Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Arthritis day / Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».

Στατιστικά Στοιχεία:
103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.
Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Ποιοι επηρεάζονται;
• Στην Ευρώπη πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο είδος αρθρίτιδας/ρευματικής πάθησης. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι με σοβαρής μορφής οστεοαρθρίτιδα και άλλα δύο εκατομμύρια με αρθρίτιδα ή άλλη φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.
• Στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα/ρευματικές παθήσεις περισσότεροι άνθρωποι παρά από οποιανδήποτε άλλη χρόνια πάθηση
• Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αρθρίτιδα και όχι μόνο ενήλικες. Ένα παιδί στα χίλια υποφέρει από αρθρίτιδα.
Μπορεί να προληφθεί;
• Στις ΗΠΑ, οι μυοσκελετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, στοιχίζουν σχεδόν 86,2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε άμεσα έξοδα (χαμένοι μισθοί και παραγωγή) και είναι υπεύθυνες για περισσότερες από επτά εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρό το χρόνο.
• Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, κάθε τέταρτη επίσκεψη σε γιατρό σχετίζεται με αρθρίτιδα/ρευματικές παθήσεις.
• Στις ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Αυστραλία, το ετήσιο κόστος για τις μυοσκελετικές παθήσεις υπολογίζεται μεταξύ 1-2,5% του Εθνικού ακαθάριστου προϊόντος της κάθε χώρας.
• Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 27% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων.

Ποιες είναι οι συνέπειες της αρθρίτιδας;
Εκτός από τον πόνο, που είναι αναπόφευκτη συνέπεια της αρθρίτιδας, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται σε κάποιο βαθμό άγχος, κατάθλιψη και απελπισία. Συχνά, η νόσος περιορίζει τη δυνατότητα για εργασία και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, αναστατώνοντας την ατομική και οικογενειακή ζωή, με συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;
Όσο πιο νωρίς γίνει η σωστή διάγνωση και εφαρμοστεί κατάλληλη θεραπεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί η αναπηρία και η παραμόρφωση. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε είδους αρθρίτιδας δεν αντιστρέφει μεν πλήρως την πορεία της νόσου, αλλά επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξή της.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια