Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εντομοκτόνα και παιδιά


Τα παιδιά που εκτίθενται σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που προτρέπει τους γονείς να πλένουν πολύ καλά τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά στα ούρα των οποίων εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε δεδομένα που ελήφθησαν από το γενικό πληθυσμό, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση σε ζιζανιοκτόνα μπορεί να είναι επιβλαβής ακόμη και στο επίπεδο που υπάρχει συνήθως στο περιβάλλον των παιδιών.
"Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτά τα ζιζανιοκτόνα μπορεί να σχετίζονται με το ADHD", δήλωσε ο Μαρκ Γουέισκοπφ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
"Αυτό που επισημαίνει συγκεκριμένα η έρευνα είναι ότι αυτό ενδέχεται να ισχύει ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις" των χημικών, πρόσθεσε.
Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις αναπτύχθηκαν αρχικά ως χημικά όπλα και είναι γνωστό ότι είναι τοξικές για το νευρικό σύστημα.
Ο Γουέισκοπφ είπε ότι οι ουσίες αυτές συνδέονται με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο σύνδρομο ADHD αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το πώς ακριβώς γίνεται αυτό.
vaitsis

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια