Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κώστας Βλουτής -2017

Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο γνωστός δημοσιογράφος και στιχουργός
Είχε αφιερώσει τη ζωή του στην δημοσιογραφία, τους στίχους αλλά και τα ΑΜΕΑ με ενεργή δράση τα τελευταία χρόνια.
Ο Κώστας Βλουτής έφυγε από ανακοπή καρδιάς και την είδηση έκανε γνωστή μέσα από το facebook ο καλός του φίλος Κώστας Γαρουφάλης.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του, αφού πριν δυο μέρες είχε γράψει στο facebook : «Ευχηθείτε μου περαστικά το έχω ανάγκη».
Ο Κώστας Βλουτής ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος αφού είχε ασχοληθεί με την παρουσίαση, την υποκριτική και είχε βραβευτεί με 45 διεθνή και ελληνικά βραβεία από Φεστιβάλ Τραγουδιού.
Από τα 17 του χρόνια, μέχρι σήμερα, βρισκόταν στο πλευρό των αναπήρων στην Ελλάδα.
42 συμμετοχές σε LP-C-CD , 45 διεθνή και ελληνικά βραβεία από Φεστιβάλ Τραγουδιού και άλλες εκδηλώσεις, 5 χρυσές και 1 πλατινένια πλακέτα (“Παράπονο“, Γ. Σαλαμπάσης [ν]), για τη συμμετοχή του σε δισκογραφικές δουλειές που ξεπερνούν τα 50 και 100 χιλιάδες αντίτυπα σε πωλήσεις.
Από το 1990 και στις επανεκδόσεις του Δελτίου Πληροφοριών Ειδικής Αγωγής, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπάρχει ο στίχος του από τον Ύμνο στη Θέληση ΑμεΑ "ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ".
Το 1991, με τον αμερικανό ηθοποιό Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, βοηθά να έρθουν πρώτοι στο στίβο της ζωής αθλητές με νοητική υστέρηση από 114 κράτη σε όλο τον κόσμο.

Το 1992, οι Rotary, σε μία σεμνή τελετή στο ΑΓΛΑΜΑΙΡ και όπως αρμόζει στις περιστάσεις, τον ανακηρύσσουν “πρεσβευτή της ανθρωπιάς“.

Tην ίδια χρονιά, ο Κώστας Βλουτής, πρωτοστατεί στον αγώνα να μαζέψουν χρήματα οι Ειδικοί Καλλιτέχνες της Very Special Arts Hellas από την δημοπράτηση 160 μασκών που δημιούργησαν τυφλοί συνάνθρωποί μας και φιλοτέχνησαν ισάριθμες προσωπικότητες του τόπου μας, πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, αθλητές...
Ανάμεσα στις 162 προσωπικότητες, που δέχτηκαν να φιλοτεχνήσουν τις μάσκες, ήταν: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Λεωνίδας Κύρκος, η Μαρία Δαμανάκη, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Ντέμης Ρούσσος, η Αγνή Μπάλτσα, ο Δημήτρης Χορν, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλοι που είπαν “ναι” στην προσπάθεια αυτών των καλλιτεχνών για μια καλύτερη ζωή…
Ο καλλιτέχνης διεκδικεί την μάσκα που φιλοτέχνησε ο ποιητής-στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος ύστερα από ένα "κονταροκτύπημα" με τον κο Θόδωρο Κατσανέβα. "Με την πράξη μου αυτή", λέει, "θέλησα να δώσω αξία σε ένα επάγγελμα που θεωρείται ο τελευταίος τροχός της αμάξης στο τραγούδι".

Συνεργάζεται με την χορογράφο Σοφία - Έφη Κυριακίδου για μια μουσικοχορευτική παράσταση που κλέβει τις καρδιές όλων των θεατών όπου παίζεται...
Χορός πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλως πως Wheelcair Dance, με καροτσόβιους χορευτές και ορθίους....
Το όνομα της παράστασης: "ΜΑΣΚΕΣ", τίτλος παρμένος από την δημοπρασία των μασκών και για την οικονομική ενίσχυση της Very Special Arts Hellas και πάλι...
Η παράσταση ανεβαίνει στην Αθήνα (θέατρο "REX'') και στην Θεσσαλονίκη (αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών) αποσπώντας σπουδαίες κριτικές...
"Τα παιδιά που αξίζουν όλα τα Όσκαρ της Ζωής", γράφουν οι εφημερίδες την άλλη μέρα...
Για τον Κώστα Βλουτή, ο έντυπος τύπος αναφέρει:
"Την παράσταση έκλεψαν οι “Μάσκες“, στην οποίαν πριν από λίγες ημέρες πήραν μέρος πέντε συγκροτήματα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η παράσταση που παρουσίασε ο Λάκης Λαζόπουλος έκλεισε με την απαγγελία του ποιήμτος “Θέλω” τού συμπαρουσιαστή του Κώστα Βλουτή, πριν από το χορό των καροτσιών. Οι χορευτές είχαν πλαισιώσει τον Κώστα σε στάση αναμομής και η φωνή του καλλιτέχνη η οποία ήταν σε τόνους μελωδίας και ως ο κυριότερος εκφραστής, έστειλε το μήνυμα της ισοτιμίας αυτών των ανθρώπων, μέσα από την ερμηνεία του...
Μια ερμηνεία που, όπως ήταν αναμενόμενο, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς".

Το 1995, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σκηνοθετεί, παρουσιάζει και τραγουδά στους Α΄Αγώνες Special Olympics - EOK.
1080 αθλητές με Νοητική Υστέρηση, από όλη την Ευρώπη, ρίχνονται στη "μάχη" της ζωής κυρίως, με το σύνθημα "δώσε μου την δυνατότητα να νικήσω, αλλά αν δεν τα καταφέρω, βοήθησέ με να προσπαθήσω με γενναιότητα"!
Τραγουδά με την Σάντα τον ύμνο στην θέληση των ΑμεΑ "ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" και την άλλη μέρα γίνεται πρωτοσέλιδη η προσπάθειά του σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες.
Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει Τιμή στους Αγώνες με την προεδρική του φρουρά στις κερκίδες!!!

To 1996, ο Κώστας Βλουτής γίνεται η “ψυχή” των ελλήνων Παραολυμπιονικών μας στην Ατλάντα.
Εξαντλεί όλα τα Μέσα ώστε οι Αγώνες Αθλητών με Αναπηρίες να γίνουν γνωστοί στο Πανελλήνιο μέσα από τις εκπομπές του και με άρθρα του στον Έντυπο Τύπο.
Κατορθώνει γι αυτούς τους αθλητές, μετέπειτα Παραολυμπιονίκες, να περάσει στην πράξη η περίφημη φράση "Ισοτιμία σε Όλα"... Έτσι, την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, του ίδιου έτους και στις 12:15 το μεσημέρι ανακοινώνεται από τον υφυπουργό σε θέματα αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, η σκέψη της κυβέρνησης να δοθούν ισάξια πριμ με τις επιτυχίες των Ελλήνων Ολυμπιονικών, με προεδρικό διάταγμα αφού μέχρι τότε δεν υπήρχε οργανωμένος ειδικός αθλητισμός.
Για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία δίνονται 550 εκατομμύρια δραχμές σε ανάπηρους αθλητές!

Το 1997, κάνει το γύρω του κόσμου, μέσω του διεθνούς πρακτορείου “Ασοσιέιντεντ Πρες“, με το σκάνδαλο που φέρνει στην δημοσιότητα και με την βοήθεια του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, όταν ακρωτηριασμένοι αθλητές δανίζονται από τοκογλύφους το ποσό των 6 εκατομ. δραχμών για να λάβουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό Στίβου-ΟΡΕΝ, στη Μαδρίτη.

Toν Οκτώβριο του 2002 και στο θέατρο "Αθηνών" διοργανώνει εκδήλωση αγάπης για παιδιά με αναπηρίες. Με την ηθοποιό Τάνια Καψάλη ανεβάζουν την "Ωραία Κυμωμένη" για να ενισχύσουν οικονομικά το Σικιαρίδειο Ίδρυμα... Όμως, κοντά του βρέθηκαν αθλητές από τα Special Olympics Hellas, παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω, αλλά και από το 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών!!!
Συντελεστές του μιούζικαλ η Μαριάννα Τόλη, ο Γιώργος Βάλαρης, ο Ζάχος Τερζάκης με το 10μελές Θίασο τους!

Το 2004 και για τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, γράφει την Ιστορία των Αγώνων (1948-2004) και τη Συμμετοχή των Ελλήνων Παραολυμπιονικών (1988-2004), σε δύο ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούν με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος“, εκδόσεις τις οποίες επαινεί προσωπικά και ο -τότε- πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο Κώστας Βλουτής έχει γράψει, σε μουσική Σταύρου Μπότσιου, τον ύμνο στη θέληση των ΑμΕΑ “ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ“, ύμνο τον οποίον προλογίζει σε δίσκο του η παγκόσμια ρέκορντ γούμαν του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα.
Το τραγούδι αυτό υπάρχει στο προσωπικό άλμπουμ του καλλιτέχνη "Θέλω Ειρήνη, Θέλω Αγάπη, Θέλω Φως", το οποίο υπογράφει και γίνεται αρωγός ο Στέλιος Καζαντζίδης...

Ο "ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ" είχε κυκλοφορήσει και σε maxi single, με ερμηνευτές τον Λάκη Τζορντανέλλι, την Αγνή, τον Χρήστο Κάλλοου και την Σία Σλάβικ.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και το Κορφιάτικο Βραβείο δύο φορές.
Ο Κώστας Βλουτής ανακηρύχθηκε στιχουργός της χρονιάς, με τον Αντώνη Καλογιάννη (ερμηνευτή της χρονιάς) και τον Ντέμη Ρούσσο (έλληνα καλλιτέχνη που διαπρέπει στο εξωτερικό).

Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις:

* Στο Φεστιβάλ της Χιλής, 1ο Βραβείο Επιτροπής-Κοινού, με το τραγούδι "Όταν Κλαίει ένα Παιδί" (ερμηνεία: Άγγελος Λαβράνος).
* Στην Πολωνία, 1ο Βραβείο - Βραβείο Στίχου, για το τραγούδι "Τώρα είναι η Στιγμή".
* Στο Μοντρέ, 1ο Βραβείο και Βραβείο Ερμηνείας στον Γιάννη Δημητρά, με το ταγούδι "Αγάπη που πας Μοναχή".
* Ξανά στο Μοντρέ της Ελβετίας, Εύφημο Μνεία για το τραγούδι του "Όπως Παλιά" (ερμηνεία: Γιάννης Δημητράς).
* Το 1990 συμμετέχει στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, με την Λουίζα Κονέ και με το τραγούδι "Μόνο Εσύ Μπορείς" (στίχοι: Κώστας Βλουτής, μουσική: Μπάμπης Αλέπης).
* Είναι ο μοναδικός έλληνας δημιουργός που έχει πάρει το 1ο Βραβείο Επιτροπής και Κοινού “ΧΡΥΣΟΣ ΟΡΦΕΑΣ” (1984, Σλάτσεφ Μπριάκ-Βουλγαρία), με το τραγούδι “Δεν Υπάρχουν Πια Αγάπες“.
Ερμηνευτής Γιάννης Δημητράς. Ενορχηστρωτής Νέστωρ Δάνας.
Στο τουριστικό Θέρετρο, το "Grand Prix", του παγκόσμιου διαγωνισμού "Χρυσός Ορφέας", παρακολουθούν πάνω 10.000 θεατές και 100 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη, μέσω Intervision.

Το 2007-08, με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η ζωή του γίνεται ταινία από τον σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλο, σε παραγωγή Παναγιώτη Γασπαρινάτου και με τίτλο “Ο Άνθρωπος Που Κέρδισε τη Ζωή“.
Για το έργο και την δύσκολη πορεία του μιλούν οι πολιτικοί Φάνη Πάλλη-Πετραλιά-Γιάννης Δημαράς, ο τρεις φορές Παραολυμπιονίκης κολύμβησης (Αθήνα 2004), Χρήστος Ταμπαξής, οι δημοσιογράφοι Χρήστος Οικονόμου-Μαρία Μεταξητινού, η δασκάλα του Χριστίνα Μαστοράκη και πολλοί άλλοι…
Το τραγούδι της ταινίας “Όταν Χορεύουν Άγγελοι” το γράφει με τον Γιάννη Νικολάου και το ερμηνεύει η Σοφία Σαββουκίδου.

Το 1992 στη Μεγάλη Βρετανία, ο αξέχαστος ηθοποιός Πίτερ Ουστίνοφ, θαυμάζοντας την προσφορά του στα ΑμΕΑ, θα του πει: “Ο άνθρωπος που μετατρέπει τον Γολγοθά του σε προσφορά και γίνεται φάρος φωτεινός για τους άλλους, είναι ευλογημένος από τον Θεό“.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια