Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κοινωνικό μέρισμα 2018

Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, στο koinonikomerisma.gr 
Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο ΑΜΚΑ, ένας αριθμός κινητού, ένα e-mail και το IBAN. Μόλις ο δικαιούχος βάλει αυτά τα στοιχεία τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα, το ίδιο και το τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι είναι φιλοξενούμενοι σε ένα νοικοκυριό θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.
Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.Το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι τα έξτρα χρήματα που θα λάβει κάποιο νοικοκυριό δεν θα το αποκλείσουν από κάποια άλλη κοινωνική παροχή που δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ένα μήνα και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Η διαδικασία είναι η εξής:
1) Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.
2) Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει έγκυρο αριθμό IBAN, τον ΑΜΚΑ, το mail και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για να του αποσταλεί η σχετική ειδοποίηση.
Για ζητήματα σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα, τους ανέργους και τους φιλοξενούμενους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διευκρινίσει τα εξής:
-Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.
-Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.
-Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν ωστόσο απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του.
Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με κατόχους οχημάτων που επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, αλλά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτεκνοι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια