετε κι εσείς έντονη πίεση, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη και να σας βοηθήσει να οργανώσετε τα αισθήματά σας και να ενισχύσετε την προσπάθειά σας.
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια