Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φράσεις

Αρχή άνδρα δείκνυσι:
Η εξουσία αποκαλύπτει τις δυνατότητες του ανθρώπου δείχνει τις ικανότητες και το χαρακτήρα του. Βλέπε τους πολιτικούς μας πριν και μετά την εκλογή τους.
Η φράση αποδίδεται στο Βίαντα, αρχαίο Έλληνα σοφό.

Ασκοί του Αιόλου:
Λέγετε, όταν εμφανίζονται πολλά κακά, σύμφορες.
Η φράση είναι από την Οδύσσεια.
Οι σύντροφοι του Οδυσσέα από περιέργεια άνοιξαν ένα ασκί δοσμένο από τον Αίολο στον Οδυσσέα και αμέσως πετάχτηκαν οι άνεμοι και απομάκρυναν το καράβι τους από την πατρίδα και τους έφεραν στο νησί των Λαιστρυγόνων.

Άχθος αρούρης:
Βάρος της γης άχρηστος άνθρωπος που δεν προσφέρει τίποτε.
Ο Αχιλλέας μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας και αποχής από τη μάχη είπε στη μητέρα του ότι αισθάνεται άχθος αρούρης (βάρος της γης) .
Γνωρίζεται κανένα τέτοιο;

Γαία πυρί μειχθήτω :
Ας καταστραφούν όλα.
Η φράση αποδίδεται σε αρχαίο Έλληνα ποιητή.
Είναι κάποιες πολιτικές στο κυπριακό που οδηγούν απευθείας στο γαία πυρί μειχθήτω.
Κατά τα άλλα είναι ελληνοπρεπείς πολιτικές.

Γη και ύδωρ :
Σύμβολα υποταγής, πλήρης υποχώρηση.
Η φράση προέρχεται από τον Ηρόδοτο, κατά τον οποίο οι Πέρσες απεσταλμένοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες γήν και ύδωρ ως σύμβολο υποταγής σ΄ αυτούς.
Χρησιμοποιήθηκε το καιρό της περιρρέουσας για να ενοχοποιηθούν οι νενέκοι, αλλά και τώρα από το στρατόπεδο του Τάσσου για τον χαρακτηρισμό των αντιπάλων σαν υπηρετών ξένων συμφερόντων.

Δαμόκλειος σπάθη :
Απειλητικό πράγμα, απειλή.
Η φράση προέρχεται από το Δαμοκλή, ένα αυλικό κόλακα του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου, ο οποίος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο του, ενώ από πάνω του κρεμόταν από μια αλογότριχα ένα μεγάλο σπαθί.
Λέτε να ταιριάζει σαν παράδειγμα η επερχόμενη διχοτόμηση;

Διέβην τον Ρουβίκωνα :
Πήρα μια παράτολμη απόφαση.
Η φράση αναφέρεται στον Ιούλιο Καίσαρα που το 49 π.Χ. πήρε την παράτολμη, απόφαση να κηρύξει τον εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία και γι΄ αυτό πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα ,κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.

Ώδινεν όρος και έτεκε μυν:
Το ρήμα ωδίνω σημαίνει κοιλιοπονώ. Έτεκε σημαίνει γέννησε. Μυν είναι η αιτιατική του μυς, που σημαίνει ποντικός. Κοιλιοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι. Τη χρησιμοποιούμε στις περιπτώσεις που κάποιος καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες αλλά το αποτέλεσμα είναι εντελώς ασήμαντο: Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο για να περιγράψει το αποτέλεσμα της συνάντησης Τάσσου – Ταλάτ όπως και προηγούμενες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Μέα κούλπα: (mea culpa)
Λατινικό από το mea, θυληκό του meus που σημαίνει δικός μου και του culpa που σημαίνει λάθος. Αναγνώριση προσωπικού λάθους κατά λέξη “δικό μου το λάθος”. Κάτι που οι πολιτικοί μας σπάνια υιοθετούν.

Στάτους κβο: (status quo)
Λατινικό που σημαίνει Παγιωμένη κατάσταση ή Ισχύουσα κατάσταση πραγμάτων. Κάτι σαν τη διχοτομική κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακο.

Ντε φάκτο: (de facto)
λατινικό που σημαίνει έμπρακτα, στη πράξη αντίθετα με το Ντε γιούρε (de jure) που σημαίνει έννομα, με νόμο. Χρησιμοποιείται συχνά για να υποδειχθεί ότι η σημερινή ντε φάκτο κατάσταση στο κυπριακό κινδυνευει να γίνει ντε γιούρε.

Αιδώς Αργείοι:
Φράση που φώναξε ο Στέντορας στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Αργείους να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη. Από την Ιλιάδα και σημαίνει Ντροπή σας! Οι πολιτικοί μας το λένε συνήθως ο ένας για τον άλλο. Παρεμπιπτόντως, Στεντόρεια φωνή σημαίνει δυνατή φωνή και προέρχεται από τον ήρωα της Ιλιάδας Στέντορα, που κατά το μύθο η φωνή του είχε τη δύναμη φωνής 50 ανδρών.
 to gyalino spiti

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια